Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία

Πολιτική

Με πέντε λέξεις για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ιστορικοί δεσμοί, ενίσχυση σχέσεων & συνεργασίας», ανέφερε η σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Συζητήσαμε για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό & τον Καύκασο, έγραψε στη δική του ανάρτηση ο κ. Δένδιας υποδεχόμενος στο υπουργείο τον κ. Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών και το πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία του «για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θέτοντας παράλληλα στον ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της  γείτονος.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, ενώ συμφώνησε ότι τα προβλήματα στην περιοχή (της ΝΑ Μεσογείου) είναι αρκετά και προστέθηκαν και καινούρια, εκτιμώντας ότι «όλα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», το οποίο χαρακτήρισε «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της Συρίας και της Λιβύης, με τον κ. Λαβρόφ να επισημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, ενώ έγινε ενημέρωση και για τα  μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να υλοποιούνται στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα Ρωσίας και Τουρκίας για την εξόντωση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ στις συζητήσεις με τον κ. Δένδια οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν προηγουμένως «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021» (δείτε κάτω το βίντεο).

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.