Αθώος ο μητροπολίτης Κερκύρας που καλούσε τους πιστούς να στέλνουν ψεύτικο μήνυμα στο 13033

Ελλάδα

Επτά μήνες πέρασαν από την εποχή του σκληρού lockdown όταν ακόμα και οι εκκλησίες έκλειναν και οι πολίτες έπρεπε να στέλνουν SMS στο 13033 για να βγουν από το σπίτι τους. Επτά μήνες από εκείνο ίσως ξεχασμένο πια κήρυγμα του μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου, που καλούσε τους πιστούς να να παραβλέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είχε ορίσει η πολιτεία, λέγοντάς τους να δηλώσουν ότι βγαίνουν έξω για να γυμναστούν και στη συνέχεια να μεταβούν στην εκκλησία.

«Βγάλτε λοιπόν και εσείς μια τέτοια άδεια ώστε να λέτε ότι εξέρχομαι για την προσωπική μου άσκηση και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε» είχε καλέσει τους πιστούς (εδώ) ο μητροπολίτης (κατά κόσμον Δημήτριος Ντόβας), σε μια κραυγαλέα και υπονομευτική ενέργεια κατά των υγειονομικών κανόνων που είχε επιβάλει η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.

Αλλά ο μητροπολίτης δεν είχε μείνει μόνο σε αυτό το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου. Την Κυριακή των Βαΐν είχε τελέσει και περιφορά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος  με την παρουσία άνω των πέντε ατόμων, σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα της καραντίνας για την προστασία κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Τότε λοιπόν είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιεράρχη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας τον δίκασε την Τετάρτη. Και τον αθώωσε και για τις δύο περιπτώσεις.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συγκίνηση έξω από το δικαστικό μέγαρο.