Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος: Αποχή από τις «ηλεκτρονικές εκλογές» στις 7/11

Ελλάδα Παιδεία

Την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), ακολουθώντας αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Η κόντρα εκπαιδευτικών και υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, φαίνεται ότι κορυφώνεται, με τις δύο Ομοσπονδίες να εμφανίζονται αποφασισμένες να μποϋκοτάρουν τις εκλογές σε περίπτωση που αυτές γίνουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου,  με την υπουργό Παιδείας να απορρίπτει την πρόταση οι εκλογές να αναβληθούν και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών, έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Διαβάστε την απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση, σε εφαρμογή της από 05/10/2020 απόφασής του, έπειτα και από την έκδοση της Υ.Α. (Φ.350/52/139940)  με την οποία η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. αμετακίνητη στην αντιδημοκρατική της μεθόδευση, για επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όρισε ως ημέρα πραγματοποίησής τους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, χωρίς κανέναν διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, αποφάσισε:

  • Να καλέσει, για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εισακούσει την πρόταση της Δ.Ο.Ε. για διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών  όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και με παράταση, μέχρι τότε, της θητείας των νυν αιρετών.
  • Να προχωρήσει σε απόσυρση των ψηφοδελτίων για το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. και τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. με την ευθύνη όλων των συνδυασμών που κατέρχονται στις εκλογές, καλώντας όλες τις παρατάξεις να εφαρμόσουν την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και να συμμετέχουν στο κάλεσμά του για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε την απόφαση.
  • Να καλέσει τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις με αυτήν του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να φροντίσουν για τη συντεταγμένη απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων από τις εκλογές για ανάδειξη αιρετών των Π.Υ.Σ.Π.Ε. και την κατάθεση των αιτήσεων απόσυρσης συνολικά στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και να μην ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές.
  • Να καλέσει τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και να τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία.
  • Να καλέσει όλους τους συναδέλφους, σε περίπτωση πραγματοποίησης των εκλογών, να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε προβλεπόμενου πρόσφορου νομικού μέσου προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία και να μην νομιμοποιηθεί σε κανένα επίπεδο.

Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην  επίθεση της κυβέρνησης  στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα που ξεκινάει από τον θεσμό του αιρετού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και  στοχεύει τις συλλογικές διαδικασίες  και τη λειτουργία των σωματείων, στην αδιαλλαξία και στην άρνησή της για διάλογο, απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Στη βουλή το θέμα των εκλογών

Ερώτηση στη βουλή, για την ηλεκτρονική ψηφοφορία αιρετών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, κατέθεσαν εξάλλου 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απορρίπτουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».

Το Υπουργείο Παιδείας,  με το άρθρο 22 του νόμου 4728/2020, που ψηφίστηκε στις  24/9,  χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση, και παρά την αντίθετη άποψη σύσσωμης της αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, αλλά και, γενικότερα, της εκπαιδευτικής κοινότητας  νομοθέτησε τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τροποποιώντας το Π.Δ. 1/2003, που προέβλεπε αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για το θέμα αυτό υπήρξε, στη συνέχεια, ομόφωνη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στις 2/10, στην οποία δηλώνεται ρητά ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα υπάρξει απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων. Στην ίδια ανακοίνωση, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι η διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί μία επικίνδυνη και αντιδημοκρατική τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι». Ανάλογη ανακοίνωση αποχής από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ανάδειξης των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων εξέδωσε  και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στις 5/10, δηλώνοντας ομοίως ότι θα υπάρξει απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων των παρατάξεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει  σε διαδικασίες μη αυτοπρόσωπης παρουσίας των εκλογέων.

Σε αντίθεση με όσα η κυβέρνηση νομοθέτησε, οι δυο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, στις ανακοινώσεις τους, αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, εκλογικές διαδικασίες με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιτρέψουν, και ημέρα διεξαγωγής των εκλογών εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, χωρίς άδεια, και όχι Σάββατο. Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές, εύκολα εφαρμόσιμες και, χωρίς αμφιβολία,  συμβάλλουν ουσιαστικά στην διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων της εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας, επιμένοντας στις αποφάσεις του, επέλεξε να αγνοήσει την εκπεφρασμένη με πλέον κατηγορηματικό τρόπο βούληση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και προχώρησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Επικρατείας, στις 14/10  σε έκδοση ΚΥΑ, με την οποία εμμένει στη δρομολόγηση διαδικασιών  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αποσύρουν τα ψηφοδέλτια τους, όπως είχαν προαναγγείλει και δηλώνουν ότι δεν θα μετάσχουν, υπό αυτές τις συνθήκες, στις εκλογές αιρετών μελών για υπηρεσιακά συμβούλια.

Επειδή η κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα δημόσιο διάλογο για  το σημαντικό ζήτημα των όρων διεξαγωγής των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και προχώρησε αιφνιδιαστικά στην κατάθεση τροπολογίας, σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς ποτέ να καλέσει σε συζήτηση για το θέμα αυτό τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, χωρίς δηλαδή ποτέ να συζητήσει τις νομοθετικές της προθέσεις με όσους άμεσα αφορούσε η τροπολογία, επιδεικνύοντας έτσι μια απροκάλυπτα αυταρχική διάθεση.

Επειδή η θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επιχειρείται χωρίς τα απαραίτητα  εχέγγυα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την αποτροπή νοθείας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη μυστικότητα της διαδικασίας και αποτελεί υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Επειδή, αντίθετα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία δε διασφαλίζει τη βασική αρχή της ψηφοφορίας κατά μόνας και είναι δυνατόν να διευκολύνει νοθεία και χάλκευση των αποτελεσμάτων, χωρίς το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι σε θέση να ελέγξει το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί, για άλλη μια φορά, όπως και στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης, τη θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, χωρίς να υπάρχει, ούτε ως ελάχιστη δικλείδα νομιμότητας, η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και χωρίς τη  σύνταξη Εκτίμησης  Αντικτύπου, όπως η εθνική (άρθρο 35 του ΓΚΠΔ) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπουν.

Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία εκλογής αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων έχει διεξαχθεί, χωρίς ποτέ  να υπάρξουν καταγγελίες από οποιονδήποτε για δυσλειτουργίες.

Επειδή η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων  των εργαζομένων του δημοσίου τομέα στα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελεί ουσιώδες συστατικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που δεν πρέπει να υπονομευθεί είτε από υποψίες αλλοίωσης εκλογικών αποτελεσμάτων είτε από μειωμένη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, μετά και τη διατυπωμένη άρνηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ να συμμετάσχουν σε αυτή.

Επειδή η απόσυρση των ψηφοδελτίων όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως  προανήγγειλαν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και όπως ανακοινώνουν, η μια μετά την άλλη, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο κύρος και στη δημοκρατική λειτουργία  των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Επειδή τα συνδικάτα έχουν τις δικές τους κατοχυρωμένες και κατακτημένες με μακροχρόνιους αγώνες διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων και των εκπροσώπων τους και, ως εκ τούτου,  κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτές τις διαδικασίες δεν είναι δυνατό να επιχειρούνται, χωρίς τη συναίνεση των ίδιων των συνδικάτων και μάλιστα στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της δημοκρατικής λειτουργίας τους.

Επειδή μέτρα όπως η θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η επιλογή του Σαββάτου ως ημέρα διενέργειας των αρχαιρεσιών θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ζωντανής διαδικασίας (διάλογος, ζύμωση, ανταλλαγή απόψεων) και την απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Επειδή, αντί της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προτείνουν  αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών, έως ότου λήξουν τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του COVID-19 και υπάρξουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, στις 14/10, δείχνει ότι εμμένει σε μια διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που βρίσκει αντίθετη  την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και ότι αδιαφορεί για το κλίμα έντασης που πυροδοτεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και να μην προχωρήσει σε διαδικασίες εκλογής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως ακριβώς ζητούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες;
  2. Προτίθεται να προβεί σε απόσυρση του άρθρου 22 του νόμου 4728/2020, μετά τη συνολική αντίθεση και αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χρηστίδου Ραλλία
Φίλης Νικόλαος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπεττυ)
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος