Αντίδραση ΣΕΒΕ στα παραφουσκωμένα ανταποδοτικά τέλη

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Πολλαπλάσια και παραφουσκωμένα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, κινδυνεύουν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, όλες ανεξαιρέτως, αν δεν εξορθολογιστεί ο τρόπος υπολογισμού των τελών ώστε να μπει τέλος  στο γαϊτανάκι των πλασματικών  τ.μ., που δήλωναν νόμιμα ως τώρα, για τα ακίνητά τους.

Ο ΣΕΒΕ έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα, με επιστολές που ήδη έχει στείλει προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο υπολογισμός των ανταποδοτικών τελών στη βάση των πραγματικών τ.μ. θα πρέπει να ισχύσει από το 2021 και όχι αναδρομικά, από το 2020, ενώ παράλληλα προτείνει ένα σύστημα κλιμακωτών μειωτικών τελών, προσαρμοσμένο στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα όπως αυτά δηλώνονται στο έντυπο Ε9.

«Σε εποχή που οι επιχειρήσεις πλήττονται έντονα λόγω της πανδημίας του covid-19 θα είναι άδικο να τους επιβληθεί μία νέα επιβάρυνση, όταν μάλιστα οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες προωθούν τα περισσότερα απορρίμματά τους στην ανακύκλωση, περιορίζοντας σημαντικά τους όγκους των απορριμμάτων που αποκομίζουν οι Δήμοι», δήλωσε στο GRTimes.gr o οικονομικός επόπτης του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης, προσθέτοντας:

«Πέραν αυτού, στην εποχή της ψηφιοποίησης και των προηγμένων λογισμικών συστημάτων, δεν μπορεί η ΔΕΗ να μένει αγκιστρωμένη στα δεδομένα του 1975. Θα πρέπει τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, να δημιουργήσουν περισσότερες της μίας ομάδες για τις επιχειρήσεις, άρα και διαφορετικούς συντελεστές για τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Δεν μπορούν οι βιομηχανίες να είναι στον ίδιο συντελεστή με τα καταστήματα, ούτε τα καταστήματα στον ίδιο συντελεστή με τα malls, τα σούπερ μάρκετ ή τις εταιρείες αποθήκευσης-logistics. Χωρισμός των επιχειρήσεων σε μεγάλες κατηγορίες και τέλη αντίστροφα ανάλογα προς τα τετραγωνικά μέτρα».

Σε μία εποχή που τα εργαλεία της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι εύκολο και απλό να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις δήλωναν νόμιμα (Ν.25/1975) πλασματικά μέτρα επειδή η ΔΕΗ δεν δέχονταν πάνω από δύο συντελεστές, παρά μόνο έναν για τις κατοικίες και ένα δεύτερο για όλες τις άλλες χρήσεις. Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τα τ.μ. των ακινήτων τους και το αντικείμενό τους, έμπαιναν αδιακρίτως στον ίδιο συντελεστή.

Όλα τα τετραγωνικά του Ε9

Το πρόβλημα που δημιουργεί ο παραπάνω αναχρονισμός σε ό,τι αφορά τους συντελεστές για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών,  ήρθε στην επιφάνεια με τον νόμο 4647/19, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 2, οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν στους δήμους, τα πραγματικά στοιχεία για τα τ.μ. των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9.

Με την δήλωση εξίσωσης των τ.μ. κάθε επιχείρησης με το Ε9, θα δηλωθούν από τις επιχειρήσεις πολλαπλάσια μέτρα από τα μέχρι σήμερα δηλωμένα. Έτσι οι Δήμοι θα χρεώσουν δημοτικά τέλη σύμφωνα με τα πραγματικά τ.μ. του Ε9 αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1-1-20, με τους συντελεστές δηλαδή που είχαν καθορίσει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2020.

Ο κ. Διαμαντίδης έδωσε ένα παράδειγμα, για το τι θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρήσεις, αν δεν ληφθούν μέτρα εξορθολογισμού του τρόπου υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.
«Mία παραγωγική επιχείρηση που επισκεφθήκαμε τις προάλλες στο Δήμο Θέρμης και η οποία έχει σχεδόν 10.000 τ.μ., θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για ανταποδοτικά τέλη, από εκεί που πλήρωνε 3.000 ευρώ γιατί δήλωνε στο δήμο πλασματικά 2.000 τ.μ. Για αυτό και ζητάμε οι όποιες διαφορές στις χρεώσεις για τα νέα τετραγωνικά μέτρα σύμφωνα με το Ε9 να υπολογίζονται και να οφείλονται από τον Ιανουάριο του 2021 και όχι από το 2020.

Η πρόταση για μειωτικούς συντελεστές

Ο ΣΕΒΕ, δεν ζητάει διευκολύνσεις, τόνισε ο κ. Διαμαντίδης. Αντίθετα, έχει υποβάλλει μία πρόταση με την οποία, οριζόντια, θα δοθεί λύση στο ζήτημα του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην υϊοθέτηση μειωτικών συντελεστών.

«Αξιοποιώντας το δικαίωμα που δίνει ο νόμος, προτείνουμε μία κλιμακωτή μείωση του συντελεστή για επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα προς όφελος όλων, και των δήμων και των επιχειρήσεων οι οποίες πρέπει να καταβάλουν τέλη ανάλογα των υπηρεσιών που τους παρέχονται για φωτισμό, καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων, αυτό άλλωστε επιβάλλει η ανταποδοτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντίδης.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΣΕΒΕ

1)Να μειωθούν οι συντελεστές μέχρι τα 1000 τ.μ., επειδή οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα απ’ ότι μέχρι σήμερα δήλωναν λόγω της πλασματικότητας.

2) Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστές από τα 1000 έως τα  6000 μέτρα, αφού ο Ν. 25/1975 δίνει αυτό το δικαίωμα στους δήμους. Να είναι δηλαδή ο συντελεστής από τα 1000 έως τα 6000 μέτρα το 30% του αρχικού συντελεστή.

3) Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 6000 μέτρα και πάνω, αφού ο Ν. 25/1975 δίνει αυτό το δικαίωμα στους δήμους. Να είναι δηλαδή ο συντελεστής στο 10% του αρχικού συντελεστή.

4) Οι βοηθητικοί χώροι να χρεώνονται στο 20% του αρχικού συντελεστή.

5) Οι μη ηλεκτροδοτούμενοι και μη χρησιμοποιούμενοι χώροι να εξαιρούνται των δημοτικών τελών.