Θεσ/νίκη: Πουλούσαν… «προστασία» σε καταστηματάρχες

Επιχειρήσεις

Στην εξάρθρωση κυκλώματος τα μέλη του οποίου εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προχώρησε η ΕΛΑΣ. Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 40χρονος «εγκέφαλος» της σπείρας.

Επίσης, ο 40χρονος μαζί με συνεργούς του λειτουργούσε παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, ενώ παράλληλα με ένα 76χρονο διοργάνωνε συστηματικά, παράνομα τυχερό χαρτοπαίγνιο.

Ειδικότερα, η επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην εκβιαστική είσπραξη οφειλόμενων ποσών για λογαριασμό τρίτων, έναντι αμοιβής.

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 10 αντρών, μεταξύ των οποίων και ο 40χρονος ο οποίος διηύθυνε την οργάνωση, ενώ σημειώνεται πως ένα εκ των μελών βρίσκεται ήδη έγκλειστο σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τουλάχιστον από τα μέσα Νοεμβρίου του 2018 έως και την 07-09-2019, το κύκλωμα:

• Εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Θεσσαλονίκης με το πρόσχημα “παροχής προστασίας”, εισπράττοντας μηνιαίως χρηματικά ποσά από 10 επιχειρήσεις και

• Εισέπραττε εκβιαστικά οφειλόμενα ποσά για λογαριασμό τόσο της οργάνωσης όσο και τρίτων προσώπων έναντι αμοιβής.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών προέκυψε ακόμη ότι, ο 40χρονος άντρας, από κοινού με έξι, διαφορετικούς από τους προαναφερόμενους, συνεργούς του που έχουν επίσης ταυτοποιηθεί, λειτουργούσαν, με διακριτούς ρόλους, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού με δραστηριότητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αλβανίας, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Επιδιώκοντας τον ίδιο στόχο, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι ο 40χρονος άντρας με 76χρονο συνεργό του, που δεν συνδέεται με τις δύο προηγούμενες υποθέσεις, διοργάνωναν συστηματικά, παράνομα, τυχερό χαρτοπαίγνιο σε διάφορα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται τέλος ότι, ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης και ακόμη δύο ταυτοποιημένοι δράστες των προαναφερόμενων υποθέσεων, δήλωναν από ελάχιστα έως μηδενικά εισοδήματα ώστε να λαμβάνουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.