Ο Τσίπρας «τράβηξε το αφτί» στους αποκλίνοντες – αυστηρό μήνυμα σε Τσακαλώτο

Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα προς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρούν σε δηλώσεις αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής του κόμματος, απύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά το θέμα που προκλήθηκε στην Κουμουνδούρου αφενός από την ηχηρή διαφοροποίηση Τσακαλώτου (εδώ) για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» τον οποίο απέδωσε στον Πρωθυπουργό ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, και αφετέρου για το «άπατρις και διεθνιστής» που εκστόμισε εναντίον του κ. Μητσοτάκη η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (εδώ).

Αμφότερες οι δηλώσεις προκάλεσαν αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυρία μάλιστα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πασχίζει να πάρει το «πάνω χέρι» έναντι της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο -που φέρεται να είχε μία θυελλώδη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, φθάνοντας στο σημείο να του πει «αν θες διώξε με»- βγήκε πρώτος-πρώτος να απαντήσει ο πάντα ευαίσθητος και έτοιμος να αναλάβει τέτοιου είδους «ειδικές αποστολές», Παύλος Πολάκης. «Ευκλείδη, τελικά είναι και απατεώνες και χυδαίοι», είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών θέλοντας να τον επαναφέρει στην κομματική τάξη.

Και την Πέμπτη ήρθε και η απάντηση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις τον περασμένο Ιούλιο έλεγε σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ότι δεν θέλει να λειτουργεί ως χωροφύλακας έναντι των στελεχών του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι συμπεριφορές και τοποθετήσεις όπως η τελευταία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, δεν θα γίνουν ξανά ανεκτές, ειδικά σε μία περίοδο -όπως είπε- που η κυβέρνηση βρίσκεται «κολλημένη στα σχοινιά» εξαιτίας των αποτυχημένων επιλογών της σε μία σειρά από φλέγοντα θέματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, που με αφορμή τη διατύπωση Τσακαλώτου ότι «πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ», εκφράσεις όπως αυτή περί «πολιτικού απατεώνος», σημείωσε με νόημα ότι «κάθε έκφραση πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί αν γενικεύεται χάνει και τη σημασία της».

«Είμαι σίγουρος γιατί η συγκριμένη έκφραση χρησιμοποιήθηκε ειδικά με κεντρικό ζήτημα την Συμφωνία των Πρεσπών, είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Τσακαλώτος θα δεχόταν ότι η ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών μιλάμε όντως για μια τεράστια πολιτική απάτη άρα με αυτή την έννοια και στο συγκεκριμένο ζήτημα η έννοια πολιτική απάτη έχει χρησιμότητα», παρατήρησε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM (ακούστε τη πάνω) ο κ. Ηλιόπουλος.

Με τη μόνη διαφορά βέβαια, ότι το «πολιτικός απατεώνας» του κ. Τσίπρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήγαινε για τις επιδόσεις του στο πεδίο της οικονομίας και την ύφεση που -όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής- έφερε στη χώρα…

«Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς, που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020»,  είχε πει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Αν και συμφώνησε ότι πρόκειται για μια βαριά έκφραση «και οι βαριές εκφράσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν καραμέλες γιατί έτσι χάνουν τη βαρύτητά τους», ο κ. Ηλιόπουλος θέλησε να επιμείνει και να πει ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια έκφραση που είναι απόλυτα φυσιολογικά να χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.