Δέσμευση Μητσοτάκη για fast track αποζημιώσεις των πληγέντων του «Ιανού» στην Καρδίτσα

Πολιτική

Αποζημιώσεις όλων των πληγέντων από τον «Ιανό» με fast track διαδικασίες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καρδίτσα.

«Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο υπουργείο, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Εχουμε πολλά συνεργεία εδώ. Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν γρήγορα να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να κινηθεί ξανά και όλη η τοπική οικονομία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έπειτα από σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της πόλης.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με πληγέντες κατοίκους.

«Να έχετε εμπιστοσύνη και στις δυνατότητες της κρατικής μηχανής και στο κράτος, το οποίο πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν αυτοί το έχουν περισσότερο ανάγκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό.  Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδώ είμαστε για να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο».

Και μια απάντηση στον Τσίπρα

Απαντώντας εξάλλου στα όσα τού καταλόγισε ένα 24ωρο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, περί μέτρων-ασπιρίνες (εδώ), ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους πληγέντες, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου να πολιτικοποιήσει αυτή τη συζήτηση, «διότι ξέρω τελικά ότι λογοδοτούμε στους πολίτες και είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα και όχι με την κριτική της αντιπολίτευσης».

Χαρακτήρισε, ωστόσο, αστείο «να ασκείται μια κριτική από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζω, όσο ήταν πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα. Ηρθε μια φορά μόνο την προεκλογική περίοδο. Αρα, να μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους».

Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πλημμυρών. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουζάκι, προκειμένου να επιβλέψει την πορεία των έργων αποκατάστασης στην περιοχή.

Ακολουθεί απόσπασμα της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη στην Καρδίτσα:

Το μοντέλο της Εύβοιας

«Θα συνεννοηθώ με τον υφυπουργό και με τον υπουργό για το πώς θα μπορούν αυτά τα έργα να ενταχθούν το συντομότερο δυνατό.
Αυτό αφορά το κομμάτι της στήριξης που θα παρέχουμε στους Δήμους και στην Περιφέρεια, που εκ των πραγμάτων έχουν επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ο υπουργός Υποδομών μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταγραφή και η αξιολόγηση της έκτασης των πιο μόνιμων ζημιών. Εχουμε ήδη το μοντέλο της Εύβοιας, το οποίο έχει δουλέψει πολύ αποτελεσματικά και κινηθήκαμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Εχουμε πολλούς μηχανικούς στην περιοχή. Παρακαλώ για τη συνδρομή των Δήμων και της Περιφέρειας, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους το συντομότερο δυνατόν. Ωστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της χρηματοδότησης των μεσοπρόθεσμων αναγκών που μπορεί να έχουν επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Δεν φτάνει το πρώτο πακέτο

Υπάρχει το πρώτο πακέτο των 5.000 και των 8.000 ευρώ για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, ξέρουμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν θα είναι αρκετό. Αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες να ξαναπατήσουν στα πόδια τους πρέπει να έχουμε μια γρήγορη, ακριβή εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς και εδωπέρα είμαστε να στηρίξουμε ειδικά την πόλη της Καρδίτσας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, που καταλαβαίνω ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Και ο εμπορικός της ιστός αυτή τη στιγμή είναι περίπου παράλυτος. Εχω ήδη αναθέσει στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είναι μαζί μας, τον Χρήστο τον Τριαντόπουλο, ο οποίος είναι και Θεσσαλός ο ίδιος να αναλάβει εκ μέρους της γραμματείας της κυβέρνησης τον συντονισμό όλων των οικονομικών μέτρων.
Διότι έχουμε πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, πολλά προγράμματα τα οποία πρέπει να τρέξουν παράλληλα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά διεκπεραιώνονται με την απαραίτητη ταχύτητα. Δεν θα δείξω καμία κατανόηση σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ο κόσμος σήμερα είναι δικαιολογημένα στενοχωρημένος και θυμωμένος, το καταλαβαίνω απόλυτα.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Δυστυχώς, αυτά τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά αλλά θέλω όταν θα ξανά έρθω στην Καρδίτσα, και θα ξανά έρθω στην Καρδίτσα όπως έχω έρθει πολλές φορές και θα ξαναέρθω στη Θεσσαλία, ο θυμός, η στεναχώρια, η απογοήτευση να έχουν δώσει τη θέση τους στην ανακούφιση. Ανακούφιση ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογεί και η τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, δήμοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης αυτό που της αναλογεί.
Άρα να ξέρετε και νομίζω ότι έχουμε δείξει ως κυβέρνηση δείγματα αποτελεσματικότητας ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει.

Τα αντιπλημμυρικά

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων.
Εδώ πέρα επιτρέψτε μου μια πρώτη διαπίστωση, ότι ενώ έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις λεκάνες απορροής και για τους κινδύνους των πλημμυρικών φαινομένων θα πρέπει να ξαναδούμε τα βασικά έργα από τη στιγμή που έχουμε πηγές χρηματοδότησης, θέλω να το τονίσω αυτό.
Έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μελέτες από τους παραχωρησιούχους να σιγουρευτούμε ότι χρηματοδοτούμε τις σωστές μελέτες.
Και ότι κάνουμε μια πρώτη προτεραιοποίηση των έργων είναι κάτι το οποίο θα το αναλάβει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σε συνεννόηση με το υπουργείο και την Περιφέρεια να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα οποία κάνουμε είναι τα σωστά και ότι δεν είναι αποσπασματικά έργα αλλά μπορούν να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό.
Και βέβαια, κράτησα ως ιδιαίτερα κατεπείγον και θα το δούμε ξεχωριστά μαζί με τον περιφερειάρχη, το σχόλιο το οποίο έκανε ο αντιπεριφερειάρχης για την ανάγκη να ενισχυθούν τα αναχώματα.

Να ξαναδούμε το θέμα με τον Αχελώο

Ερχεται χειμώνας, είμαστε περίπου βέβαιοι ότι θα υπάρξουν και άλλες βροχές, ευχόμαστε να μην έχουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να δούμε τις διαδικασίες με τις οποίες θα μπορείτε χωματουργικά, να συνεννοηθούμε και με τον γραμματέα αν χρειάζεται υποστήριξη του υπουργείου, να κάνουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των αναχωμάτων.
Ως προς τα αρδευτικά δίκτυα, αυτό είναι κάτι που το κουβεντιάζουμε ούτως ή αλλιώς με τον Κώστα Σκρέκα.
Ακουσα με πολλή προσοχή αυτό το οποίο είπε, δεν θυμάμαι ποιος δήμαρχος το είπε, ότι καταστράφηκαν πολλά υφιστάμενα δίκτυα.
Υπάρχει ένα ζήτημα ότι μας έρχονται αρδευτικά δίκτυα από το παρελθόν, δεν είμαι ειδικός στα θέματα άρδευσης.
Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε να το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά. Να το κάνουμε σωστά.
Να μην κάνουμε, έχω αίσθηση του κατεπείγοντος αλλά να μην πάμε να κάνουμε μπαλώματα και να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος.
Εφόσον το φράγμα στο Μουζάκι για το οποίο και εγώ ακούω να γίνεται πολύς λόγος είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Το έργο του Αχελώου είναι μια πολύ μεγάλη άλλη κουβέντα για την οποία εγώ είμαι έτοιμος και έχω ήδη δώσει την εντολή και στο Υπουργείο να ξανά ανοίξουμε τη συζήτηση για την μερική-μερική εκτροπή του Αχελώου, την τρίτη εκδοχή.
Αυτό το οποίο δεν μπορώ να δεχθώ είναι ότι η ελληνική πολιτεία έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για έργα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν.
Υδροηλεκτρικά αλλά και φράγματα Συκιά και Μεσοχώρα, έργα τα οποία αυτή τη στιγμή κάθονται και τα οποία δεν γνωρίζουμε κιόλας.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε.
Αν ο μη γένοιτο είχαμε ένα αντίστοιχο φαινόμενο με αυτή την ένταση σε εκείνη την περιοχή τι θα είχε συμβεί.
Δεν το ξέρουμε. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Άρα πρέπει να ξαναδούμε το όλο κομμάτι Αχελώος με μια φρέσκια ματιά σεβόμενοι προφανώς και τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες σε ένα βαθμό, όχι σε πλήρη βαθμό, σε ένα βαθμό μας δεσμεύουν.
Είναι, επίσης πολύ σημαντικό να τονίσω ότι είχαμε μεγάλες καταστροφές κυρίως στην Καρδίτσα.
Είχαμε και άλλες περιοχές όμως τα Τρίκαλα όπου τα αναχώματα κράτησαν, τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν τελικά αποτελεσματικά όπου μπορέσαμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα.

Η απάντηση στον Τσίπρα

Και βέβαια, ξέρετε είναι πολύ εύκολο, δεν με ενδιαφέρει καθόλου να πολιτικοποιήσω αυτή τη συζήτηση διότι ξέρω τελικά ότι λογοδοτούμε στους πολίτες και είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα και όχι με την κριτική της αντιπολίτευσης.
Αλλά είναι τουλάχιστον μου φαίνεται αστείο να ασκείται μια κριτική από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ο οποίος εξ όσων γνωρίζω όσο ήταν πρωθυπουργός δεν πάτησε το πόδι του στην Καρδίτσα.
Ηρθε μια φορά μόνο την προεκλογική περίοδο.
Αρα να μην ξεχνάμε ότι όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει αυτό τον τόπο έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους.
Θα είμαστε κοντά πάντως στην Περιφέρεια και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της για να την στηρίξουμε και να αναλάβει με την χρηματοδότηση που εμείς μπορούμε να δώσουμε το βάρος που της αναλογεί.
Επίσης, να τονίσω ότι θα υπάρχει, αύριο ή μεθαύριο, νομίζω μεθαύριο, μια τηλεφωνική γραμμή στο υπουργείο Υποδομών εξυπηρέτησης ώστε ο κόσμος να μην αισθάνεται μπλεγμένος με το τι μπορεί και τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται.

Αμεσες αποζημιώσεις

Και να έρθω τώρα στο κομμάτι το πάρα πολύ σημαντικό που αφορά τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες μας οι οποίοι υπέστησαν μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Και πετώντας μόνο πάνω από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ήδη η εικόνα σήμερα είναι πολύ άσχημη.
Φαντάζομαι πόσο άσχημη θα ήταν πριν από δύο μέρες και είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, τραγικό θα έλεγα, ότι μας έτυχε αυτή η καταστροφή μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες πριν μαζευτεί το βαμβάκι.
Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο Υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Εχουμε πολλά συνεργεία εδώ.
Από τη στιγμή που έχουμε έκτακτο προσωπικό, παρακαλώ να φέρουμε και άλλο προσωπικό, να υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς και από τη στιγμή που θα υπάρχει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα, να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για την απώλεια της παραγωγής τους, ώστε να ξανακινηθεί και όλη η τοπική οικονομία.
Το εμπορικό κέντρο της Καρδίτσας κινείται όχι μόνο από την ίδια την πόλη.
Κινείται φαντάζομαι από μία ολόκληρη αγροτική οικονομία, η οποία δεν μπορεί να παραλύσει και η οποία σήμερα έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.
Την ευθύνη για αυτά τα ζητήματα την έχει το υπουργείο και ο ΕΛΓΑ.
[…]  Θα υπάρξει ταχύτατη αποζημίωση, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι κάθε φορά που ακούει ο αγρότης τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση, ανησυχεί πάρα πολύ και αν δούμε ότι υπάρχει τρόπος, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση.
Θα συμψηφιστεί η επιβάρυνση της δήλωσης, γιατί μου εθίγη και το ζήτημα αυτό και από εκεί και πέρα εάν υπάρχει τρόπος να μπορέσουμε εκτάκτως να δώσουμε κάποιου είδους πρώτη χρηματοδότηση στους αγρότες που έχουνε θιγεί και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποτυπωθεί και να γίνει με ακρίβεια, θα γίνει και αυτό.
Η εμπειρία της Εύβοιας μας έδειξε ότι μπορούμε να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι στο παρελθόν.
Ειδική μνεία στο ζωικό κεφάλαιο.
Χαίρομαι που άκουσα ότι μέχρι το Σάββατο το αργότερο θα έχει γίνει αποτίμηση.
Ναι, θα δοθεί μία πρώτη αποζημίωση, χωρίς κατά ανάγκην να χρειαστεί να προσκομίσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.
Το ίδιο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
Σας εμπιστευόμαστε.
Ναι, μπορεί κάποιοι να μας κοροϊδεύουν.
Ελπίζω να μην είναι πολλοί. Το λέω γιατί εμείς αυτή τη στιγμή δείχνουμε καλή διάθεση απέναντι στους κτηνοτρόφους, τους οποίους έχουμε βοηθήσει και χαίρομαι που το αναγνώρισες ήδη αυτό το πρώτο χρόνο σε πολλά ζητήματα, ειδικά όσον αφορά τις τιμές του γάλακτος, τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Ενα θέμα για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά εδώ στη Θεσσαλία και ήδη το έχουμε κάνει πράξη.
Αρα, θα είμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα και όπως είπε και ο υπουργός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αγαπητέ δήμαρχε, μετάφερέ το σε παρακαλώ πολύ αυτό. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον κανονισμό. Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς, επειδή δεν θα υπάρχει παραγωγή φέτος.
…να μην υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία σε αυτό το πεδίο. Εγώ να πω κλείνοντας ότι χρέος μας είναι να μη βαλτώσουμε στις λάσπες της πλημμύρας και αυτό φυσικά εξαρτάται από όλους μας και από το συνολικό συντονισμό, τον οποίο θα κάνουμε.

Θα αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη φυσική καταστροφή

Ξέρετε ότι αντιμετωπίζουμε ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα αυτήν την εποχή. Τον κορονοϊό, Μεταναστευτικό, ανοιχτά εθνικά ζητήματα, τις συνέπιες στην οικονομία από την πανδημία. Μας προέκυψε αυτή η φυσική καταστροφή. Θα την αντιμετωπίσουμε. Να έχετε εμπιστοσύνη και στις δυνατότητες της κρατικής μηχανής και στο κράτος το οποίο πρέπει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν αυτοί το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά, να εμπιστευτείτε και εσείς και να κλείσω με αυτό και με τις δικές σας δυνατότητες. Είστε ένας πολύ περήφανος τόπος και ξέρω ότι και αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε και ναι, θα κάνουμε κάτι καλύτερο.

Και μέσα στα περιφερειακά σχέδια και στα αναπτυξιακά σχέδια για το επόμενο ΕΣΠΑ, να ξανασκεφτούμε και συνολικά το αναπτυξιακό μοντέλο μίας περιοχής η οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία όμως ακόμα δεν έχει πλήρως αξιοποιήσει και δεν αναφέρομαι μόνο προφανώς στον πρωτογενή τομέα που θα αποτελεί πάντα την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην περιοχή, αλλά ειδικά στην ορεινή Θεσσαλία, η οποία έχει ακόμα πολλούς ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και όπως ξέρετε έχω ένα ειδικό ενδιαφέρον για τους μικρούς ορεινούς απομονωμένους Δήμους και για αυτό και θα μεριμνήσω να σας βοηθήσουμε, ειδικά λίγο περισσότερο απ’ ότι ήδη το έχουμε κάνει.
Ο Ιανός στη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν ένας Θεός με δύο πρόσωπα. Μας έδειξε το κακό το πρόσωπο.

Τώρα ήρθε η ώρα εμείς να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο και να φροντίσουμε, όπως είπε και κάποιος από τους δημάρχους. Το λέμε δυστυχώς πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι θα θέλαμε. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Δεν θα πω αυτό. Θα πω μόνο ότι θα είμαστε γρήγοροι. Θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να ακούσουμε άλλες σκέψεις, άλλες προτάσεις. Τα τηλέφωνά μας είναι ανοιχτά. Οι υπουργοί είναι διαθέσιμοι. Οπου υπάρχει πρόβλημα, είμαστε εδώ να το λύσουμε και στην επόμενη επίσκεψή μου, η οποία δεν θα αργήσει στη Θεσσαλία, θα κάνουμε αποτίμηση της προόδου που ήδη θα έχουμε κάνει. Ευχαριστώ πολύ και καλή δύναμη σε όλους» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.