Σε δικηγόρους για χρήση μάσκας στα σχολεία – Τι ισχύει

Παιδεία

Μετά τους γιατρούς, γονείς σπεύδουν σε… δικηγόρους για να μη φοράνε τα παιδιά τους μάσκα υποχρεωτικά στο σχολείο

Εντάσεις και προβλήματα παρουσιάστηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας από το πρώτο κιόλας χτύπημα του κουδουνιού για τη νέα σχολική χρονιά, αφού μικρή μερίδα γονέων αρνούνται να φορέσουν τα παιδιά τους μάσκες στις σχολικές αίθουσες, να εφαρμόσουν τις οδηγίες των ειδικών και φυσικά δεν έλειψαν τα… «παρατράγουδα».

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί ανάμεσα στους αντιδρώντες γονείς, που σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, έχουν σπεύσει ή σκοπεύουν να ζητήσουν την νομική άποψη δικηγόρων και να κινηθούν ακόμα και δικαστικά, ούτως ώστε να… «απαλλάξουν τα παιδιά τους από τις μάσκες… φίμωτρο», όπως τις ονομάζουν. Θυμίζουμε, ότι πριν από λίγες μέρες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησε σε επείγουσα ανακοίνωση για να ενημερώσει τα μέλη του, σχετικά με το θέμα της έκδοσης ιατρικών πιστοποιητικών για τη χρήση της μάσκας, αφού, όπως επισήμανε, πολίτες προστρέχουν σε ιατρούς προκειμένου να λάβουν γνωματεύσεις/πιστοποιητικά με σκοπό την απαλλαγή τους από τη χρήση μάσκας.

Βήτας: Οι πολίτες πρέπει να εφαρμόσουν το νόμο 

Για το αν έχουν ελπίδες να καταφέρουν τελικά να «απαλλάξουν» τα παιδιά τους, μέσω της δικαστικής οδού, το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο κ. Γιώργο Βήτα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «εφαρμόζεται ο νόμος και αυτό που η πολιτεία πιστεύει ότι είναι καλύτερο για να προστατέψει τα παιδιά και τους πολίτες από την πανδημία», καθώς πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, «γκρεμίζοντας» έτσι ουσιαστικά όσα ακούγονται από μερίδα πολιτών – αρνητές του κορωνοιού – «ότι είναι παράνομο τα παιδιά να φορούν μάσκες».

Διαδικτυακά καλέσματα και… συνωμοσιολογία στα κοινωνικά δίκτυα 

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τα «διαδικτυακά καλέσματα» τα οποία παροτρύνουν τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά να φοράνε μάσκες, καλώντας μάλιστα σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Ακόμα, κάνουν λόγω για «παράνομα τεστ και για κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα «μπουκάρουν» στα σχολεία» κ.α.

Μάλιστα, σε κάποιες από τις αναρτήσεις γίνεται λόγος για αποχή των παιδιών από τα σχολεία έως ότου σταματήσει να υφίσταται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και γονείς καλούν σε… καταλήψεις!

Σημειώνεται, ότι πολλές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο Facebook έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, που ερευνούν αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα. Την ίδια ώρα, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι αμφιβολίες για την ύπαρξη του ιού αυξάνονται ανησυχητικά, καθώς η διασπορά ψευδών ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις θεωρίες συνωμοσίας οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών επικίνδυνης χαλάρωσης και αδιαφορίας στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Θυμίζουμε, ότι τη Δευτέρα, όπως κατέγραψε η ομάδα του GRTimes.gr, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, δυστυχώς, με θύμα τα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο το οποίο δείχνει μητέρα, να μιλάει σε αυστηρό τόνο στον γιο της, να του φωνάζει επειδή «τόλμησε» να κρατάει μάσκα στο χέρι του, να του την αρπάζει και να την πετάει κάτω. Αμέσως μετά μπήκε στο σχολείο για να ζητήσει εξηγήσεις από τον διευθυντή για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Άλλη μια περίπτωση που σημειώθηκε στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, έχει να κάνει με μαθήτρια η οποία αρνήθηκε να φορέσει μάσκα και της ζητήθηκε από καθηγητή, όπως ήταν λογικό, να αποχωρήσει από το σχολείο.

Όπως είπε η μαθήτρια στη μητέρα της βγαίνοντας από το σχολείο, ενημερώθηκε ότι αν δεν φορέσει μάσκα θα πρέπει να βγει εκτός σχολείου και πως θα πάρει τις αντίστοιχες απουσίες, παρ’ όλα αυτά η μαθήτρια δε δέχτηκε να συμμορφωθεί με την υπόδειξη και αποχώρησε από το σχολείο.