Παπαθανάσης: Με μείγμα πόρων η ανάπλαση της ΔΕΘ

Οικονομία Τεχνολογία

Με ένα μείγμα χρηματοδοτικών πόρων από ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις θα υλοποιηθεί το έργο των 200 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να μπορέσει να απορροφήσει και πόρους του Ταμείου Ανάπλασης.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης από το Thessaloniki Helexpo Forum και τον κύκλο συζήτησης για τις Ιδιωτικές και Δημόσιες Επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο project είναι από τα σημαντικά μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη καθώς αφορά ευθέως ανάπλαση περιοχής του κέντρου της πόλης και την κινητικότητα σε αυτή.

Όπως είπε ο αναπλ. υπουργός, επιδίωξη του Υπουργείου είναι να διαμορφωθεί τάχιστα το σχήμα χρηματοδότησης του έργου, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν θα αναδειχθεί, τον Ιούνιο, ο «νικητής» στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που τις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρύξει η ΔΕΘ- Ηelexpo.

Ένας επενδυτής που θέλει να έρθει στην Ελλάδα ,δεν έρχεται για να χάσει χρήματα, είπε ο κ. Παπαθανάσης.  Η Ελλάδα διαχρονικά ταλανίζεται από μία εικόνα καθυστερήσεων στην έναρξη των επενδύσεων όπως και στην υλοποιησή τους, ωστόσο καταγράφεται άνοδος στον δείκτη ανταγωνιστικότητας και στον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι οι  επενδυτές αισθάνονται ότι επενδύοντας στην Ελλάδα δεν θα χάσουν τα λεφτά τους.

Χαρίτσης: «Ρευστότητα» από το …»μαξιλάρι»

Για παγωμένες δημόσιες επενδύσεις, που δεν βοηθούν στο να δοθεί ώθηση σε ιδιωτικές επενδύσεις  σε μία μάλιστα εποχή που υπάρχει, λόγω πανδημίας, ανάσχεση των επενδύσεων παγκοσμίως, μίλησε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε για την ανάγκη να καταβληθούν από πλευράς κράτους, προσπάθειες, για να αλλάξει το αίσθημα ανασφάλειας στην επενδυτική κοινότητα ενω επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι» των 37 δισ., για να στηριχθεί η οικονομία.

Καββαθάς και Οικονομική Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητάνε «οικονομική δημοκρατία», ώστε με όρους ίσης αντιμετώπισης, που δεν υπάρχουν και ειδικά από πλευράς Τραπεζών, να μπορούν να αντιπαρέλθουν την κρίση.

Η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα και ο κ. Καββαθάς επέμεινε ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, από μεσάζοντας των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να μεταβληθεί σε Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, προκειμένου τα χρήματα να φτάνουν στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

4.0 και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα, στο να προλάβει το shuttle train της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης : Για τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει και αυτή την ευκαιρία, αν δηλαδή δεν προλάβει τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν πιάσει τους ρυθμούς που πρέπει είπε ο κ. Λακασάς, επισημαίνοντας ότι η Παιδεία στη χώρα μας δεν ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις με πολύ λίγους νέους να επιλέγουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε τομείς της τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, δ/ντης Εταιρικής Επικοινωνίας  WIND υποστήριξε ότι βρισκόμαστε κοντά στο να πιάσουμε το τραίνο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολύ υψηλές επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τις Εταιρείες Τηλεφωνίας σε δίκτυα νέας γενιάς και καινούργιες τεχνολογίες, με τη  WIND μόνο να υλοποιεί ένα 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ.

«Θα πιάσουμε σε δύο χρόνια ή και νωρίτερα ακόμη, το στόχο της ψηφιακής ατζέντας του 2020. Τότε το 70% των ελληνικών σπιτιών θα έχει τουλάχιστον μία γραμμή 100 mbps,  ταχύτητα ασύλληπτη ως πρόσφατα. Οι επενδύσεις σε τεχνολογία υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, από πολύ ικανούς Έλληνες μηχανικούς , οι οποίοι, υπενθυμίζω, υλοποίησαν το sms στη χώρα μας σε 48 ώρες, όταν στη Γαλλία χρειάστηκαν ένα μήνα».