Με Ζέρβα ο τρύγος του αστικού αμπελώνα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Επιχειρήσεις Οικονομία

Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών του Αστικού Αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, για έβδομη χρονιά.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Η δράση έγινε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα του δήμου Μίμη Φωτόπουλου και του οινοποιού Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού δεν συμμετείχαν πολίτες ούτε διοργανώθηκε σήμερα κάποια εκδήλωση όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος συγκεντρώθηκαν 110 φιάλες ρομπόλα, 150 από μαλαγουζιά, 250 ξινόμαυρο και 40-50 αγιωργίτικο, οι οποίες θα μεταφερθούν στη συνέχεια στο οινοποιείο του κτήματος Γεροβασιλείου και θα μετατραπούν σε κρασί.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας, ο αμπελώνας αποτελεί ένα υπέροχο κομμάτι της Θεσσαλονίκης και χάρη στην ανταπόκριση των πολιτών παράγει καταπληκτικό κρασί. «Αυτό δείχνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και πιάνουν τόπο και αποδίδουν καρπούς», σημείωσε.

Επιπλέον, συνεχάρη «όλους αυτούς που τόσα χρόνια περιποιούνται και αγαπούν τον αμπελώνα και κυρίως τους ανθρώπους της γειτονιάς που θεωρούν ότι είναι κάτι δικό τους, κάτι εξαιρετικό για τη γειτονιά και για τη πόλη. Να έχουμε ένα πνεύμονα πρασίνου και ένα προϊόν το οποίο, από ότι φαίνεται, η μακεδονική – ελληνική γη το παρήγαγε για πολλούς αιώνες και το ξανά βρήκε πίσω, το φιλοξένησε και απέδωσε αυτό το υπέροχο κρασί που απολαμβάνουμε», είπε.

Θυμίζουμε, ότι ο αστικός αμπελώνας – ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του Καυταντζογλείου- ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ο κ. Ζέρβας ήταν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος.

«Ήρθε η εποχή για τον τρύγο των ερυθρών ποικιλιών. Εδώ έχουμε δύο ποικιλίες το ξινόμαυρο που είναι χαρακτηριστικό της Βόρειας Ελλάδας και πήγε πολύ καλά, η παραγωγή είναι πολύ καλή και όπως και πέρυσι ελπίζουμε να βγάλουμε ένα εξαιρετικό κρασί. Τα λευκά έχουν πατηθεί εδώ και μέρες, η ρομπόλα μας που είναι η δεύτερή της χρόνια πάει επίσης πολύ καλά φέτος καθώς και μαλαγουζιά μας η κλασική πάει επίσης πάρα πολύ καλά», ανέφερε ο κ. Γεροβασιλείου.

«Ο αμπελώνας είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου μέσα στην πόλη, αγκαλιάστηκε από τους γύρω κατοίκους και για μας ήταν μια ικανοποίηση, γιατί χρόνια προσπαθούσαμε να το κάνουμε και είχαμε μια διάχυτη αμφιβολία για το αν θα επιβιώσει ή όχι. Είδαμε όμως ότι οτιδήποτε όμορφο ο κόσμος το αγκαλιάζει και το προσέχει», συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σωκράτης Δημητριάδης, ανέφερε ότι το 2013, όταν ο κ. Ζέρβας ήταν αντιδήμαρχος είχε ένα όραμα το οποίο αγκάλιασε όλη η Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω ότι αυτό το μικρότερο σε κλίμακα εγχείρημα θα πετύχει και θα είμαστε για πολλά χρόνια εδώ να τρυγάμε και να κάνουμε το εξαιρετικό αυτό κρασί που βγάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης», σημείωσε.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του GRTimes.gr: