ΕΥΑΘ: Επενδύσεις 65 εκ και έργα 80 εκ. στο Ταμείο Ανάκαμψης

Επιχειρήσεις

“Φιλοδοξούμε ότι η ΕΥΑΘ θα εντάξει ώριμα έργα 80 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα”, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η δ/νουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, του βασικού μετόχου της εισηγμένης εταιρείας, κα. Ράνια Αικατερινάρη κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην οποία παρουσιάσθηκε η πρόοδος έργων ύψους 65 εκατ. Ευρώ που είναι σε φάσεις εκτέλεσης. 

Η κα. Αικατερινάρη τόνισε ότι το επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ βασίζεται σε τρεις πυλώνες που ανταποκρίνονται πλήρως στις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και, συγκεκριμένα στην Πράσινη Ανάπτυξη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις Επεκτάσεις Δικτύων. Η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ ( Υπερταμείου) μίλησε για μία Εταιρεία εξωστρεφή, που αντιλαμβάνεται το ρόλο της στη σύγχρονη, βιώσιμη πόλη, αναπτύσσει συνέργειες και μεταφέρει σε ΔΕΥΑ άλλων πόλεων και δήμων το νέο μοντέλο αειφορικής ανάπτυξης. 

Αυτή η ΕΥΑΘ θα αναζητήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για έξυπνα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, φωτοβολταϊκά συστήματα και μικρά υδροηλεκτρικά, επέκταση δικτύων, τεχνολογίες παρακολούθησης της λειτουργίας των δικτύων. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κα. Αικατερινάρη τόνισε ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί στην πώληση του μετοχικού πακέτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ ( 24,02%). Το θέμα δεν απασχολεί επί του παρόντος το βασικό μέτοχο και θα εξετασθεί, όταν εξετασθεί, σε περίοδο ανόδου των αξιών στο ΧΑΑ. Ωστόσο, τονίσθηκε ότι η μετοχή της Εταιρείας, σε εποχή που πλήγηκε το Χρηματιστήριο λόγω της πανδημικής κρίσης, αποδεικνύεται ανθεκτική στην κάμψη της αγοράς ενώ έχει παράλληλα υψηλή μερισματική απόδοση.

Πριν αρχίσουν οι παρουσιάσεις των έργων, σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο υφυπ. Εσωτερικών /ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων για την ΠΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας.

Τέσσερα έργα, 65 εκατομμύρια

Στην εκδήλωση, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας παρουσίασαν τέσσερα έργα υποδομής συνολικού ύψους επενδύσεων 65 εκατ. Ευρώ, με τα τρία να αφορούν υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ το τέταρτο έχει αντικείμενο τη ριζική ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου στη Πλατεία Συντριβανίου, που έχει κλείσει 50 χρόνια ζωής. 

Να σημειωθεί ότι αυτά τα 65 εκατ. Ευρώ των επενδύσεων είναι ενταγμένα σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, επταετούς διάρκειας, ύψους 175 εκατ. Ευρώ, που ολοκληρώνεται σε βάθος πέντε ετών 

Αρχίζουν τα έργα σε Βιολογικό και Δϋλιστήριο

Η Εταιρεία είναι έτοιμη να υπογράψει τις συμβάσεις ανάθεσης δύο μεγάλων έργων, της επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΝΘ) και της αναβάθμισης του συγκροτήματος του Βιολογικού Καθαρισμού ( ΕΕΛΘ). 

Τα συγκεκριμένα έργα παρουσίασε ο δ/νων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Κ. Άνθιμος Αμανατίδης, λέγοντας για το Βιολογικό ( ΕΕΛΘ) ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει αναδειχθεί οριστικός ανάδοχος ( ο ΑΚΤΩΡ κατέθεσε τα δικαιολογητικά κατοχύρωσης) .

Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 41 εκατ. Ευρώ περιλαμβάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά και περιβαλλοντικά το συγκρότημα της ΕΕΛΘ, σε διάρκεια 60 μηνών, κατά τρόπους που θα αξιοποιείται η παραγόμενη ιλύς για την παραγωγή ενέργειας, την άρδευση, ενώ θα προστατεύεται αποτελεσματικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Το άλλο μεγάλο έργο, που θα διπλασιάσει τις ποσότητες νερού από τον Αλιάκμονα που επεξεργάζεται η Εταιρεία, είναι η επέκταση του Διϋλιστηρίου ( ΕΕΝΘ) έτσι ώστε η δυναμικότητά του να φθάσει στα 300.000 κ.μ. ημερησίως. Με την αύξηση της δυναμικότητας η εταιρεία θα επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές, σε παλιούς Καποδιστριακούς δήμους, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες μελλοντικές ανάγκες του Π.Σ.Θ αλλά και της ΒΙΠΕ. Η επέκταση αυτή θα συνεπάγεται για την ΕΥΑΘ αύξηση του κύκλου εργασιών της ως και κατά 40%.

Η εταιρεία πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο μέσα στον Οκτώβριο ( ΙNTRAKAT). Το έργο είναι προϋπολογισμού 21,1 εκατ, ευρώ, με χρόνο υλοποίησης 30 μήνες ( κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία).

Εντός χρονοδιαγράμματος η Αραβησσός

Στο τρίτο υδραυλικό έργο της σημερινής παρουσίασης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Γρηγόρης Πενέλης, παρουσιάζοντας την πρόοδο του έργου αποκατάστασης του αγωγού της Αραβησσού, ενός αγωγού που έχει δώσει πέντε μεγάλες βλάβες- θράσεις, με την τελευταία το 2018, να αφήνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς νερό, για μία εβδομάδα. 

Το έργο ύψους υλοποιείται στη βάση συμφωνίας πλαισίου ύψους 3,360 εκατ. , για τμήμα μήκους 6,5 χλμ. Στο κρίσιμο υποτμήμα μήκους 600 μέτρων, εκεί δηλαδή που καταγράφηκε το 80% των βλαβών, έχει ήδη συντελεστεί το 40% των εργασιών, οι οποίες άρχισαν φέτος τον Ιούνιο. 

Το σημαντικότερο είναι, όπως επισήμανε ο κ. Πενέλης, ότι ο αγωγός αποκαθίσταται χωρίς να διακοπεί η παροχή νερού στη Θεσσαλονίκη, κάτι κρίσιμο αφού από την Αραβησσό καλύπτεται το 28% της κατανάλωσης ύδατος στο ΠΣΘ. 

Κάνουν “καινούργιο” το στρατηγείο της ΕΥΑΘ

Πολύ σύντομα οι Θεσσαλονικείς θα δούνε να αλλάζει η όψη του κεντρικού κτιρίου της εταιρείας, στο Συντριβάνι, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας καθ. Άγις Παπαδόπουλος, πρόκειται για ένα ακίνητο που στερείται των σύγχρονων κτιριολογικών και ενεργειακών προδιαγραφών, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για πυροπροστασία, αντισεισμική θωράκιση, ενώ βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση ( Ζ) του ΚΕΝΑΚ, με στόχο όμως να αναρριχηθεί στην κατηγορία Α+, δηλαδή να καταστεί σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. 

Για την εκ βάθρων ανακαίνιση, έχουν γίνει οι προμελέτες και το Δεκέμβριο ή αρχές Ιανουαρίου, θα δημοπρατηθεί το έργο με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής. Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από την «Κ. Αρχιτέκτονες ΑΕ», η μελέτη στατικής ενίσχυσης από την «Concept» ενώ τα τεύχη δημοπράτησης ανέλαβε η «Σαμαράς& Συνεργάτες ΑΕ».

Όπως είπε ο καθ. Παπαδόπουλος, με την αρχιτεκτονική μελέτη το κτίριο αποκτά έναν γυάλινο μανδύα, με το κέλυφος να αποτελείται από αμμοβολισμένους υαλοπίνακες και κινητές ημιδιαφανείς περσίδες, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Το κτίριο, στα 2.600 τ.μ. του, θα εξυπηρετεί περίπου 130 εργαζομένους, θα διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων για 60 άτομα και θα είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.

Για την ανακαίνιση του κτιρίου θα επενδυθούν 3,5 εκατ. Ευρώ. Η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει 20-22 μήνες και θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2023. Η ΕΥΑΘ έχει ήδη εξασφαλίσει σε κοντινό σημείο, χώρους για την προσωρινή της εγκατάσταση. 

Η παρουσίαση έκλεισε με την αναφορά του δ/νοντος κ. Αμανατίδη, στις πιθανές ανάγκες για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού καθώς η Εταιρεία αναπτύσσεται και προς νέες δραστηριότητες.