Η Θεσσαλονίκη χάνει χιλιάδες διανυκτερεύσεις Ισραηλινών

Επιχειρήσεις

Ένα ακόμη δυνατό πλήγμα δέχεται από εχθές ο τουριστικός κλάδος της Θεσσαλονίκης, καθώς με το δεύτερο lock down που ανακοινώθηκε εχθές από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, εκτιμάται ότι θα χάσει ως και 40.000-50.000 διανυκτερεύσεις στο επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιβολή, στο Ισραήλ, lock down τριών εβδομάδων, θεωρείται βέβαιο ότι θα στερήσει από ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σημαντικό αριθμό διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα ορισμένοι επιχειρηματίες που κρατούσαν τις μονάδες τους ανοικτές περιμένοντας γκρουπ Ισραηλινών τουριστών, να οδηγηθούν σε επόμενο προσωρινό κλείσιμο, προς  το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η πόλη και ο ξενοδοχειακός κλάδος, ανέμενε κάποια αύξηση της κίνησης και των διανυκτερεύσεων, με την 85η ΔΕΘ- που δεν έγινε και στη θέση της διοργανώθηκε το Thessaloniki Forum- και, κυρίως με γκρουπ Ισραηλινών τουριστών. Το νέο lock down αναμένεται να ανατρέψει τους σχεδιασμούς αναμενόμενων Ισραηλινών τουριστών, οι οποίοι σημειωτέον το 2019  κατέλαβαν την πρώτη θέση στους αλλοδαπούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Πρώτη σε διανυκτερεύσεις η αγορά του Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, η ισραηλινή αγορά έδωσε στη Θεσσαλονίκη 185.946 διανυκτερεύσεις, δηλαδή το 7,61% των συνολικών διανυκτερεύσεων και, αυξημένες  κατά 22,65% σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια όλου του χρόνου αν και βέβαια το peak σημειώνεται στην περίοδο του καλοκαιριού.

Με τη Θεσσαλονίκη να κρατάει σε συγκριτικά πολύ χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων του covid- 19 και με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα υπάρχουν οι αργίες μεγάλων εβραϊκών γιορτών, ξενοδοχεία της πόλης ετοιμάζονταν να υποδεχθούν πολλούς Ισραηλινούς επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι η νέα καραντίνα θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Παρασκευή για τη γιορτή Ρος Ασανά (εβραϊκή πρωτοχρονιά), θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της γιορτής Γιομ Κιπούρ  και θα τελειώσει την τελευταία ημέρα της γιορτής του Σουκότ, γύρω στις 9  Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ξ.Θ κ. Ανδρέα Μανδρίνο, τώρα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η παράταση των μέτρων για τους πληττόμενους κλάδους μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ( σ.σ. αναστολή συμβάσεων), είναι πολύ πιθανό μεγάλα ξενοδοχεία που περίμεναν τόνωση της κίνησης από την έλευση γκρουπ Ισραηλινών, να προτιμήσουν να κλείσουν αφού δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, διοργάνωση ή προσδοκία για αύξηση της επισκεψιμότητας, με το τέλος και του Thessaloniki Helexpo Forum.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης η πληρότητα είναι κοντά στο 20% και σε αυτά που είναι ανοικτά, στο 30%. Από τα ξενοδοχεία της πόλης, σε λειτουργία βρίσκεται το 80% καθώς αρκετοί επιχειρηματίες επέλεξαν να μην ανοίξουν τις μονάδες τους μετά την άρση του lock down.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση εξωτερικού και σύμφωνα με στοιχεία 2019, την πρώτη θέση στις διανυκτερεύσεις κατέλαβε το Ισραήλ, τη δεύτερη η Κύπρος και ακολούθησαν ΗΠΑ και Γερμανία.