Ψηφιακή Διακυβέρνηση και γραφειοκρατία made simple

Οικονομία Πολιτική Τεχνολογία

Ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή,  δημιουργεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και διευκολύνει και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τόνισε από το Τhessaloniki Helexpo Forum ο υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Γιώργος Γιωργαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική είσοδο του gov.gr στη ζωή μας, κάνοντας λόγο για 6 εκατομμύρια επισκέψεις, 1 εκατομμύριο εκδόσεις υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, 600.000 άυλες συνταγογραφήσεις και μεγάλο όγκο εκδόσεων πιστοποιητικών μέσω αυτού.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επιχειρεί με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και αυτή η προσπάθεια έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση από όλους» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Την ανάγκη να ασχοληθεί η κυβέρνηση και με την απλούστευση των διαδικασιών για να μην ψηφιοποιηθεί η γραφειοκρατία τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μάριος Κάτσης, ο οποίος σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδιασμένο κάποιο οριζόντιο, τομέακο, συγχρηματοδοτούμενο έργο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, κ. Κυριάκος Λουφάκης, σημείωσε πως η μεγάλη αλλαγή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης είναι η αλλαγή της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Η τεχνολογία επιτρέπει αλλού να συλλαμβάνουμε την ιδέα, αλλού να την αναπτύσσουμε, σε τρίτο χώρο να την παράγουμε και αλλού να την καταναλωνουμε» ανέφερε και εξήγησε πως η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή, καθώς έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο δεν εκμεταλλεύεται καθόλου.

«Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν λίγοι άνθρωποι που μιλούσαν για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως innovation hub, όμως αυτό το ζούμε σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Παντελής Αγγελίδης, αναφέροντας μάλιστα πως διαπιστώνεται μετακίνηση εταιρειών και ανθρώπινου δυναμικού στην πόλη από την Αθήνα και το εξωτερικό.

Ο κορωνοϊός κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στην επόμενη εποχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ, Κωνσταντίνο Καγκελίδη, ο οποίος τόνισε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση και να διεκδικήσουμε τη θέση μας στο αύριο. Υπογράμμισε δε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου στην μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή.

Η τεχνολογία μάς φέρνει πιο κοντά, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, κ. Ιωάννης Σύρρος, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις έσπευσαν μέσα στην πανδημία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιόδου. Η τεχνολογία, πρόσθεσε, διεθνώς θα βοηθήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, ενώ σημείωσε πως πρέπει να δοθούν σε όλους ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί της κοσμογονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πολύ νωρίτερα από το ξέσπασμα της πανδημίας έλαβε τα «ψηφιακά» μηνύματα η ΔΕΘ-Helexpo, που είχε εδώ και καιρό δρομολογήσει τη διοργάνωση της Beyond 4.0, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. Στόχος της έκθεσης αυτής θα είναι να φέρει σε επαφή όλο το οικοσύστημα της πληροφορίας και της ψηφιοποίησης, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή και των υφιστάμενων καλών πρακτικών και των ιδεών που γεννιούνται από τις startups, ώστε να γίνει η απαραίτητη όσμωση που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, εξήγησε.

Ο κορωνοϊός εκλαϊκευσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Industry Disruptors Game Changers, κ. Μιχάλη Στάγκο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο στοίχημα της Beyond 4.0. «Αν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας, η Beyond 4.0 είναι το όχημα. Αν θέλουμε να βάλουμε τη χώρα στον διεθνή τεχνολογικό χάρτη, η Beyond 4.0 είναι το όχημα» σημείωσε.

Τέλος, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Beyond 4.0 υπογράμμισε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της BeBest, κ. Ευάγγελος Χαραλάμπους. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, πολλές ιδέες και άξιο ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει όμως να βρεθεί το όχημα για την εξωστρέφειά τους. «Αυτό έλειπε, μια μεγάλη διοργάνωση που θα βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στον τεχνολογικό χάρτη» εξήγησε, αναφερόμενος στη διοργάνωση της Beyond 4.0.