Με περισσότερα από 30 και πλέον οινοποιεία -μέλη της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»- νέες και παλιές σοδειές και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, έρχονται για άλλη μια χρονιά τα ΒορΟινά, η καθιερωμένη πλέον οινική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης.
Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])
Οινοποιεία από οκτώ διαφορετικές «Διαδρομές του Κρασιού» που έχει χαράξει η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» θα δώσουν το «παρών» για άλλη μια χρονιά στην αγαπημένη οινική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, με τα εξαίρετα κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», τα ΒορΟινά.
Φέτος, όπως και πέρυσι, υπάρχει αλλαγή σκηνικού στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, και από την Προβλήτα Α’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα ΒορΟινά θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες του ξενοδοχείου Makedonia Palace.
Συγκεκριμένα, την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ένα «ταξίδι» στους ελληνικούς αμπελώνες, δίνοντας την ευκαιρία στο οινόφιλο κοινό να γευτεί νέες και παλιές σοδιές, να γνωρίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, τους οινολόγους και τους οινοποιούς, να πληροφορηθεί για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, για τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου κλπ.
Τα οινοποιεία που θα συμμετέχουν
Στην έκθεση οινογνωσίας και οινογευσίας κορυφαίων οινοποιείων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα -η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό- οι επισκέπτες, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου, λαμβάνοντας το ποτήρι οινογευσίας από την είσοδο, θα μπορούν να περιηγηθούν στα τραπέζια των οινοποιών, να γνωρίσουν και να γευτούν τον πλούτο της αμπελοοινικής Βόρειας Ελλάδας, από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες.
Οίνοι λευκοί, ροζέ, ερυθροί, ακόμη και orange, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι ή γλυκείς, ήρεμοι και αφρώδεις, θα διατίθενται προς οινογευσία, σε νέες κυκλοφορίες αλλά και παλαιότερες ετικέτες. Επίσης, στα τραπέζια των οινοποιών θα υπάρχουν πειραματικά κρασιά, παλιές σοδειές καθώς και διαφορετικά μεγέθη φιαλών.
Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» από τους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» που θα συμμετέχουν στα ΒορΟινά είναι:
Από τη Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου
- Κτήμα Κατσαρού – Κρανιά Ολύμπου
- Οινοποιείο Kitrvs, – Πύδνα Πιερίας
Από τη Διαδρομή της Ηπείρου
- Zoinos Winery – Ζίτσα, Ιωάννινα
- Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο, Ιωάννινα
Από τη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
- Αμπελώνας Καμκούτη – Βελβεντό Κοζάνης
- Κτήμα Βογιατζή – Βελβεντό Κοζάνης
- Κτήμα Στεργίου – Καστοριά
- Κτήμα Πάντου – Υδρούσα Φλώρινας
- Κτήμα Άλφα – Αμύνταιον Φλώρινας
Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
- Κτήμα Ταραλάς – Πατρίδα
- Argyrakis Wines – Τριπόταμος
- Ευστρατία Ταζογλίδου – Νάουσα
- Κτήμα Διαμαντάκος – Μαντέμι
- Κτήμα Φουντή – Νέα Στράντζα
- Κτήμα Κυρ-Γιάννη – Γιαννακοχώρι
- Αργατία – Ροδοχώρι
- Βαένι Νάουσα – Επισκοπή
Από τη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
- Κτήμα Ζην Ηδέως – Λουτράκι Αλμωπίας, Πέλλα
- Μικρό Κτήμα Τίτου – Δύο Ποτάμια, Παιονία, Γουμένισσα
Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
- Οινοποιείο Κεχρής – Καλοχώρι
- Κτήμα Γεροβασιλείου – Επανομή
- Κτήμα Φλόριαν – Τρίλοφος
Από τη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
- Κτήμα Πόρτο Καρράς – Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία
- Μετόχι Μυλοπόταμος – Ιερό Κελί Αγίου Ευσταθίου, Άγιον Όρος
- Akrathos Newlands Winery – Μεγάλη Παναγία
- Κτήμα Λειβαδιώτη – Μαραθούσα
Από τη Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
- Κτήμα Βιβλία Χώρα – Κοκκινοχώρι Καβάλας
- Οινοποιείο Αμπελόεις – Φωλιά Ν. Περάμου Καβάλας
- Κτήμα Τέχνη Οίνου – Μικροχώρι Δράμας
- Nico Lazaridi – Αγορά Δράμας
- Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη – Αδριανή Δράμας
- Κτήμα Παυλίδη – Κοκκινόγεια Δράμας
- Oenops – Προσοτσάνη Δράμας
- Το Κτήμα τ’ Αποστόλη – Άμπελοι Σερρών
Παράλληλες εκδηλώσεις
Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση θα πλαισιώνεται από ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα παράλληλων προτάσεων:
- 13:00-15:00 Ημερίδα «Κλιματική κρίση – Σύγχρονες προσεγγίσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην οινοποίηση». Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η ημερίδα αυτή επικεντρώνεται στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στη βιομηχανία του κρασιού. Ειδικοί επιστήμονες θα μοιραστούν καινοτόμες λύσεις για την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοποίηση σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.
- 16:00-17:00 Debate Οινοποιών «Καλό κρασί VS marketing». Πρόκειται για έναν μαραθώνιο αντιπαράθεσης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα. Οινοποιοί, οινολόγοι και επαγγελματίες του marketing θα αναμετρηθούν επιχειρηματολογώντας σχετικά με το κρασί ως προϊόν, το packaging αλλά και την προώθησή του.
- 19:00-21:00 Masterclass «Διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα VS Rest of the World». Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων, το masterclass αυτό αποτελεί μια εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία. Οι τρεις νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024 —ο Γιώργος Ζερβογιάννης, ο Παναγιώτης Κατσούδας και ο Δημήτρης Μπάρτζης— θα παρουσιάσουν και θα συγκρίνουν διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα με αντίστοιχες ποικιλίες του υπόλοιπου κόσμου.
- 13:00-21:00 Θεματικά τραπέζια οινογευσίας:
- Σπάνιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα
- Χρυσά βραβευμένα κρασιά από τον διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy» 2024.
Ώρες λειτουργίας και εισιτήριο εισόδου
Τα ΒορΟινά θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, με ωράριο 13:00-21:00, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.
Πρόκειται για την ετήσια έκθεση οινογνωσίας και οινογευσίας των κορυφαίων οινοποιείων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου. Η είσοδος ή συμμετοχή στο παράλληλο πρόγραμμα είναι δωρεάν, με το γενικό εισιτήριο των ΒορΟινών (με εξαίρεση το masterclass).
Το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών/τριών στα ΒορΟινά διατίθεται μέσω της πλατφόρμας Viva/More, στον σύνδεσμο: https://www.more.com/happenings/voroina-thessalonikis-2024/, στη γραμματεία, στην είσοδο της εκδήλωσης, και ώρες 12:30-20:30. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ, ενώ για φοιτητές/τριες 8 ευρώ (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας κατά την προσέλευση στην εκδήλωση). Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας κρασιού.
Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι δωρεάν για επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης και εμπορίου οίνου, καθώς και για τους/τις δημοσιογράφους (με την ένδειξη της επαγγελματικής κάρτας).