ΚΔΑΠ «Δημιουργία»: Ένας χώρος φαντασίας και απασχόλησης για ΑΜΕΑ

Ελλάδα Επιχειρήσεις Παιδεία

Ένας νέος χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες ξεκινάει τη λειτουργία του τον προσεχή Σεπτέμβρη στο Ωραιόκαστρο.

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Δημιουργία» ανοίγει τις πόρτες του και δέχεται παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς επίσης εφήβους και ενήλικες. Με δραστηριότητες που στοχεύουν στην  καλλιέργεια της αυτονομίας και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν και να καλλιεργήσουν τις δυνατότητες τους. 

Ο Βασίλης Τσολακίδης, πρώην Ολυμπιονίκης του δίζυγου, πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής και ιδιοκτήτης της ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Δημιουργία» μιλώντας στο GRTimes περιγράφει τι τον ώθησε στο να κάνει αυτό το βήμα και να προσφέρει βοήθεια στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. 

«Εστιάσαμε στη δημιουργία ενός ΚΔΑΠ που θα απευθύνεται σε παιδιά ΑΜΕΑ, γιατί χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μας. Όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους. Τα όραμά μας είναι να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο σε αυτά τα παιδιά και όσο μπορούμε να αποσυμφορήσουμε τους γονείς οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα» περιγράφει ο κ. Τσολακίδης. 

Το νέο ΚΔΑΠ διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Οι δραστηριότητες που προσφέρει είναι ποικίλες, μέσα από τις οποίες στόχος είναι να προωθηθούν η ομαδικότητα, η συνεργασία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής καθώς και να διευκολύνει τους γονείς, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας. 

«Θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τους γονείς και θα επιδιώξουμε να έχουμε φύλαξη κάποιων παιδιών τα Σαββατοκύριακα, όταν οι γονείς θα επιθυμούν να πάνε σε κάποια εκδήλωση, δεξίωση, γάμο κλπ, να απασχολούμε εμείς τα παιδιά και να έρχονται να τα παίρνουν την Κυριακή» λέει ο κ Τσολακίδης. 

Τα προγράμματα που θα πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν: φυσικοθεραπεία, εργοθεραπείαλογοθεραπεία, εικαστικά, μουσική, γυμναστική, μαγειρική, θεραπευτική ιππασία, υπαίθριες δραστηριότητες, παιδική χαρά ειδική για άτομα με ειδικές ανάγκες και κηπουρική.  

Όπως αναφέρει ο κ. Τσολακίδης, η ένταξη της ιππασίας στο πρόγραμμα αποτελεί «τη δύναμη» του κέντρου, καθώς είναι αποδεδειγμένο πως η ιππασία είναι μια δραστηριότητα με θεραπευτικές ιδιότητες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.  

Το ΚΔΑΠ μπορεί να εξυπηρετεί παιδιά και εφήβους με νοητική αναπηρία, κινητική αναπηρία, αυτιστική διαταραχή και λοιπά σύνδρομα 

Οι κλειστές εγκαταστάσεις του είναι 700 τμ, πλήρως εξοπλισμένες για φιλοξενία παιδιών ΜΕΑ, σε χώρο έκτασης 6 στρεμμάτων στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Ο υπαίθριος χώρος 5.300 τμ είναι ειδικά διαμορφωμένος για εξωτερικές δραστηριότητες. 

«Ο χώρος μας προσφέρει τη δυνατότητα το παιδί να μπορέσει να ασκήσει την κηπουρική του, καθώς είναι πολύ δύσκολο μέσα στην πόλη να μπορείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο. Είναι πολύ ενδιαφέρον, θα είναι το παιδί στη φύση και ταυτόχρονα παντρεύουμε και την ιππασία, που πραγματικά είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό», περιγράφει με ενθουσιασμό κ. Τσολακίδης. 

Η ομάδα στελεχώνεται από 17 εξειδικευμένους εκπαιδευτές: φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγο, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους, γυμναστές ειδικής φυσικής αγωγής, θεατρολόγο και βοηθητικό προσωπικό. Το  ΚΔΑΠ θα μπορέσει να προσφέρει τις δραστηριότητες του σε 50 παιδιά. 

Το ΚΔΑΠ πρόκειται να ξεκινήσει για πρώτη φορά τη λειτουργία του τη 1η Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το αν θα λειτουργήσουν κανονικά ή όχι λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο κ. Τσολακίδης διαβεβαιώνει πως η λειτουργία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και θα τηρηθεί ό,τι προβλέπεται για το καλό της δημόσιας υγείας.  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν email στη διεύθυνση: info@kdapdimiourgia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://kdapdimiourgia.gr/