«DEEPTRAFIC»: Η πρώτη spin off του ΙΜΕΤ βγαίνει στην αγορά

Επιχειρήσεις Τεχνολογία

Mέσα στον Αύγουστο ιδρύεται η «DEEPTRAFIC Ltd», η πρώτη εταιρεία που βγαίνει στην διεθνή αγορά ως spin off του  Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.)/ΕΚΕΤΑ.

Η υπό σύσταση εταιρεία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση συστημάτων μεταφορών  σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και επιχειρήσεων όπως και ενώσεων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, ενώ τα όσα προτείνει η Ομάδα Επιστημόνων της DEEPTRAFIC, φαίνεται να ενδιαφέρουν ζωηρά Δήμους και Μητροπολιτικές Ενότητες της χώρας μας.

Το ΙΜΕΤ, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o Διευθυντής του Ινστιτούτου δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει εμπορικά, μέσα από spin offs, τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής ερευνητικής δουλειάς που γίνεται από τις ομάδες των επιστημόνων του. Με την «DEEPTRAFIC» γίνεται η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, μέσα από τις οποίες θα διαχυθούν σε φορείς και επιχειρήσεις, εφαρμογές, που κάνουν χρήση τεχνολογιών αιχμής και απαντούν στα σύνθετα ζητήματα των μεταφορών.

Η «DEEPTRAFIC», συνώνυμη με την εμπορική ονομασία του προϊόντος που παρουσιάζει στην αγορά, δημιουργείται από επτά άτομα, τρεις ερευνητές του ΙΜΕΤ και τέσσερα στελέχη ερευνητικού προσωπικού. Βασικός μέτοχος της υπό σύσταση εταιρείας είναι ο δρ. Ευάγγελος Μητσάκης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Β3 για τη «Διαχείριση Υποδομών και Κυκλοφορίας στις Χερσαίες Μεταφορές», ενώ επίσης μετέχουν ο κ. Μπεκιάρης και η δρ. Γωγώ Αϋφαντοπούλου, Τομεάρχης της Ομάδας Β του ΙΜΕΤ.

«DEEPTRAFIC», εταιρεία και εφαρμογή

Η «DEEPTRAFIC» θα έχει έδρα Λονδίνο αλλά η επιστημονική και τεχνική ομάδα της θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένη επιχείρηση για την προώθηση του προϊόντος στην διεθνή αγορά.

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ, έχει εγκρίνει τη σύσταση της εταιρείας  η οποία θα αξιοποιήσει τα ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο Β3 του ΙMET. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΕΚΕΤΑ, η εταιρεία  θα καταβάλει στο Κέντρο πληρωμές δικαιωμάτων χρήσης για την ενσωμάτωση στις  υπηρεσίες/προϊόντα της δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό, ενώ επίσης  θα χρηματοδοτεί στο ΕΚΕΤΑ και υποτροφίες.

Σημειώνεται ότι η τεχνογνωσία της ομάδας του εργαστηρίου Β3 του ΙΜΕΤ  αποκτήθηκε κατά την αρχική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την δημιουργία συστημάτων και υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και Tεχνολογιών Δυναμικής Διαχείρισης Κυκλοφορίας, στο  πλαίσιο του έργου “C-Mobile: C-ITS Mobility Innovation and Deployment in Europe”/ Πρόγραμμα Ηorizon 2020.

«Το DeepTrafic, απευθύνεται σε δύο παραλήπτες. Σε φορείς που έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση της κυκλοφορίας, αστικά και υπεραστικά και, σε οδηγούς οχημάτων στους οποίους, μέσω smart συσκευών, παρέχει πολύ λεπτομερή ενημέρωση, σε real time, για τις κυκλοφοριακές συνθήκες προτείνοντάς τους «έξυπνες» και ασφαλείς οδηγικές επιλογές», εξήγησε στο GRTimes.gr o leader της «DEEPTRAFIC» κ. Μητσάκης.

Nα σημειωθεί ότι η εφαρμογή «DeepTrafic», από τον Ιούνιο του 2020 και για ένα χρόνο, χρησιμοποιείται πιλοτικά από το δίκτυο της TAXIWAY.

 Αντικείμενο της Εταιρείας

Βασικό αντικείμενο της εταιρίας είναι η ανάπτυξη, διάθεση και εμπορική εκμετάλλευση συστημάτων, τεχνολογιών, εργαλείων και μεθόδων εφαρμογής Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και Συστημάτων Δυναμικής Διαχείρισης Κυκλοφορίας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης για Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών.

Η Εταιρεία, όπως εξήγησε ο δρ. Μητσάκης, στοχεύει σε ένα πολύ ευρύ πελατολόγιο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μεγάλες προοπτικές διανοίγονται για την «DEEPTRAFIC» από την διαφαινόμενη διείσδυση στην αγορά και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα, των αυτόνομων «έξυπνων» οχημάτων.

«Το «DeepTrafic» έχει τεράστια δυναμική εξέλιξης ως εφαρμογή και σύστημα οπότε δεν περιορίζουμε τη στόχευσή μας στην εσωτερική αγορά», είπε ο βασικός μέτοχος της Εταιρείας αναφέροντας στη συνέχεια την παρακάτω μεγάλη λίστα πιθανών πελατών.

 • Κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας (αστικά και υπεραστικά/αυτοκινητόδρομοι)
 • Διαχειριστές συστημάτων μεταφορών και μεταφορικών υποδομών
 • Παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης κυκλοφορίας
 • Αυτοκινητοβιομηχανία
 • Παρόχους υπηρεσιών συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών και καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας
 • Διαχειριστές στόλων
 • Εταιρίες παροχής εξοπλισμού συνδεδεμένων οχημάτων και τεχνολογιών C-ITS
 • Ασφαλιστικές εταιρίες
 • Εταιρίες συμβούλων σε αντίστοιχους τομείς
 • Ερευνητικά ιδρύματα σε αντίστοιχους τομείς
 • Ευρύ κοινό (μετακινούμενοι και οδηγοί)

Για το ΙΜΕΤ, η Εταιρεία που στο επόμενο διάστημα θα έχει αποκτήσει και νομική οντότητα, θα είναι ένα δείγμα μίας win-win κατάκτησης, με προφανή οφέλη, για το Ινστιτούτο, την Ερευνητική Κοινότητα, τους μελλοντικούς χρήστες, τη φήμη και αναγνώριση της πολύ σοβαρής ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται στη χώρα μας.