Βαρύ το κλίμα μεταξύ ιατρών – υπουργείου Υγείας

Υγεία

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για εξ αποστάσεως διάγνωση που θα κάνουν στο εξής οι ακτινολόγοι, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θα απαντήσει μέσω της νομικής οδού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε: «Σκοπεύω να περάσω μια διάταξη άμεσα που θα δίνει το δικαίωμα και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να κάνουν κάτι που θεσμικά ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα ιδιωτικά, να γίνεται δηλαδή η διάγνωση εξ αποστάσεως από ειδικευμένο ακτινολόγο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία και να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχουν λίγοι ακτινολόγοι στο σύστημα για να κάνουν πάρα πολλές διαγνώσεις ανά νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Ο ακτινολόγος στα ιδιωτικά βλέπει ηλεκτρονικά την απεικόνιση που δίνει η μαγνητική. Αυτό θα κάνουμε και εμείς».

Να θυμίσουμε ότι ήδη είναι «βαρύ» το κλίμα μεταξύ των γιατρών, έπειτα από την απόφαση του υπουργού που δίνει το ελεύθερο στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα, πέραν του ωραρίου τους.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανακοινώνει ότι έχει επιτευχθεί μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ. Όπως είπε, «το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε -1,42% στις δαπάνες του ΕΣΥ. Και έχουμε 9.000 παραπάνω χειρουργεία, δηλαδή έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ τακτικών χειρουργείων εδώ και 20 χρόνια που μετράμε με λιγότερα λεφτά».

Στα «κάγκελα» και οι προμηθευτές

Στο μεταξύ, οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού αντιδρούν στο αναδρομικό rebate προς το ΕΣΥ, τονίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων τους συνεχώς μειώνονται την τελευταία 15ετία,  ενώ πληρώνονται από τα νοσοκομεία μετά από 1 με 1,5 χρόνο, άτοκα και με εκπτώσεις επί του κεφαλαίου και είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε δανεισμό.

Αδιαφορούν οι ιδιώτες γιατροί για τα δημόσια νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός προαναγγέλλει επίσης υπουργική απόφαση με την οποία όπως φαίνεται θα εξαναγκάζει τους ιδιώτες ιατρούς κάποιων περιοχών να καλύψουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν θέσεις που παρ’ όλες τις συνεχείς προσκλήσεις ανάθεσης, κλείνουν άγονες. Τρανό παράδειγμα η Κως, όπου έχει γίνει 14 φορές πρόσκληση για πρόσληψη παθολόγου και δεν έχει καλυφθεί, ενώ υπάρχουν ιδιώτες παθολόγοι στο νησί. Ο υπουργός, όπως είπε, θα λάβει δραστικά μέτρα για να στελεχώσει τα νοσοκομεία σε περιοχές που δεν πάνε γιατροί.

«Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και εννέα παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα. Και ο γιατρός έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν δέχομαι ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μίας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Έχω σκεφτεί πώς θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως» τόνισε.

Έξτρα αμοιβές στις άγονες περιοχές

Ο υπουργός ανέφερε επίσης έξτρα αμοιβές για όσους γιατρούς ή νοσηλευτές πάνε να καλύψουν θέσεις που έχουν βγει άγονες. «Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Τι είπαμε λοιπόν; Αλλάζουμε την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 – 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή, θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς τον μισθό του, αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής», τόνισε.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Όπως είπε, περίπου 1,5 εκατομμύριο νοσηλευτές λείπουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (15.000 στην Ελλάδα) και περίπου άλλοι τόσοι γιατροί. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν εισάγει νοσηλευτές από την Ινδία, από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες, σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή τρέχουν δυο παράλληλες προσκλήσεις περίπου 2.500 και 2.500 νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ. Η πρώτη από το ’21,  η δεύτερη επί των ημερών μου. Ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να προχωρήσουμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσληψής τους. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε και τη συνεννόηση που έχουμε με το ΑΣΕΠ, θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».

Στο επίκεντρο η στελέχωση του ΕΚΑΒ

Μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης και του Προγράμματος «Αιγίς» εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας, επεσήμανε χθες ο υπουργός. Αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα.

«Είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα ανανεώσει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, μέσω ΑΣΕΠ και έχω ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 500 θέσεις επικουρικών» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ