Από τους influencers και τη Gen Z στους granfluencers (VIDEO)

Τεχνολογία

Εάν νομίζετε πως στα social media ανεβάζουν βιντεάκια και φωτογραφίες μονάχα οι νέοι… γελιέστε! Οι granfluencers (από το “grandparents” και το “influencer”) κερδίζουν το ενδιαφέρον ανθρώπων κάθε ηλικίας, είτε ανεβάζουν βιντεάκια σε Instagram και το Tiktok με κωμικά σκετσάκια, είτε πάλι περιεχόμενο σχετικά με τον αθλητισμό και τη μόδα.

Η 84χρονη Έρικα Ρίσκο (με 124.000 ακολούθους) δείχνει για παράδειγμα τη γυμναστική που κάνει για να διατηρείται ακμαία στην ηλικία της. Η Χέλεν φαν Γουίνκλ εμφανίζεται στους 3,1 εκατομμύρια ακολούθους της ντυμένη άλλοτε κομψά και άλλοτε πιο… ελαφρά, γράφοντας χαρακτηριστικά στο bio της “Stealing yo man since 1928”. Η Gangster Granny από τις ΗΠΑ, η οποία μετρά επίσης πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους, ανεβάζει βιντεάκια… action-comedy μαζί με τον εγγονό της. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα.

Ο Γκίντερ Κράμπενχεφτ είναι η επιτομή της φράσης «είσαι τόσο μεγάλος όσο νιώθεις». Στα βίντεο του εμφανίζεται πάντα με κομψό ντύσιμο, φορώντας συνήθως γιλέκο και παναμέζικο καπέλο, χορεύοντας σε διάφορα πάρτι υπό τους ήχους της techno.

Όπως λέει με περηφάνια στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), σήμερα έχει φτάσει τους 300.000 ακολούθους στο Instagram. Αλλά εκείνος ούτως ή άλλως χορεύει και ντύνεται για τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τις εκάστοτε τάσεις – χωρίς να διστάζει βέβαια να πάει και σε κάποιες από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Μόδας, που γίνεται ξανά από την 1η Ιουλίου στο Βερολίνο.

Κάτω από τα ποσταρίσματα του Κράμπενχεφτ οι χρήστες δείχνουν συχνά πόσο εκτιμούν τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή, γράφοντας του για παράδειγμα «είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς τέτοια χαρά για ζωή» ή «είσαι μεγάλο πρότυπο για μικρούς και μεγάλους». «Δεν είμαι ο παππούς που θα κάτσει σπίτι και θα περιμένει κάποιον να περάσει επίσκεψη. Έχω πάρει ξανά ενεργά τη ζωή στα χέρια μου και κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένο», δηλώνει ο 79χρονος παππούς με δύο εγγόνια.

Την ώρα της συνέντευξης τραβάει τα βλέμματα των περαστικών, σταματάει τη συζήτηση για να μπει σε ένα κομμωτήριο να χαιρετήσει κάποιους γνωστούς του. Ο πρώην μάγειρος ξεχωρίζει στη συνοικία Κρότσμπεργκ του Βερολίνου με το παπιγιόν και το ασορτί μπλε μαντηλάκι τσέπης στο σακάκι του. «Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει λίγο παραπάνω στιλ και κομψότητα στη μόδα», λέει. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση το πώς ντύνονται οι νέοι σήμερα.

Οι granfluencers ως πρότυπο

Φυσικά δεν θέλουν όλοι οι ηλικιωμένοι να ασχοληθούν με το influencing. Ο καθένας όμως μπορεί να μάθει κάτι από τους granfluencers, εξηγεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Γηριατρικής, Μάρκους Γκος: «Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία πρέπει κανείς να είναι δεκτικός σε νέα πράγματα. Συχνά πολλοί ηλικιωμένοι ταράζονται από τα social media. Παρ’ ότι πρόκειται για έναν άλλον κόσμο, όπου τα πάντα κινούνται με ραγδαίες ταχύτητες, είναι καλό κάποιος να είναι πιο… ευέλικτος ακόμη και ως ηλικιωμένος». Όσο περισσότερο μεγαλώνει κάποιος, τόσο πιο ενεργά πρέπει να ασχολείται με καινούρια πράγματα.

Κατά τον ειδικό οι influencers, όπως ο Κράμπενχεφτ ή ο Άμπραμ, μπορούν να είναι πρότυπο και για τους νέους: «Το καλύτερο είναι να μάθει κανείς από νωρίς πόσο σημαντικό είναι να παραμένει ανοιχτός σε νέες τεχνολογίες και καταστάσεις και να μην παραδίδεται σε μία παθητικότητα». Υπάρχουν τρία πράγματα που επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο να μείνει δραστήριος και ενεργός κατά την τρίτη ηλικία: «Το τρέξιμο, η διά βίου μάθηση και η αγάπη», λέει ο Γκος. Ο Κράμπενχεφτ, ο Άμπραμ και οι υπόλοιποι granfluencers φαίνονται να έχουν ενστερνιστεί απολύτως αυτήν την οπτική για τη ζωή – αποδεικνύοντας κιόλας έτσι πως ο τρόπος που ζει κάποιος είναι στην πραγματικότητα θέμα επιλογής.

Με πληροφορίες από DW

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ