Ποια είναι η καλύτερη πρωτεΐνη για αδυνάτισμα;

Διατροφή

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά και τόσο το κοτόπουλο όσο και το ψάρι θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.

Το κοτόπουλο και το ψάρι είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών Β. Αυτή η ομάδα βιταμινών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει την ενέργεια, αναφέρει η διατροφολόγος, Ilana Muhlstein MS, RDN.

Επιπλέον, αυτή η  πρωτεΐνη είναι μια καλή πηγή σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού μετάλλου που βοηθά στην υποστήριξη του υγιούς ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος και της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Πρωτεΐνη και αδυνάτισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διατήρησης του βάρους και της μεταβολικής υγείας. Επιπλέον, παλαιότερα δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μέρος του κοτόπουλου που τρώτε και ο τρόπος παρασκευής του θα επηρεάσουν τη θρεπτική του αξία. Το στήθος κοτόπουλου, γνωστό ως λευκό κρέας, είναι καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνη Β3), ενώ τα μπούτια του κοτόπουλου (σκούρο κρέας) είναι πλούσια σε σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Πιο συγκεκριμένα, το στήθος κοτόπουλου είναι σχεδόν εντελώς χωρίς λιπαρά όταν μαγειρεύεται χωρίς την πέτσα. Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα παρέχει 128 θερμίδες, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης, λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από 1 γραμμάριο κορεσμένου λίπους.

Αντίθετα, τα μπούτια του κοτόπουλου έχουν περισσότερο λίπος και πρωτεΐνη. Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων μπούτι κοτόπουλου χωρίς πέτσα παρέχει 164 θερμίδες, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λίπους και λιγότερο από 3 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Διαβάστε επίσης 

15 σνακ με μπόλικη πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες

Καφεΐνη: Τα ευεργετικά αποτελέσματα στην επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε μπύρα κάθε μέρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ