Coldplay: Το δάπεδο χορού που παράγει ηλεκτρισμό και τα ηλιακά πάνελ – Πώς μείωσαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τουρνέ κατά 59%

LIFESTYLE Μόδα Περιβάλλον

Το 2021 οι Coldplay ανακοίνωσαν ένα σχέδιο ελαχιστοποίησης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα από τις περιοδείες τους κατά 50%.

Στον τελευταίο απολογισμό, τα μέλη της βρετανικής ροκ μπάντας ανέφεραν ότι τα πρώτα δύο χρόνια της περιοδείας “Music of the Spheres” σημείωσαν μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 59%, σε σύγκριση με την προηγούμενη παγκόσμια περιοδεία τους.

Το συγκρότημα χρησιμοποίησε τεχνολογίες όπως δάπεδο χορού που παράγει ηλεκτρισμό όταν οι θαυμαστές χοροπηδούν ενώ περιόρισαν τα αεροπορικά ταξίδια. Επίσης, αποκάλυψαν ότι έχουν φυτευτεί επτά εκατομμύρια δενδρύλλια στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να φυτεύουν ένα δέντρο για κάθε θαυμαστή που παρευρίσκεται στις συναυλίες τους.

«Ως μουσικό συγκρότημα, είμαστε ακόμη μακριά από το σημείο που πρέπει να βρισκόμαστε. Αλλά είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια όλων μέχρι στιγμής και χαιρετίζουμε όλους όσους καταβάλλουν προσπάθειες για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσαν.

Το περιβαλλοντικό τους σχέδιο κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους εστιάζει σε τέσσερα σημεία:

– Ηλιακά πάνελ, δάπεδα με κινητική ενέργεια και στατικά ποδήλατα που βοηθούν στην τροφοδότηση των χώρων

– Ελαχιστοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών, με χρήση βιώσιμων καυσίμων όπου η πτήση είναι αναπόφευκτη

 Φωτισμό με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

– Κατασκευή σκηνικών με βιώσιμα υλικά, όπως το μπαμπού

«Εφικτές οι βιώσιμες περιοδείες»

Ο καθηγητής Τζον Ε. Φερνάντεζ του MIT επαίνεσε τη μπάντα για την «καθιέρωση ενός νέου προτύπου για ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία».

«Με κάθε επόμενο έτος της περιοδείας τους, δείχνουν μια εξελισσόμενη όραση και αυξημένη δέσμευση για τη μετάβαση της μουσικής βιομηχανίας προς την πραγματική και ανθρώπινη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του πλανήτη», δήλωσε.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 τον Δεκέμβριο, ο Κρις Μάρτιν είπε ότι θέλει να αποδείξει ότι οι βιώσιμες περιοδείες είναι εφικτές. Επισήμανε, δε πως η απόφαση της μπάντας να υιοθετήσει μία φιλική προς το περιβάλλον στάση δεν είναι υποκριτική και δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα.

Το «πράσινο» παράδειγμα των Coldplay έχουν ακολουθήσει οι The 1975 και η Billie Eilish.

Πήγαν για δενδροφύτεση πριν τη συναυλία στο ΟΑΚΑ

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν τη μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ, οι Coldplay πήγαν για δενδροφύτευση στα Βριλήσσια.

Η βρετανική ροκ μπάντα, που συνηθίζει να κάνει δεντροφύτευση σε όποιον προορισμό επισκέπτεται, άφησε το στίγμα της.

Μέρος των εσόδων της συναυλίας τους διατίθενται για το καθάρισμα των ωκεανών κι άλλες δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος.

Άλλωστε η 8η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Θεσμοθετήθηκε το 1992 κατά τη διάρκεια της Συνόδου για τη Γη.

Διαβάστε επίσης:

Νατάσσα Μποφίλιου: Πολλά χρόνια είχα μέσα μου το «καλά, θα σας δείξω εγώ»

Σταμάτης Κραουνάκης: «Το τραγούδι της Μαρίνας Σάττι ήταν σαν “δειγματολόγιο”»

Σίσσυ Χρηστίδου για Λιάγκα – Αντωνά: «Είναι προφανές ότι βρίσκονται σε σχέση» (Video)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ