Όλυμπος: Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Αδρεναλίνης και Φύσης – Πότε ανοίγουν τα καταφύγια

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Όλυμπος Καταφύγια σεζόν 2024

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για να ανέβει αισθητά η αδρεναλίνη στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και της Πιερίας, με αφορμή το 1ο Olympus Adrenaline & Nature Festival, που πραγματοποιείται το Σ/Κ 25 – 26 Μαΐου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ώστε να μην μείνει, φέτος, κλειστό το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα». Το GRTimes.gr πληροφορείται για τις εξελίξεις και στα υπόλοιπα καταφύγια του Ολύμπου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com) Φύση, πολιτισμός, ποικίλες δραστηριότητες «τυλίγονται» σε ένα διήμερο, σε μια ετήσια γιορτή και συγκεκριμένα στο 1ο Olympus Adrenaline & Nature Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου, σε διαφορετικά σημεία της Πιερίας, αλλά με επίκεντρο τον επιβλητικό Όλυμπο. Ένα φεστιβάλ, που όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, στοχεύει στο να συνδέσει την ακτογραμμή της Πιερίας, τον Όλυμπο, τα Πιέρια Όρη, τη φύση, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες σε μια ετήσια γιορτή. Μιας πολυθεματικής γιορτής με πλήθος υπαίθριων δράσεων, στον κεντρικό χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, στο πάρκο Λιτοχώρου, αλλά και σε όλη την Πιερία. Και το κυριότερο: μιας γιορτής που είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη των επιχειρήσεων της Πιερίας, των φορέων και των ομάδων τους, αλλά, κυρίως, η προώθηση όλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν χώρα στην περιοχή, η ενημέρωση των επισκεπτών και η αύξηση της εισροής των τουριστών.

Πότε ανοίγουν τα καταφύγια στον Όλυμπο

Η φετινή σεζόν για τα ορεινά καταφύγια και τους λάτρεις του βουνού έχει ήδη ξεκινήσει και, όπως έχει γράψει το GRTimes.gr, το καταφύγιο Α’ ή Σπήλαιος Αγαπητός (γνωστό και ως Ζολώτα) στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.060 μ., έκανε την επίσημη έναρξη για φέτος, την Πέμπτη 9 Μαΐου. Η επόμενη έναρξη καταφυγίου αφορά στο «Χρήστος Κάκκαλος» που βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» θα ανοίξει για φέτος την Παρασκευή 24 Μαΐου. «Είκοσι (20) χρόνια το δουλεύουμε και φέτος οι προκρατήσεις, είναι οι πιο πολλές» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Αλέξανδρος Στύλλας, εκ των διαχειριστών του καταφυγίου. Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση, η οποία αποτυπώνεται στην ανάγκη και των Ελλήνων για εναλλακτικές διακοπές και στην προτίμησή τους στα βουνά της Ελλάδας, και δη τον Όλυμπο. Το 70% της πελατείας στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» είναι Έλληνες, ωστόσο, το επισκέπτονται και ορειβάτες/λάτρεις των βουνών από όλον τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Κορέα και την Αμερική. Το συγκεκριμένο καταφύγιο έχει χωρητικότητα μόλις 17 ατόμων, αλλά υπάρχει και κατασκηνωτικός χώρος έξω από αυτό, όπου κατασκηνώνουν και εξυπηρετούνται σε θέματα τουαλέτας και σίτισης. Για την ιστορία, το όνομά του το πήρε από τον Χρήστο Κάκκαλο, ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα, στις 2 Αυγούστου του 1913.

Ανακαινίσεις στο «Γιώσος Αποστολίδης»

Άλλο ένα καταφύγιο που βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 2.697 μ., είναι το «Γιώσος Αποστολίδης», το οποίο χτίστηκε το 1961 και ανήκει στον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Θεσσαλονίκης. Αυτό το διάστημα, το καταφύγιο, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης Χρήστος Ελευθεριάδης, είναι στο στάδιο ανακαίνισης και επισκευής. Ενώ συνήθως, το καταφύγιο ανοίγει για σεζόν αρχές Ιουνίου, φέτος, εφόσον το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. «Ξέρετε, ο σχεδιασμός σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εξαρτάται από τον καιρό. Χρειάζεται να ανοίξει η διαδρομή, να μπορούν να ανέβουν τα υποζύγια, να καθαριστεί το “πέρασμα του Γιώσου” και βεβαίως εξαρτάται από τα χιόνια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης κ. Ελευθεριάδης. Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» χωρητικότητας 80 ατόμων, προχωράει σε ένα πρόγραμμα ανακαινίσεων και συντηρήσεων, ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, αφορά, υγρομονώσεις, στέγαση, εξοπλισμό για πιο ευχάριστη διαβίωση, εκσυγχρονισμό της κουζίνας ούτως ώστε να λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές. «Αυτές οι εργασίες γίνονται στα άκρα της περιόδου, ή στις αρχές ή στο τέλος που όμως είναι και πιο επικίνδυνα λόγω καιρικών συνθηκών» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως επέλεξαν την αρχή της σεζόν, που δεν έχει την ύψιστη επισκεψιμότητα. «Φέτος, θα καθυστερήσουμε να ανοίξουμε, όμως για να προστατεύσουμε το καταφύγιο, οι εργασίες έπρεπε να γίνουν» υπογραμμίζει ο κ. Ελευθεριάδης. Για την ιστορία, ο Γιώσος Αποστολίδης γεννήθηκε στα Σούρμενα του Πόντου το 1907 και ήρθε στην Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εργάστηκε για τη διάδοση της ορειβασίας στην Ελλάδα σε μια εποχή που το άθλημα βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο. Συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην κατασκευή του καταφυγίου του Σ.Ε.Ο. στον Όλυμπο όπου μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν συντόνισαν το εγχείρημα της κατασκευής. Μετά το τραγικό ατύχημα στο λούκι του Μύτικα, στις 4 Μαΐου του 1964, που οδήγησε στο θάνατο του Γιώσου Αποστολίδη, ο Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ονομάσει το καταφύγιο Ολύμπου σε καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» τιμώντας τον για την μεγάλη του προσφορά.

Το «αγκάθι» της «Πετρόστρουγκας»

«Αγκάθι» της φετινής σεζόν στον Όλυμπο, όπως ήδη έχει αναδείξει το θέμα το GRTimes.gr είναι το καταφύγιο της «Πετρόστρουγκας» το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.940 μ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, για το εάν τελικά θα λειτουργήσει φέτος ή όχι το συγκεκριμένο καταφύγιο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του κλάδου, η συνεδρίαση της 13ς Μαΐου μεταξύ Δήμου Δίου Ολύμπου -όπου ανήκει το ακίνητο- και Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) που το μισθώνει, φαίνεται ότι θα οδηγήσει, τουλάχιστον για φέτος, σε αίσιο τέλος. Εντός της εβδομάδας, οι νομικές επιτροπές/σύμβουλοι των δυο πλευρών, θα έρθουν σε επικοινωνία και, εφόσον καταλήξουν θετικά, τότε το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» θα πάρει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του και τη φετινή σεζόν, άμεσα, τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ουσιαστικά ολοκληρώνεται και η περίοδος για τα ορειβατικά καταφύγια της περιοχής που δεν έχουν οδική πρόσβαση. Εάν, δεν συμφωνήσουν οι δυο πλευρές, τότε, το καταφύγιο θα βγει σε δημοπρασία, μια διαδικασία η οποία εφόσον «τρέξει» άμεσα και υπάρξει θετικός αντίκτυπος, τότε, έστω και υπό νέα διεύθυνση, θα ξεκινήσει να λειτουργεί αρχές Ιουνίου. Οι πληροφορίες του GRTimes.gr λένε ότι, ακόμη και αν δεν καταλήξουν οι νομικοί σύμβουλοι των δυο πλευρών, οι διαχειριστές του καταφυγίου των τελευταίων 13 ετών, θα διεκδικήσουν τον διαγωνισμό για την περαιτέρω εκμίσθωση του καταφυγίου «Πετρόστρουγκα».

Η «Κορομηλιά»

Το καταφύγιο «Κορομηλιά» βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου, και, εκτός από πεζοπορική, έχει και οδική πρόσβαση. Μια από τις ποικίλες δράσεις του 1ου Olympus Adrenaline & Nature Festival, είναι και η ορεινή πεζοπορία διάρκειας 5 – 6 ωρών, το Σάββατο 25/5 (ώρες 09.00 – 15.00), με αφετηρία τον Άγιο Κωνσταντίνο, στάση στον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου και τελικό προορισμό το καταφύγιο της Κορομηλιάς. Επειδή έχει και οδική πρόσβαση το καταφύγιο της «Κορομηλιάς» λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα Σ/Κ, και τις αργίες. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ο Μάιος κινείται ικανοποιητικά με κρατήσεις, κυρίως για τα Σ/Κ, ενώ από τα μέσα Ιουνίου θα είναι καθημερινά γεμάτο. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του καταφυγίου «Κορομηλιά» Βαγγέλη Γιαννικό, έχει υποβληθεί αίτημα επιδότησης για ανακαινίσεις/συντηρήσεις, με στόχο την επιμήκυνση λειτουργία του και την καλύτερη διαβίωση των επισκεπτών του. Το καταφύγιο της «Κορομηλιάς» έχει καταθέσει φάκελο προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντικατάσταση των κεραμιδιών με λαμαρίνες ειδικού τύπου, ούτως ώστε να είναι ανθεκτική η στέγη στις καιρικές συνθήκες, για κεντρική θέρμανση με ενεργειακό τζάκι, αλλά και για φωτοβολταϊκό σύστημα που θα παρέχει ανεξαρτησία στο νερό και δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί η γεννήτρια. «Με τις παραπάνω βελτιώσεις θα μπορούμε να δουλεύουμε και τον χειμώνα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο διαχειριστής του καταφυγίου «Κορομηλιά» Βαγγέλης Γιαννικός, προσθέτοντας πως το καταφύγιο έχει ήδη δυο συστήματα φωτοβολταϊκών για την ηλεκτροδότηση (φωτισμού και λειτουργίας της κουζίνας). Το καταφύγιο «Κορομηλιά» είναι χωρητικότητας 18 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο.

Τα «Κρεβάτια» Βροντούς

Το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς, στο ομώνυμο οροπέδιο του βορειοδυτικού Ολύμπου, στα 1.008 μ., λειτουργεί όλα τα Σαββατοκύριακα, από αρχές Μαΐου έως τέλη Νοεμβρίου, ενώ τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. «Δεν έχουμε την περαντζάδα, που έχουν τα υπόλοιπα καταφύγια του Ολύμπου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Ισαάκ Αδαμίδης, υπεύθυνος του καταφυγίου εξηγώντας πως η σεζόν για το συγκεκριμένο καταφύγιο είναι Μάιο – Ιούνιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. «Ιούλιο, Αύγουστο, ο κόσμος προτιμάει τις παραλίες ή τα άλλα καταφύγια, τα πιο δημοφιλή» αναφέρει ο διαχειριστής στα «Κρεβάτια» εξηγώντας πως δεν δουλεύει με τουρίστες, αλλά κυρίως με ομάδες που κάνουν σεμινάρια γιόγκα, μελισσοκομίας, φυτολογίας κλπ. Το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς έχει χωρητικότητα 23 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χαλικόδρομου καλής κατάστασης 8 χλμ., από την Αγία Τριάδα Βροντούς ή από την Αγία Κόρη.

Το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας»

Τέλος, το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας», σε υψόμετρο 930 μέτρων στη θέση «Σταυρός», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 9 χλμ. από το Λιτόχωρο, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στα Πριόνια (17 χλμ. από Λιτόχωρο και σημείο ανάβασης για Καταφύγιο «Σπήλαιος Αγαπητός»), λειτουργεί όλο τον χρόνο, λόγω της εύκολης πρόσβασης, διαθέτει εστιατόριο και έχει χωρητικότητα 27 ατόμων. Αυτήν την περίοδο, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο υπεύθυνος του καταφυγίου Γιώργος Δουλτσίνος, η κίνηση είναι χαλαρή. «Αν δεν ανοίξουν όλα τα καταφύγια, να μπούμε κανονικά στη σεζόν, θα είμαστε χαλαρά» δηλώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση στο καταφύγιο για αυτή τη σεζόν είναι ικανοποιητική, «στα περσινά επίπεδα», στις αρχές της σεζόν με αλλοδαπούς και στη συνέχεια και με Έλληνες. Για την ιστορία, το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας» το οποίο ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Θεσσαλονίκης, οφείλει το όνομά του σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ορειβάτες, τον Δημήτρη Μπουντόλα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του τις δεκαετίες ’70-80 στα μονοπάτια, τις αναρριχήσεις και τις κατακτήσεις κορυφών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέχρι που μια χιονοστιβάδα τον Οκτώβριο του 1985 του έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής στα 6.400 μέτρα, κατά τη διάρκεια ορειβατικής αποστολής στην κορυφή Annapurna South των Ιμαλαΐων. Να σημειώσουμε ότι ο 35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί 13-15 Σεπτεμβρίου 2024. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλυμπος – Καταφύγιο Πετρόστρουγκα: Γιατί δεν δέχεται κρατήσεις Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός: Ξεκίνησε η σεζόν στον Όλυμπο – Ορειβάτες από Ευρώπη και Ελλάδα

The post Όλυμπος: Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Αδρεναλίνης και Φύσης – Πότε ανοίγουν τα καταφύγια appeared first on GRTimes.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ