ΕΛΒΟ: Μία η προσφορά, από Ισραηλινή κοινοπραξία

Επιχειρήσεις

Μία ήταν η προσφορά που κατατέθηκε σήμερα για την απόκτηση της ΕΛΒΟ και αυτή ήρθε από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ πολλοί από τους ενδιαφερόμενους «παίκτες» τελικά δεν ήταν έτοιμοι να μπούνε στην τελική ευθεία του διαγωνισμού. Και η ισραηλινή προσφορά, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τον εκκαθαριστή,  προέρχεται από το SK Group που ελέγχεται από τον Samy Katsav και την Plasan.

Το ενδιαφέρον της Plasan, που κατασκευάζει οχήματα για την αμυντική βιομηχανία, είχε γίνει γνωστό από πολλούς μήνες πριν και η συμμετοχή της δεν αποτελεί έκπληξη.  Η Plasan, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ισραήλ, μέσω θυγατρικών στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

To SK Group, κάτω από την Ηοlding που το ελέγχει, έχει επτά εταιρείες με πολύ διαφορετικές δραστηριότητες που ξεκινούν από το σχεδιασμό και την κατασκευή όπλων και οπλικών συστημάτων με τις IWI και Meprolight,  επεκτείνονται στη διαχείριση ναυπηγείων όπως στην περίπτωση των ISL στον κόλπο της Χάϊφα και στην αξιοποίηση ακινήτων.

Η προσφορά που κατατέθηκε από τους δύο ισραηλινούς ομίλους, μέσω θυγατρικών τους, επιβεβαιώνει την πληροφορία που υπήρχε ότι «την ΕΛΒΟ θα διεκδικήσει η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ» και πως το ισραηλινό ενδιαφέρον «δεν περιορίζεται στην ΕΛΒΟ αλλά αφορά και άλλες ελληνικές εταιρείες του αμυντικού τομέα»

Αρχικό ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, είχαν εκδηλώσει τους τελευταίους μήνες πολλές εταιρείες, κάποιες μάλιστα πολύ γνωστές στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας όπως η ΚMW, η Paramount, αλλά και ο ιταλικός όμιλος FSI καθώς και η ελληνική Koimtzis. Από όλους αυτούς τους λοιπούς ενδιαφερόμενους, σήμερα δεν κατατέθηκαν προσφορές, οπότε μένει να δούμε εάν η προσφορά των Ισραηλινών καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα των όρων του διαγωνισμού.