Βορίδης: Ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες

Πολιτική

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αγρότες, στο ραντεβού τους την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την πολιτική επικαιρότητα όπως διαμορφώνεται αυτήν την εβδομάδα με την επικείμενη εισαγωγή του επίμαχου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Βορίδης επέμεινε στη βασική θέση για τους περιορισμούς των δημοσιονομικών δεδομένων, ωστόσο προανήγγειλε μια θετική πρόταση του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες (οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες δράσεις).

«Δεν διαφωνεί κανείς στην ουσία ότι χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Τα 83 εκατ. ευρώ της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, να το λάβουμε υπόψη αυτό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του φόρου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των καλλιεργητών.

Ο κ. Βορίδης προσέθεσε ότι «οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και πράγματι κι εκείνοι στήριξαν την κυβέρνηση», αναφέροντας εν συνεχεία ότι «οι αγρότες ζητούν μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, που έχει ήδη γίνει από το 13% στο 6%, χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο αγροτικών κινητοποιήσεων».

Ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», αρνούμενος πάντως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σχετικά με το αίτημα των αγροτών για αναπροσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι «έχει αλλάξει η κατανομή του ποσού από την ΚΑΠ, δεν έχει αλλάξει το ποσό που αναλογεί στην χώρα μας. Προσέξτε, οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν στην Ευρωβουλή για να υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής προσαρμογής», σημειώνοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουμε κοινή στάση για την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ».

Κατά τα άλλα και κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Βορίδης είπε: «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να πουν την άποψή τους. Δεν είναι κανείς αφελής στην κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός, που στηρίζει την ρύθμιση, ο οποίος ξέρει ότι και η Εκκλησία έχει διαφορετική γνώμη και μερίδα της κοινωνίας».

Αναφορικά με δηλώσεις και απόψεις περί αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης, ο υπουργός Επικρατείας, που έχει δηλώσει ότι δεν θα την στηρίξει στην Βουλή, απέχοντας από την ψηφοφορία, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο Βορίδης είπε την άποψη του. Υπάρχουν δύο όργανα για την αντισυνταγματικότητα: η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αν εγερθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, εκεί θα κριθούν. Η γνώμη μου, είναι γνώμη μου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκλογικός στόχος για την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο κ. Βορίδης είπε ότι «στις ευρωεκλογές θα κοιτάξουμε ουσιαστικά αν προκύπτει αναδιάταξη και αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αυτό έχει σημασία».

Τέλος, κατέκρινε τις δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου, με τις οποίες απάντησε με χυδαίο τρόπο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, που επίσης όμως χρησιμοποίησε ακραία έκφραση για τον γνωστό και μη εξαιρετέο δήμαρχο Βόλου:

«Ακουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζεται με έναν τρόπο. Και απάντησε ο δήμαρχος (Βόλου) με τον γνωστό χειρότερο τρόπο. Να έχουμε επίγνωση της θέσης μας, όταν είσαι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας, δεν μπορείς να μιλάς όπως σε έναν φίλο σου», σχολίασε ο κ. Βορίδης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ