Η κηδεία της Ειδικής Αγωγής – Διαμαρτυρία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για το κλείσιμο ειδικών σχολείων

Ελλάδα Παιδεία

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης καθώς η κρίσιμη ημερομηνία για το κλείσιμο των 2ου Ειδικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου και ΕΕΕΕΚ στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη είναι μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μακριά.

Λήγει στις 19 Φεβρουαρίου η παράταση που είχε δώσει ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη για τη λειτουργία των τριών ειδικών σχολείων που στεγάζονται σε κτίριο που έχει κριθεί ως ακατάλληλο. Πρόκειται για το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο για τον Αυτισμό και το 2ο ΕΕΕΕΚ.

Σήμερα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου όπου πραγματοποίησαν εκ νέου διαμαρτυρία και ζητούν να μην κλείσουν τα σχολεία στη μέση της σχολικής χρονιάς, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μεταφορά των μαθητών σε άλλα ειδικά σχολεία. Αυτό όπως τονίζουν, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα προσαρμογής στους μαθητές ενώ και τα άλλα σχολεία έχουν ελλείψεις σε υποδομές και φιλοξενούν ήδη περισσότερα παιδιά από όσα έχουν δυνατότητα.

“Είναι μια αδιανόητη απόφαση να κλείνεις τρία σχολεία ειδικής αγωγής, όταν ξέρουμε όλοι ότι τα σχολεία αυτά δεν επαρκούν”, δήλωσε η πρόεδρος της Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρύσα Κοφίνα. “Αυτή η συμβολική κίνηση είναι αυτό που συμβαίνει πραγματικά στο σχολείο μας”, δήλωσε ο Σάκης Ρακιτζόπουλος, γυμναστής στο σχολείο, σχετικά με τη συμβολική κηδεία της Ειδικής Αγωγής. “Μας κλείνουν εν μέσω σχολικής χρονιάς, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική λύση για αυτά τα παιδιά”, τονίζει ο ίδιος.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα καθώς δεν υπάρχει κατάλληλο σχολείο να τα στεγάσει, με αποτέλεσμα να αποκλείονται και από την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και από τη μόνη διέξοδο κοινωνικοποίησης που έχουν, τόνισε η Μελπωμένη Δημητριάδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου ΕΕΕΕΚ.

Προβλήματα και σε άλλα ειδικά σχολεία

Ταυτόχρονα στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν και οι μαθητές του 1ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη όπως δήλωσε στο GRTimes η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 1ου ΕΕΕΕΚ Αρετή Μπατά. “Το κτίριο μας το παραχωρεί η Ένωση Κωφών. Αύριο δικάζεται η προσωρινή διαταγή και ζητούν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα της καταλληλότητας να εκκενωθούν τέσσερα σχολεία ειδικής αγωγής από το συγκρότημα”, εξηγεί η ίδια.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο ειδικό σχολείο του Κορδελιού για το οποίο εδώ και χρόνια οι γονείς ζητούν να δοθεί λύση ενώ δεν έχουν λείψει και οι εισαγγελικές έρευνες.

Την Τετάρτη αναμένεται νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να ζητούν να δοθεί άμεσα πολιτική λύση στο ζήτημα της άστεγης Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα πάντως με πηγές του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη αναμένονται εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης για αδέσποτα που υιοθετούνται

Σε κατάσταση κινδύνου οι Κήποι του Πασά – Αυτοψία Νικηφορίδη στο μνημείο (VIDEO)

Eurostat: Νέο ρεκόρ σε ΕΕ με 3 δις διανυκτερεύσεις το 2023 – Η κίνηση σε Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ