Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού με παρουσίες αλλά και… απουσίες – Οι συμμετοχές του ΕΟΤ

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με την Ελλάδα να είναι Τιμώμενη Χώρα στην 45η ITF στο Βελιγράδι της Σερβίας. Παράλληλα, θα «τρέχει» η έκθεση στη Βουδαπέστη, προηγείται του Βουκουρεστίου, ενώ 5-7 Μαρτίου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην ΙΤΒ του Βερολίνου. Στο Βελιγράδι ο ΕΟΤ θα συμμετέχει με Περίπτερο 100 τ.μ. αλλά θα απουσιάζει από τις αντίστοιχες εκθέσεις του Βουκουρεστίου και της Βουδαπέστης, αγορές που απορροφούν μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας, κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με συμβόλαια να κλείνονται μεταξύ μεγάλων Tour Operator του εξωτερικού και φορέων της Ελλάδας, B2B συναντήσεις να πραγματοποιούνται, πτήσεις και περισσότερες αεροπορικές θέσεις να προστίθενται για τη φετινή τουριστική σεζόν. Τόσο στο Μιλάνο στην Ιταλία ολοκληρώθηκε η 44η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΒΙΤ 2024 (4-6/2/2024) όσο και στο Μπουμπάι της Ινδίας, η OTM (8-10/2/2024), κορυφαία τουριστική έκθεση της Ασίας.

Στην μεν ΒΙΤ στην Ιταλία, φέτος, δεν υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση, είτε με εθνικό περίπτερο ή ως κλαδική συμμετοχή, μέσω φορέων, Επιμελητηρίων ή Περιφερειών της Ελλάδος, όπως άλλες φορές. Υπήρξε εκδήλωση προβολής του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής από τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου παρουσιάστηκε το πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν των γεωγραφικών περιοχών που συγκροτούν την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, η παρουσία του ΟΤΧ στην Ιταλία, όπως φαίνεται, έχει ήδη  αρχίσει να φέρνει απτά αποτελέσματα, δεδομένου ότι τουλάχιστον στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα του νομού Χαλκιδικής, οι Ιταλοί τουρίστες για δεύτερη χρονιά θα δώσουν το «παρών», σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Στο Μπουμπάι της Ινδίας, στην OTM, συμμετείχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), και μεταξύ άλλων, και τουριστικά γραφεία-μέλη του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA).
Στην εν λόγω τουριστική έκθεση, συμμετείχαν πάνω από 1.600 εκθέτες από 60 χώρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την τελευταία τριετία, οι Ινδοί ταξιδιώτες πραγματοποίησαν περί τα 1,8 δισ. ταξίδια παγκοσμίως, γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο τουρισμό. Το 2022, οι Ινδοί ταξιδιώτες πραγματοποίησαν περίπου 13 εκατ. ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού, τα οποία μέσα στην ερχόμενη 15ετία αναμένεται να φτάσουν τα 80 εκατ.

Αντίστοιχα, στο Μιλάνο, με περίπου 70.000 επισκέπτες και συμμετοχή 2.000 εταιρειών, η BIT κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στον τομέα του τουρισμού. Οι περισσότεροι από τους 1.100 εκθέτες, που προέρχονταν από 66 χώρες, συναντήθηκαν με αγοραστές κυρίως από την Ευρώπη (44%), τη Βόρεια Αμερική (14%), την Ασία (14%), την Κεντρική και Νότια Αμερική (11%) και τη Μέση Ανατολή (8%).

Η Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου της BIT και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, παρουσιάζει αυξημένα στοιχεία, καταγράφοντας 118,2 εκατομμύρια αφίξεις και 397,5 εκατομμύρια διαμονές κατά τους 11 μήνες του 2023.

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στην 45η διεθνή έκθεση ITF στο Βελιγράδι

Επόμενη συμμετοχή σε διεθνή τουριστική έκθεση του ΕΟΤ είναι η 45η ITF στο Βελιγράδι της Σερβίας που θα διεξαχθεί 22 – 25/2. Μάλιστα, στην εν λόγω διεθνή τουριστική έκθεση με σύνθημα «Η περιπέτεια ξεκινά εδώ» η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Χώρα, με τις δυο χώρες να συνεχίζουν την επιτυχημένη τους συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μετά την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής της ITF, όπου και υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας με τον ΕΟΤ  για το έτος 2024.

Απουσία από Βουδαπέστη και Βουκουρέστι

Τις ίδιες ημερομηνίες που διεξάγεται η ITF Βελιγραδίου (22 – 25/2), άλλη μια διεθνής τουριστική έκθεση θα «τρέχει» και συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Πρόκειται για την 46η διεθνή Έκθεση, στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν από κοινού ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Προβολής  (ΠΟΤΑΠ), κάτω από την ‘ομπρέλα’ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη συγκεκριμένη έκθεση ο ΕΟΤ θα απουσιάζει. Το ίδιο θα συμβεί και στην διεθνή τουριστική έκθεση TTRI στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, 15 – 18 Φεβρουαρίου.

Σε επικοινωνία που είχε το GRTimes.gr με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ζητώντας την τοποθέτησή του σχετικά με την απουσία του σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις από τις οποίες, κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, αντλεί μεγάλο κομμάτι των τουριστών της από αυτές τις αγορές, η απάντηση του ΕΟΤ είναι η εξής: «Οι διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που διοργανώνονται σε Βαλκανικές πρωτεύουσες είναι στο Βελιγράδι της Σερβίας και στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Ο ΕΟΤ επέλεξε να συμμετάσχει φέτος σε μία από αυτές, στο Βελιγράδι (22 – 25 Φεβρουαρίου). Όσον αφορά το Βουκουρέστι, το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών Ελλήνων με τουριστικούς παράγοντες της περιοχής, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι εξίσου αποδοτικό με τη συμμετοχή στην έκθεση».

Να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο ΕΟΤ συμμετείχε στην TTRI της Ρουμανίας, όπου τα μηνύματα που εισέπραξε καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Άλλωστε η χώρα μας, και κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος, αντλεί μεγάλο ποσοστό Ρουμάνων τουριστών.

Πρώτοι οι Ρουμάνοι σε Πιερία, Χαλκιδική και Θάσο

Οι τουρίστες από Ρουμανία απορροφούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αγοράς, επιλέγοντας να κάνουν τις διακοπές τους στην Πιερία, τη Χαλκιδική αλλά και τη Θάσο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes.gr στην Πιερία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, οι Ρουμάνοι είναι νούμερο ένα αγορά για τους επιχειρηματίες του νομού. Ακολουθούν οι Σέρβοι, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Σλοβάκοι.

Αντίστοιχα, και στη Χαλκιδική, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, νούμερο ένα πελάτες τους είναι οι Ρουμάνοι και όπως πρόσφατα δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, στην 7ήμερη διαμονή τους οι μισοί τουλάχιστον, εκτός από τη διαμονή, αφήνουν χρήματα και στην εστίαση. «Τουλάχιστον το 10% – 15% των Ρουμάνων χρησιμοποιούν αποκλειστικά την εστίαση» σχολιάζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Και στο νησί της Θάσου, οι Ρουμάνοι απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών για την τουριστική σεζόν. Άλλωστε, ο προορισμός κατά 70% εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό, ενώ εκτός από τους Ρουμάνους, σημαντική πηγή εσόδων για το νησί αποτελούν και οι Βούλγαροι.

Διαβάστε επίσης: «Χωλαίνει» ο οδικός Τουρισμός στη Β. Ελλάδα: Μηνύματα αισιοδοξίας αλλά… μετ’ εμποδίων

Τον Μάρτιο η ΙΤΒ στο Βερολίνο

Τέλος, σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα των διεθνών τουριστικών εκθέσεων, 5-7/3 διεξάγεται στο Βερολίνο η ITB, από τις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, η οποία κατά ένα μεγάλο ποσοστό προσδιορίζει τη σεζόν από μια αγορά, όπως η γερμανική, που αποφέρει τα μέγιστα τουριστικά στην ελληνική οικονομία. Ο ΕΟΤ θα δώσει δυναμικό ‘παρών’, ενώ θα συμμετέχει και στις εκθέσεις σε Βιέννη (14-17/3) και σε Νάπολη (14-16/3).

Στη Σόφια της Βουλγαρίας διεξάγεται η 40η Holiday & Spa Expo 2024 στις 13-15 Μαρτίου, ενώ στην Πράγα πραγματοποιείται η 32η PVA EXPO PRAHA Holiday World & Region World 15-17/3.

*Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεδριακός Τουρισμός: Το αναξιοποίητο ‘διαμάντι’ του ελληνικού τουρισμού – Φορείς στο GRTimes.gr

Μ. Φλουρής: 511 εκατ. € στο υπουργείο Τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης για βιωσιμότητα, αειφορία, εναλλακτικές μορφές

ΕΞΘ: «Πρώτοι» οι Έλληνες στις διανυκτερεύσεις – Αύξηση Τούρκων τουριστών κατά 116%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ