Τάσος Τζήκας: Προ των πυλών για να εγκριθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο της ανάπλασης της ΔΕΘ – Ανακοινώσεις τον Ιανουάριο

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

«Σήμερα βρισκόμαστε λίγο προ των πυλών για να εγκριθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο της ανάπλασης της ΔΕΘ», δήλωσε νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Τάσος Τζήκας, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια από τη συνένωση των δυο – στο παρελθόν – εταιρειών του εθνικού εκθεσιακού φορέα  σε μία, τη ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. Κατά τον ίδιο, επίσης, οι επίσημες ανακοινώσεις για την ανάπλαση θα γίνουν εντός του Ιανουαρίου του 2024.

Με τη συνένωση αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., αφενός δυναμώθηκαν τα αποτελέσματα του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αφετέρου εκπροσωπήθηκε η πόλη στο δ.σ. της εταιρείας (τα εννέα από τα δεκατρία μέλη του δ.σ. είναι εκπρόσωποι φορέων), ενώ με απόφαση της διοίκησης της ενιαίας εταιρείας το 2013 ο εθνικός εκθεσιακός φορέας άρχισε να σχεδιάζει το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και έγινε ο σχετικός διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και πλέον υπάρχει και η προμελέτη του έργου.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πια απόλυτη συναίνεση των φορέων της πόλης στο χρηματοδοτικό μοντέλο που προτείνει η εταιρεία για την ανάπλαση, για το οποίο – όπως ανέφερε κάνουν παρατηρήσεις και θέτουν κάποια θέματα «αλλά το πλαίσιο είναι ενιαίο» και κατέληξε με την πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια αυτή η συναίνεση των δυνάμεων του 2013 θα κάνει τη Θεσσαλονίκη πιο ελκυστική στα παδιά της και πιο ανταγωνιστική στο διεθνή ανταγωνισμό των πόλεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι σήμερα η ΔΕΘ φωνάζει για την ικανοποίηση του αιτήματος της ανάπλασης, το οποίο έχει αποδεχτεί ρητά η Κυβέρνηση και «αποτελεί ευθύνη μας να το θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης κατά την τρέχουσα θητεία».

Επίσης, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήρε το έργο της διοίκησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα και δήλωσε περήφανος που κατά τη θητεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και που «ξεκόλλησε η διαδικασία για τη νέα ΔΕΘ (σ.σ. ανάπλαση).

«ΝΑΙ» στην ανάπλαση δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει μετά από δέκα χρόνια να δώσουμε τη δυνατότητα η ανάπλαση της ΔΕΘ να είναι ακόμα ένα θέμα διαίρεσης, αλλά να είναι ακόμα ένα θέμα ισχυρής ενότητας» και ότι «η Έκθεση είναι σαφές ότι πρέπει να μείνει – όχι λόγω της ιστορίας, αλλά λόγω άλλων θεμάτων – συνδεδεμένη με το κέντρο του αστικού ιστού της πόλης μας αλλά αυτό – μην βιάζεστε – θα πρέπει να συνδεθεί με λίγο έως πολύ περισσότερο πράσινο στο σχέδιο αυτό το οποίο βλέπουμε. Ναι στην Έκθεση, ναι στη νέα της εποχή, αλλά χρειάζεται να συνδεθεί με τη βιωσιμότητα της πόλης, με περισσότερο πράσινο».

«Ξυπνήσαμε ένα γίγαντα που κοιμόταν» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, γνωστοποιώντας επίσης πως το 2023 εκτιμάται πως ο τζίρος της εταιρείας θα αγγίξει τα 15 εκατ. ευρώ, η εταιρεία είναι διαμάντι και δεν χρωστάει σε κανέναν και περαιτέρω για το 2024 αναμένεται «ρεκόρ εικοσαετίας σε τζίρο και λειτουργική κερδοφορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Γερμανία Τιμώμενη Χώρα της 88ης ΔΕΘ 

Σε πανελλαδική απεργία η ΠΟΕ – ΟΤΑ στις 14 Δεκεμβρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ