ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελία νέας διάσπασης από τον Τσακαλώτο – «Επιθυμητή μια κοινή ΚΟ με την ομάδα Αχτσιόγλου»

Πολιτική

«Εφικτή και επιθυμητή» χαρακτήρισε τη συγκρότηση κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας όσων έχουν ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ομάδα των «6+6» –πρόκειται για την Εφη Αχτσιόγλου και τους βουλευτές που πρόσκεινται στην ίδια–, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εσωκομματική τάση να ακολουθήσει το παράδειγμα της «Ομπρέλας» και του ίδιου.

Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής έκανε τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ethnos.gr, το πρώτο μέρος από την οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ώρες, δηλαδή, αφότου έγινε γνωστό ότι η «ομάδα Αχτσιόγλου» συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την παραπάνω επιλογή, σενάριο το οποίο φέρεται και να προέκριναν σημαίνοντα τα στελέχη της, μεταξύ των οποίων ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης (περισσότερα εδώ).

«Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των «6+6». «Ηταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το τις επόμενες κινήσεις, ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» (σ.σ. η οποία «μετρά» δύο βουλευτές, τον ίδιο και την Πέτη Πέρκα) περιορίστηκε να αναφέρει ότι «υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου».

Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».

«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε.

Γενικότερα, πάντως, υπάρχει «μια μεγάλη κινητικότητα», εκτίμησε, δεδομένου ότι  «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Ανθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική Αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν».

«Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις», προϊδέασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως ενώ αναμένονταν οι αποφάσεις της ομάδας των βουλευτών και στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την κυρία Αχτσιόγλου ο Στέφανος Κασσελάκης τους παρότρυνε να αποχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα εάν το έχουν αποφασίσει.

Τι είπε για το «μαξιλάρι»

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το περίφημο «μαξιλάρι» ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι επρόκειτο για άσκηση πολιτικής σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλα τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πως βγήκαν από εκεί. Αρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα “μαξιλάρι” για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το “μαξιλάρι” για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ