Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκης: Στο 80% οι πληρότητες για Philoxenia – Χαμηλές «πτήσεις» τον χειμώνα

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία

Τόσο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και η διεθνής έκθεση τουρισμού Philoxenia που διεξάγεται 10 – 12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, έχουν φέρει υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, με εξαίρεση την εορταστική περίοδο, προβληματίζει τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρίνο, ο οποίος μιλάει για «χαμηλή “πτήση”».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Φεστιβάλ κινηματογράφου, Philoxenia, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, καθώς και Agrotica στις αρχές Φεβρουαρίου κρατούν «ζωντανά» τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες καταγράφουν υψηλές πληρότητες.

Παράλληλα, η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα, έχει εξαφανίσει τη «νούμερο ένα» αλλοδαπή εθνικότητα στην πόλη, τους Ισραηλινούς τουρίστες.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, για τις ημέρες που διεξάγεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (2 – 12 Νοεμβρίου), αλλά και το τριήμερο Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Νοεμβρίου που θα διεξαχθεί η 38η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο.

«Είναι πάρα πολύ καλές οι κρατήσεις, με υψηλές πληρότητες που θα ξεπεράσουν το 80%» επισημαίνει ο κ. Μανδρίνος. Αυτό ωστόσο που ανησυχεί τον ίδιο, είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και βεβαίως οι μήνες του χειμώνα. «Μετά από τη Philoxenia ξεκινάει μια χαμηλή “πτήση” για τη Θεσσαλονίκη, με πολύ χαμηλές προκρατήσεις» δηλώνει στο GRTimes.gr προσθέτοντας πως μια αύξηση θα πάρουν για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει κάτι καλύτερο για το χειμώνα.

«Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να είναι όλα τα ξενοδοχεία της πόλης γεμάτα. Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον προορισμός city break και δεν θα πρέπει να υπάρχουν άδεια δωμάτια» δηλώνουν πηγές του χώρου στο GRTimes.gr εννοώντας βεβαίως τις ημέρες των Σαββατοκύριακων (weekends).

Υψηλές κρατήσεις και για την Agrotica

Άλλη μια κλαδική έκθεση που δίνει υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι αυτή της Agrotica. «Για τον χειμώνα, εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι και η Agrotica με υψηλές πληρότητες. Όλο το επόμενο διάστημα θα έχει πολύ χαμηλές κρατήσεις» δηλώνει ο κ. Μανδρίνος.

Σημειώνεται ότι η 30η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica θα πραγματοποιηθεί 1-4 Φεβρουαρίου 2024, στους χώρους της ΔΕΘ Helexpo.

Πεσμένες και οι τιμές

Οι χαμηλές κρατήσεις, αναμφίβολα, συμπαρασύρουν και τις τιμές προς τα κάτω και όπως αναφέρεται, γενικότερα είναι πεσμένες, πλην του διαστήματος που περιλαμβάνει την εορταστική περίοδο και κάποιες «δυνατές» κλαδικές εκθέσεις.

Ο ρόλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι προκρατήσεις που είναι πολύ χαμηλές, αποτελούν σε ένα μεγάλο ποσοστό απόρροια της πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

«Από τους Ισραηλινούς έχουμε χάσει το σύνολο του ποσοστού, αλλά σίγουρα επηρεάζονται οι κρατήσεις και από δυτικές αγορές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Μανδρίνος προσθέτοντας ότι παράλληλα, έχουν ΄παγώσει’ και κάποιες επενδύσεις, σε αναμονή των εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΞΘ, το 2022 καταγράφηκαν 126.247 διανυκτερεύσεις από Ισραηλινούς τουρίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   

Θεσσαλονίκη: Κύμα ακυρώσεων από Ισραηλινούς – Μεγάλο το πλήγμα λένε οι ξενοδόχοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ