Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός

Ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το 2023-2024.

Απευθύνονται σε άτομα και ομάδες κάθε ηλικίας: οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία, και στηρίζονται στη διαδραστική επαφή με τη μουσική και στη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Σας περιμένουμε λοιπόν κάθε σαββατοκύριακο για να απολαύσουμε μαζί συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Από το πλούσιο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριμήνου Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου επιλέξτε τις δράσεις που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, κλείστε εγκαίρως θέσεις και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τον μαγικό κόσμο της Τέχνης και να μοιραστούμε πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Η προπώληση για τις εκπαιδευτικές δράσεις Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου έχει αρχίσει!

Για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών

Το πρώτο μου εργαστήριο

Η πρώτη επαφή με την τέχνη σε ένα εργαστήριο όπου τα πάντα γίνονται με κέφι και τρυφερότητα. Μέσα από τη μουσική ή το χορό, τα παιδιά και οι συνοδοί τους εξερευνούν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και συνδέονται μεταξύ τους.

Σάβ 07.10, Σάβ 14.10, Σάβ 21.10 11:00-12:00

Τα χρώματα της μουσικής

Αν κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου είχε τη δική του μουσική, τότε ο κόσμος μας θα γέμιζε μελωδία και ρυθμό. Μέσα από το τραγούδι, τον χορό και το δημιουργικό παιχνίδι, τα παιδιά και οι συνοδοί τους βάφονται με τα χρώματα της μουσικής, σε ένα άκρως διασκεδαστικό και ευφάνταστο εργαστήρι.

Σχεδιασμός, Υλοποίηση
Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου

Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα
Γιατί, πώς, από τι, πότε… κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων. Ολες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μάς δίνουν ραντεβού σε μια «ανεπίσημη» συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας
Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

Κυρ 08.10 12:00-13:00 – Εγχορδα
Κυρ 22.10 12:00-13:00 – Ξύλινα πνευστά
Κυρ 05.11 12:00-13:00 – Χάλκινα πνευστά
Κυρ 26.11 12:00-13:00 – Πιάνο, άρπα
Κυρ 10.12 12:00-13:00 – Κρουστά

Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα στην Ευρώπη: το εντυπωσιακό μέγεθός του με τους 6.080 αυλούς και η ιδιαίτερη κατασκευή του, που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές του 13ου αιώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία, προκαλούν το θαυμασμό γι’ αυτόν τον πληκτροφόρο γίγαντα που «ζωντανεύει» με τον αέρα! Με την επιβλητική και ευγενική του παρουσία, το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου θα μαγέψει τα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μυστικά του.

Με τον Στράτο Γκιουλμπάνογλου, απόφοιτο του Τμήματος Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ωδείου Αθηνών και τον Γιάννη Καρύδα, χορδιστή.

Σάβ 04.11 18:00-19:00

Για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών

Τραγούδα κι εσύ!
Δεν χρειάζεται να τα καταφέρνεις με τους γλωσσοδέτες, δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής στο παρκούρ, ούτε να γνωρίζεις τους νόμους της πυρηνικής φυσικής. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κέφι και ρυθμός! Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε τον λαιμό σου και εμπιστέψου ταλαντούχους καλλιτέχνες που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία!

Σάβ 16.12, Κυρ 17.12 16:00-18:00

Ενα τραγούδι για τα Χριστούγεννα
Συναρπαστικά εορταστικά ραντεβού με τη μουσική, τον ρυθμό και το τραγούδι μάς υπόσχεται το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα που καλεί οικογένειες με παιδιά να ελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμη της φωνής τους: στην πρώτη μας συνάντηση, μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδρασης, θα πειραματιστούμε με τους ήχους, χτίζοντας απλά μουσικά μοτίβα σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον που επιτρέπει στον καθένα από εμάς να μάθει παίζοντας πώς να είναι ο καλύτερος τραγουδιστικός του εαυτός! Στις πρόβες μας θα εξερευνήσουμε κατάλληλα επιλεγμένο ρεπερτόριο από απλές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα ελληνικά, στα αγγλικά, ακόμα και στα ισπανικά, με την πολύτιμη συντροφιά του πιανίστα μας… Στο τέλος θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί τη δική μας συναυλία –διάρκειας είκοσι λεπτών– για να υποδεχτούμε με χαρά την περίοδο των γιορτών!

Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Φωνή
Ελένη Αράπογλου
Πιάνο
Γιάννης Παπαδόπουλος

Για παιδιά 10-12 ετών και εφήβους 12+ ετών

Βιωματικός προσανατολισμός: Τα «κρυφά» επαγγέλματα του Μεγάρου
Και επιτέλους… όλα είναι έτοιμα: τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τη θέση τους, και η σκηνή μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Ομως οι προετοιμασίες για μια συναυλία ή μια παράσταση έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα: πίσω από τη σκηνή, ένας αθέατος στρατός από ειδικότητες εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, για να ζωντανέψει τη μαγεία του μπροστά στα μάτια μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Μεγάρου και να περιηγηθούμε σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί που υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών.

Σάβ 14.10
Καλλιτεχνικός προγραμματισμός
Περιήγηση στις αίθουσες του Μεγάρου.

Σάβ 25.11 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής
Περιήγηση στη σκηνή.

Σάβ 20.01 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30
Κοστούμια και αξεσουάρ
Περιήγηση στο βεστιάριο.

Σάβ 24.02 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30
Σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα
Περιήγηση στο φροντιστήριο.

Σάβ 09.03 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30
Φως και ήχος
Περιήγηση στη σκηνή.

Σάβ 06.04 Για παιδιά 10-12 ετών, 15:00-16:00 / Για εφήβους 12+ ετών, 16:30-17:30
Επικοινωνία και προβολή εκδηλώσεων
Περιήγηση στους χώρους υποδοχής κοινού.

Εργαστήρια και δράσεις με βάση το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια για παιδιά
Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Σάβ 04.11 & 02.12 16:00-17:00
Εργαστήριο πριν από την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο» για παιδιά από 5 ετών
Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και μέλη του θιάσου του μάς προσκαλούν να γίνουμε «μάστορες του Καραγκιόζη» και να κατασκευάσουμε τη δική μας φιγούρα.

Σχεδιάσμος, Υλοποίηση
Ηλίας Καρελλάς, Όλγα Παπαθεοδώρου, Νικόλας Τζιβελέκης

Κυρ 01.10 12:00-13:00
Αναζητώντας τον ήχο για παιδιά από 8 ετών
Ο φθινοπωρινός Κήπος του Μεγάρου θα φιλοξενήσει ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού: δέκα μουσικά έργα κλασικών συνθετών που απεικονίζουν τη φύση, δέντρα, λουλούδια, ώρες της ημέρας ή καιρικά φαινόμενα τοποθετούνται ηχητικά σε κάθε γωνιά του Κήπου. Σε αυτή τη βιωματική εκπαιδευτική δράση που ενθαρρύνει την ενεργητική ακρόαση και την κριτική σκέψη, τα παιδιά καλούνται να αποκωδικοποιήσουν με τη φαντασία τους τόσο τα μουσικά έργα, όσο και τα ηχοτοπία που τα περιβάλλουν. Έτσι, ακούγοντας και παρατηρώντας, συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν τα στοιχεία που θα συνθέσουν το χάρτη του ταξιδιού τους ως τον τελικό προορισμό.

Με τον Γιώργο Σαμαντά, κοινωνικό ανθρωπολόγο και την Ντάνα Παπαχρήστου, μουσικό και μουσικολόγο

Για εφήβους από 12 ετών 

Mentoring Workshops
Τα εργαστήρια συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης (mentoring workshops) προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία πρακτικής εξερεύνησης και πειραματισμού σε εφήβους που σπουδάζουν μουσική ή χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτά επαγγελματικά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης, να παρακολουθήσουν πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

Η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Χορός
Mentoring workshop με χορευτές από τοu Μπαλέτου Τζαζ του Μόντρεαλ

Σάβ 02.12 12.30-14.00
Ορχηστρική μουσική
Mentoring workshop με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕλΣΟΝ VR, και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας.

Για νέους 15+ και ενήλικες
Τετ 29.11 19:00-20:00
Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου
Το εκκλησιαστικό όργανο στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συναρπάζει και εξάπτει την περιέργεια με την επιβλητική παρουσία και τον εντυπωσιακό μουσικό του μηχανισμό. Είναι επίσης από τα μεγαλύτερα αερόφωνα πληκτροφόρα όργανα της Ευρώπης, έχει πολλά μυστικά, και η γνωριμία μαζί του είναι μια εμπειρία μοναδική που επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Με τον πιανίστα-οργανίστα Τίτο Γουβέλη και τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ