Αυτοψία Χατζηδάκη – Σμιτ στη Θεσσαλία: Το ταχύτερο δυνατόν η βοήθεια της ΕΕ στους πληγέντες

Πολιτική

Τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

(ΥΠΟΙΚ)

Αφού πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, οι τρεις τους βρέθηκαν στην Καρδίτσα, όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Ταυρωπού Αθανάσιο Μαρκίνο και αγρότες της περιοχής. Στη συνέχεια μετέβησαν στη Λάρισα, όπου επισκέφτηκαν το συντονιστικό κέντρο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ενημερώθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Περισσότερες από δέκα ημέρες μετά την έλευση της «Daniel» περιοχές της Θεσσαλίας παραμένουν «βυθισμένες» κάτω από το νερό (ΥΠΟΙΚ)
Χάρτης με τις πλημμυρισμένες περιοχές στον Θεσσαλικό Κάμπο (ΥΠΟΙΚ)

Τέλος, επισκέφθηκαν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου φιλοξενούνται 18 πλημμυροπαθείς. Εκεί τους υποδέχτηκαν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά, και η πρόεδρος του Κέντρου Δήμητρα Παππά. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο υπουργός και ο υφυπουργός είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο, να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel και να συνομιλήσουν με πολίτες που επλήγησαν.

Συναντήσεις με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές που εξακολουθούν να εργάζονται εντατικά στο πεδίο (ΥΠΟΙΚ)

«Είχαμε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο με τον Πρωθυπουργό, με τον υπουργό, με την πρόεδρο της Επιτροπής και κάποιους επιτρόπους και συζητήσαμε πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα και συγκεκριμένα την πληγείσα περιοχή. Αποφάσισα να έρθω στην περιοχή ως Επίτροπος και είδα ότι οι διαστάσεις της καταστροφής είναι τέτοιες που δεν θα μπορούσα να τις φανταστώ. Ο αντίκτυπος στους κατοίκους, στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές είναι τεράστιος» ανέφερε στις δηλώσείς του μετά το πέρας της επίσκεψης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

(ΥΠΟΙΚ)

«Τώρα είναι στο χέρι της ΕΕ μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να βρουν τους σωστούς τρόπους να βοηθήσουν την περιοχή άμεσα. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι άμεσα στοχευμένη βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και που έχουν πληγεί. Αυτό συζητήσαμε και ελπίζω πολύ σύντομα αυτή η αλληλεγγύη της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί προς όφελος των πολιτών που υποφέρουν» προσέθεσε ο Νικολά Σμιτ.

(ΥΠΟΙΚ)

«Εμείς είμαστε εδώ κάνοντας το αυτονόητο καθήκον μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης. Και διαβεβαίωσε: «Αλλά είναι μαζί μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Επιτρόπου του κ. Σμιτ, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Είναι όμως εδώ παράλληλα για να οργανώσουμε μαζί όλα όσα πρέπει, προκειμένου η βοήθεια για όλους τους πληγέντες, για τους αγρότες, για τα χωριά, για τις υποδομές, από τις Βρυξέλλες να έρθει το ταχύτερο δυνατόν και να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται».

(ΥΠΟΙΚ)

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο, αλλά και τους υπουργούς που είναι εδώ στη Θεσσαλία, για να έχουν ήχο και εικόνα της πραγματικότητας. Να τον ευχαριστήσω επίσης για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είδε την μεγάλη καταστροφή που έγινε. Θα διεκδικήσουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους, αλλά και για να αλλάξουμε ακόμα το σχέδιο στην Ευρώπη, ώστε να είναι πιο ευέλικτο σε μεγάλες, ακραίες καταστροφές» υποστήριξε ο κ. Αγοραστός.

(ΥΠΟΙΚ)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ