Πέντε νεκροί στη Λιβύη: Το ΓΕΕΘΑ δικαιολογείται για την εσφαλμένη ενημέρωση περί «τραυματιών»

Ελλάδα

Με νεότερη ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ εξηγεί πού οφείλεται η αρχικά εσφαλμένη ενημέρωση περί «τραυματιών» στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε Ελληνες – τρεις στρατιωτικούς και δύο πολίτες.

Σύμφωνα πάντα με το ΓΕΕΘΑ, το λάθος οφείλεται στην εσφαλμένη ενημέρωση των Αρχών της Λιβύης, γι’ αυτό και αρχικά ανακοινώθηκε ότι στο τροχαίο της Λιβύης υπήρχαν μόνο «ελαφρά τραυματίες»…

Οπως έγινε γνωστό για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο, πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες (πλωτάρχη και επισμηναγό της Διεύθυνσης Υγειονομικού) και έναν υπαξιωματικό της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, η μία από τις νοσηλεύτριες (με καταγωγή από την Κρήτη) υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία στο 251 ΓΝΑ.

Κατά την ίδια πάντα πηγή, ο αδελφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετούσε και ο θείος της που είχε πέσει και αυτός στο καθήκον, όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

Νεκροί είναι και δύο πολίτες που  εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργο Σαγιάνο, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, οι δύο πολίτες είναι τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Στην ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ