ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Κιλκίς: Προνόμια για σπουδαστές και επιδότηση για πρακτική – Μέχρι αύριο οι εγγραφές

Ελλάδα Παιδεία

Με εξαιρετικά προνόμια και επιδότηση στέγασης και σίτισης συνοδεύεται  η πρακτική  άσκηση  στην ΕΠΑΣ Μαθητείας Κιλκίς της  ΔΥΠΑ  (πρώην ΟΑΕΔ) – Η  σχολή  Τυροκομίας  και  η επαγγελματική  εξασφάλιση

Με σημαντικές προοπτικές για επαγγελματική εξασφάλιση και με ένα προνομιακό πλαίσιο σπουδών που συνοδεύεται από πρακτική  άσκηση με μισθό, επιδότηση  ενοικίου και  επιδότηση  σίτισης, οι ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ που φυσικά είναι χωρίς δίδακτρα, δίνουν διέξοδο σε πολλούς νέους που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Μια από αυτές  τις σχολές, που βρίσκεται στο Κιλκίς, παρέχει τη  δυνατότητα σπουδών σε πέντε ειδικότητες, εκ των οποίων, αυτή  της Τυροκομίας εμφανίζει και τις περισσότερες πιθανότητες  για  σίγουρη επαγγελματική  αποκατάσταση, με δεδομένο βέβαια ότι ο νέος που θα επιλέξει να ασχοληθεί σε αυτόν τον κλάδο, έχει μεράκι και αγαπάει το αντικείμενο.

Στο GRTimes.gr μίλησε ο Διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας – ΔΥΠΑ Κιλκίς, Νίκος Δεδεδάκης, ο οποίος περιέγραψε τα οφέλη των συγκεκριμένων σχολών, τις   προϋποθέσεις αλλά και  τα οικονομικά  προνόμια των σπουδαστών που θα κάνουν την πρακτική τους παράλληλα, καλώντας τους  ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση μέχρι το βράδυ της Κυριακής 17  Σεπτεμβρίου,   οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

Όπως είπε ο κ. Δεδεδάκης, ο ΟΑΕΔ είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που από το 1955, ασχολείται με το  δυϊκό σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι το 50% της εκπαίδευσης γίνεται  το απόγευμα στα εργαστήρια των σχολών και το άλλο 50%, στη διάρκεια εργασίας -πρακτικής σε εργοδότες.

Αρχικά οι νέοι που θέλουν να εγγραφούν πρέπει να έχουν ηλικία από 15 έως 29 ετών και να έχουν τελειώσει τουλάχιστον το Γυμνάσιο.

Όσον αφορά στις οικονομικές αποδοχές, οι σπουδαστές κερδίζουν καταρχάς το επίδομα στέγασης. Αν πχ ένα παιδί μένει στη Θεσσαλονίκη και θέλει να πάει στο Κιλκίς για τη σχολή Τυροκομίας, μπορεί να νοικιάσει με επιδότηση μέχρι 240 ευρώ, χρήματα με τα οποία μπορεί να βρει κάποιος μια γκαρσονιέρα στην πόλη.

Οι μαθητές δικαιούνται επίσης και ένα επίδομα σίτισης το οποίο είναι περίπου 9 ευρώ ανά ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Δεδεδάκη, αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που είναι για παράδειγμα από το Κιλκίς, φεύγει από το σπίτι του στις 7πμ, πηγαίνει 8.00πμ-2.00μμ για να κάνει την εξάωρη πρακτική του και στις 3.00μμ που πρέπει να είναι στο σχολείο και δεν προλαβαίνει να πάει στο σπίτι του, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το επίδομα για να τρώει κάθε μέρα. Το επίδομα αυτό ισχύει για το διάστημα που τα σχολεία είναι ανοιχτά και όχι για το διάστημα των διακοπών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.

Όσον αφορά στο ημερομίσθιο, οι νέοι κάθε μέρα που κάνουν το 6ωρο πρακτικής δικαιούνται το 80% του ανειδίκευτου εργάτη που είναι περίπου στα 34,5 ευρώ για το 8ωρο, δηλαδή περίπου 27,3 ευρώ. Από αυτά, τα 16,54 ευρώ προέρχονται από τη ΔΥΠΑ και τα υπόλοιπα τα βάζει ο εργοδότης και από την 1η Οκτωβρίου υπάρχει ενδεχόμενο το ποσό που βάζει η ΔΥΠΑ να γίνει 25 ευρώ καθαρά, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να επιβαρύνεται ακόμη λιγότερο.

Επίσης, τα παιδιά παίρνουν το λεγόμενο ένσημο που για τους εργοδότες βγαίνει περίπου στα 4,5 ευρώ και το οποίο είναι κανονικά συντάξιμο προσφέροντας και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Όσον αφορά στις σπουδές, από φέτος τα παιδιά στην 1η τάξη, όσα έχουν τελειώσει την Α Λυκείου – έχουν κάνει τα γενικά μαθήματα της τάξης – θα πηγαίνουν  τέσσερεις φορές στη σχολή για να συμπληρώσουν 16 ώρες, δηλαδή θα κάνουν τέσσερα τετράωρα. Είναι τα λεγόμενα μαθήματα ειδικότητας. Τα παιδιά όμως που έχουν τελειώσει μόνο το Γυμνάσιο, θα κάνουν τις 16 ώρες συν οκτώ ώρες γενικά μαθήματα, δηλαδή σύνολο 24 ώρες (τέσσερα πεντάωρα και ένα τετράωρο).

Οι ειδικότητες και οι διαθέσιμες θέσεις

Ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας Κιλκίς, εξηγεί πως  στη συγκεκριμένη σχολή υπάρχουν συνολικά πέντε ειδικότητες, εκ των οποίων οι τέσσερις παρακάτω έχουν σχεδόν «κλείσει», με διαθέσιμες μια  ή δύο θέσεις. Πρόκειται για τις σχολές:

  • Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ανελκυστήρων
  • Πληροφορικής
  • Υπάλληλοι διοικητικών και Οικονομικών καθηκόντων
  • Κομμωτικής Τέχνης

Όσα παιδιά θα κάνουν αιτήσεις μέχρι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 12 το βράδυ, θα εγγραφούν, ωστόσο αν κάποιο  δεν προλάβει για τους Χ λόγους την προθεσμία, τότε θα μπει στην ειδικότητα μόνο αν υπάρχουν κενές θέσεις.

Ωστόσο, η 5η ειδικότητα που έχει πολλές διαθέσιμες θέσεις, αλλά και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς οι απόφοιτοι της απορροφώνται από την αγορά εργασίας, είναι η σχολή της Τυροκομίας που είναι και η μοναδική πανελλαδικά στη ΔΥΠΑ.

«Είναι η 7η σχολική χρονιά που θα τρέξει το τμήμα και τις προηγούμενες είχαμε και πάρα πολλά παιδιά, γύρω στα 18-20. Τώρα έχουμε 5 αιτήσεις και θέλουμε άλλες δύο τρεις για να μπορέσει να «τρέξει» το τμήμα» αναφέρει ο κ. Δεδεδάκης.

Ο ίδιος τονίζει πως σήμερα η συγκεκριμένη σχολή βαδίζει σε εξαιρετικά καλά «χνάρια» πολύ πετυχημένων επαγγελμάτων, εφόσον βέβαια το παιδί διαθέτει μεράκι και αγάπη, γιατί τη γνώση που είναι το τρίτο προαπαιτούμενο θα τη βάλει η σχολή που δίνει επαγγελματική διέξοδο καθώς πάρα πολλές και γνωστές εταιρείες, αναζητούν άτομα.

Το δε εκπαιδευτικό προσωπικό στη σχολή Τυροκομίας είναι εξαιρετικό, με καθηγητές που έχουν βαθειά γνώση του επαγγέλματος και βοηθούν πολύ τους σπουδαστές.

«Είναι ένα σχολείο δημόσιο και ο κόσμος πολλές φορές αγνοεί ότι δεν έχει δίδακτρα, ενώ αντίθετα οι μαθητές παίρνουν χρήματα από την πρακτική, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα ένσημα και όλα τα άλλα θετικά» καταλήγει ο κ. Δεδεδάκης.

Περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε  να βρείτε  στη σελίδα της ΕΠΑΣ Μαθητείας Κιλκίς της  ΔΥΠΑ ΕΔΩ ή στη σελίδα  της ΕΠΑΣ Μαθητείας  στο Facebook ΕΔΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ