Το μηχανοκίνητο «διαμάντι» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας… συστήνεται στην 87η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αθλητικά Ελλάδα Παιδεία

Μπορεί η κακοκαιρία «Daniel» να άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, όμως η ομάδα «Κένταυρος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνει κανονικά το «παρών» στην 87η ΔΕΘ με ένα μονοθέσιο… διαμάντι.

Ο λόγος για την Centaurus Racing Team που φέρνει σπουδαίες διακρίσεις για τη χώρα μας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα από μεγάλους διεθνείς αγώνες  στους οποίους συμμετέχει κάθε καλοκαίρι και η οποία φέτος «έσπασε» κάθε ρεκόρ με 11 βραβεία με το μονοθέσιο «Pyrius», με σπουδαιότερη όλων την τρίτη θέση στο διεθνές πρωτάθλημα της Αυστρίας.

Ποια είναι η ομάδα Κένταυρος

Η ομάδα Κένταυρος έκανε την εμφάνισή της το 2009 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες ενώ το πρώτο μονοθέσιο ήταν έτοιμο το 2013.

«Η ομάδα μας έχει φοιτητές κυρίως από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αλλά στην συνέχεια την απαρτίζουν και Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί ενώ έχουμε βοήθεια και από το Οικονομικό» τονίζει στο GRTimes ο αρχηγός της ομάδας και τεταρτοετής φοιτητής Μηχανολόγων Μηχανικών, Γιώργος Μπαλαμώτης.

Στόχος της ομάδας είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή πλήρως λειτουργικών αγωνιστικών μονοθέσιων τύπου Formula και σκοπός της η συνεχή εξέλιξη του μονοθέσιου βελτιώνοντας τον τρόπο μελέτης των κομματιών και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Για το λόγο αυτό μάλιστα το «Pyrius» αποτελεί το ένατο μονοθέσιο τα τελευταία 10 έτη κάτι που δείχνει και την εξέλιξη της ομάδας Κένταυρος στο πέρασμα των χρόνων.

Η χρηματοδότηση και η συνεισφορά της Πολεμικής Αεροπορίας

Το 20% των αναγκών της ομάδας σε χρήματα και ύλη αλλά και τα έξοδα μετακίνησης τα καλύπτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτει ορισμένες ανάγκες. Το μεγάλο μέρος των εξόδων ωστόσο καλύπτονται από χορηγούς της ομάδας είτε αφορούν χρήματα είτε υλικά.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μας παραχωρεί στις εγκαταστάσεις του ενώ το Στεφανοβίκειο της Πολεμικής Αεροπορίας μας φιλοξενεί ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες δοκιμές μετατρέποντας τον αεροδιάδρομο σε πίστα» αναφέρει ο Γιώργος Μπαλαμώτης στο GRTimes.

Το δυνατό σημείο του «Pyrius» και οι βλέψεις για πρωτιά στην Αυστρία

Τρίτη θέση και βάθρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αυστρίας, τέταρτη θέση στην Τσεχία και όγδοη στο φημισμένο Hungaroring. Αποτελέσματα που σίγουρα «κρύβουν» κάποιο… μυστικό για την επιτυχία.

«Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι το σύστημα ανάρτησης decoupled κάτι το οποίο δεν το έχουν πολλές ομάδες παγκοσμίως» επισημαίνει στο GRTimes ο αρχηγός της «Κένταυρος» ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «κάτι άλλο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι πως το μονοθέσιο φτιάχτηκε ολοκληρωτικά από εμάς μέσα σε ένα εργαστήριο».

Τέλος, μπορεί τα μέλη της ομάδας να αναφέρουν πως φέτος έπιασαν «ταβάνι» με τις μοναδικές επιδόσεις του μονοθέσιου όμως ο μεγάλος στόχος είναι η πρωτιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αυστρίας, το καλοκαίρι του 2024.

Να σημειώσουμε πως αν και η ομάδα Κένταυρος αποτελείται από 31 μέλη, στην 87η ΔΕΘ δεν μπόρεσαν τα έρθουν πολλά από αυτά, λόγω αντίξοων συνθηκών μετά την κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

87η ΔΕΘ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία-Τι θα ισχύσει και από πότε

87η ΔΕΘ: Πόλος έλξης για παιδιά και τουρίστες το περίπτερο της Μ. Κάλλας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ