Ίδιο όνειρο + κοινός στόχος = διαφορετικοί δρόμοι

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία Υγεία

Του Μιχάλη Κυριακίδη, MD, MSc, Γυναικολόγου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αναπληρωτή Επιστημονικού Διευθυντή Embryolab Fertility Clinic*

Πώς τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα εξελίσσουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή!

Η Φωτεινή ήταν 32 χρονών όταν γνώρισε τον σύντροφό της και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους. Για πολλά χρόνια είχε ανωμαλίες στην περίοδό της και ο γιατρός της είχε μιλήσει για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα, αναζήτησε τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου γυναικολόγου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Embryolab. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η Melanie προσπαθεί για πολλά χρόνια με τον σύζυγό της και μετά από αρκετούς κύκλους θεραπείας στο Αγγλικό Σύστημα Υγείας δεν το έχει καταφέρει. Ήταν 37 ετών όταν αποφάσισε να πάρει τη γνώμη των γιατρών του Embryolab. Ο εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος αποκάλυψε ότι το πρόβλημα ήταν γενετικό και χρειαζόταν ειδική διαχείρηση. Η Melanie και η Φωτεινή είναι δύο διαφορετικές γυναίκες που έχουν όμως το ίδιο όνειρο και έναν κοινό στόχο. Να αποκτήσουν παιδί.

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και στο Embryolab γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι γεγονός, ότι η αναπαραγωγική ιατρική έχει αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών και εφαρμόζει όλο και περισσότερες καινοτομίες στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι κάθε νέα ανακάλυψη και κάθε θεραπευτική καινοτομία θα είναι οφέλιμη σε όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Ο σχεδιασμός της θεραπείας δεν είναι πάντα δεδομένος και πρέπει πάντα να ξεκινάει με τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και του πλήρους ιστορικού του ζευγαριού, στο Embryolab προτείνουμε και εφαρμόζουμε εξατομικευμένες θεραπείες και μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή και ως «εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής», παρέχει τα οφέλη της σύγχρονης ιατρικής έρευνας, προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Έτσι, απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την παλαιότερη προσέγγιση «μια θεραπεία που κάνει για όλους».

Η Φωτεινή είχε να αντιμετωπίσει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών για να πετύχει το στόχο της. Αν η θεραπεία της ήταν άκαμπτη και απρόσωπη, είχε να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους, όπως η υπερδιέγερση των ωοθηκών, μιας δυνητικά σοβαρής ιατρικής επιπλοκής που θα επιβάρυνε την υγεία της. Στο Embryolab είχαμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το πρωτόκολλο της εξωσωματικής στις εξατομικευμένες ανάγκες της Φωτεινής, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλά τα ποσοστά του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Αντίστοιχα, η Melanie είχε να αντιμετωπίσει ένα γενετικό πρόβλημα που επηρέαζε τα έμβρυά της. Με την επιλογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, μιας σχετικά πρόσφατης και καινοτόμου εργαστηριακής τεχνικής, σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με τη χρωμοσωμική δομή των εμβρύων, ήρθαν στην επιφάνεια. Αν και δεν εφαρμόζεται συχνά, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη θεραπεία γυναικών με χρωμοσωμικό πρόβλημα. Γυναίκες σαν τη Melanie, θα ωφεληθούν σημαντικά κάνοντας εμβρυομεταφορά μετά από εξωσωματική, ενός χρωμοσωμικά φυσιολογικού εμβρύου. Σήμερα, η Φωτεινή ζει με τον σύντροφό της και την κόρη τους στη Θεσσαλονίκη και η Melanie έχει αποκτήσει ένα υγιέστατο αγοράκι και ζει με τον σύζυγό της στο Essex.

Καθώς οι επιστήμονες στον χώρο της ιατρικής της αναπαραγωγής επιδιώκουν να επιτύχουν όλο και υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μπορέσουν να καταφέρουν τον στόχο τους, με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις και το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η «εξατομικευμένη ιατρική της αναπαραγωγής» αποτελεί τη νέα σελίδα στην ιστορία της υποβοήθησης της αναπαραγωγής και είναι σίγουρο πως τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας έχουν να ωφεληθούν σημαντικά.

*To Embryolab (www.embryolab.eu) είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004 (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175 Καλαμαριά, τηλ. 2310474747)

Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι, και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2015, EN 15224:2016.

Το Embryolab υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Για ραντεβού στο onlineivf.embryolab.eu

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την Κλινική στο vr.embryolab.eu

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική -έντυπη και ψηφιακή- έκδοση του GRTimes για την 87η ΔΕΘ)

«Ξεφυλλίστε» ΕΔΩ την Ειδική -έντυπη και ψηφιακή- Έκδοση του GRTimes για την 87η ΔΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

O Γιώργος Τσούνης στο GRTimes: «Φάρος» δύναμης και ενότητας η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας

Ο Τζέρι Ισμαήλ στο GRTimes: Είναι η ώρα της Θεσσαλονίκης

Ο Χρ. Σταϊκούρας στο GRTimes: Ανανεώνουμε τον στόλο των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes: Για τη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα

Νέα εποχή για το GRTimes και Ειδική Έκδοση για την 87η ΔΕΘ

Nico Gariboldi: Ανάπτυξη της παρουσίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

Θεσσαλονίκη: Καινοτομία και επενδύσεις

Ν. Μπακατσέλος: Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ οδηγούν σε περαιτέρω επενδύσεις

Με την ανάπλαση της ΔΕΘ η πόλη θα ανέβει εκθεσιακά κατηγορία

Θ. Λιάγκος: Επιδίωξή μας είναι η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό μας πλάνο

Η Βουλγαρία τιμώμενη χώρα στη 87η ΔΕΘ

Η 87η ΔΕΘ δίνει το στίγμα της διαδρομής στη βιώσιμη ανάπτυξη

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ