TFTD-Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Έρχεται σαρωτική “εισβολή” της Τεχνητής Νοημοσύνης με “δώρο” 7 τρισ.δολ. για την παγκόσμια οικονομία

Ελλάδα Επιστήμη Οικονομία Τεχνολογία

Σαρωτική θα είναι η «εισβολή» της Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.) στην καθημερινότητα των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια, πλουτίζοντας παράλληλα την παγκόσμια οικονομία με το ιλιγγιώδες ποσό των 7 τρισεκατ. δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως τονίστηκε από το βήμα του 3ου «Thessaloniki Future Thinking Dialogues», με τίτλο «AI in Action: Transforming Business, Work and Life» (TFTD), που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με χορηγό επικοινωνίας το GRTimes.gr.

«Η τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) είναι πραγματικότητα και θα παίξει μετασχηματιστικό ρόλο στο μέλλον των οικονομιών, των κοινωνιών μας και στο πώς ζούμε τις ζωές μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Jerry Ismael, ενώ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που ανακύπτουν παρατήρησε ότι «οι ηγεσίες δημοκρατικών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, μαζί και σε συνεργασία με επιχειρήσεις όπως η Deloitte, η Pfizer και πολλές άλλες και τα Πανεπιστήμια δεν υπήρξαν ποτέ πιο δεσμευμένες στο να εγγυηθούν και να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που πρόκειται να βιώσουμε θα ενισχύσουν και δε θα αποδυναμώσουν τις πιο σημαντικές μας αξίες, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, την ιδιωτικότητα και ενδυνάμωση του κράτους δικαίου». Ο πρόξενος των ΗΠΑ έκανε επίσης αναφορά στην ιστορική νίκη του υπολογιστή «Deep Blue» σε αγώνα σκάκι ενάντια στον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, γεγονός που όπως σημείωσε δεν μπορούσε να πιστέψει κανείς τότε, αλλά σήμερα η μηχανική μάθηση αποτελεί το mainstream και τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν σήμερα στις διάθεσή τους οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα πιο σύνθετα προβλήματα των κοινωνιών, που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία κ.ο.κ.

Τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης να προσφέρει ευκαιρίες και να συνδράμει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος. «Είναι μια πραγματικότητα που φέρνει επανάσταση στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας συνολικά», πρόσθεσε ο κ.Μπακατσέλος, όπως και ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές, να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να επιτύχουν επίπεδα καινοτομίας που φαίνονταν ανέφικτα και παρουσιάζει τόσες προκλήσεις όσο και ευκαιρίες. Σχετικά, δε, με την ανησυχία που εκφράζεται για την αναμενόμενη κατάργηση θέσεων εργασίας υπενθύμισε ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές επαναστάσεις χαράσσουν απλώς νέους δρόμους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Global Artificial Intelligence and Data Lead Partner της Deloitte UK, Costi Perricos, επισήμανε ότι εντός της επόμενης δεκαετίας η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει επιφέρει τεράστιο πλούτο για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας στο διεθνές Ακαθάριστο Προϊόν (GDP) 7 τρισεκατ. δολάρια. Κατά τον ίδιο, επίσης, οι εταιρείες τεχνολογίας που ασχολούνται με λύσεις και υπηρεσίες σχετικές με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχουν τζίρους που θα ξεπεράσουν τα 900 δισεκατ. δολάρια το 2026.

Στις σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες, που προσελκύει η Θεσσαλονίκη και στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας που αναπτύσσεται στην πόλη επικέντρωσε από την –πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, τονίζοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει ειδικότητες και κλάδους που καθίστανται παρωχημένοι και εκτοπίζονται αλλά παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία τη διαχείριση των κινδύνων κατά τη χρήση των τεχνολογιών σε θέματα ηθικής, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και διαφάνειας.

Περισσότερες από 200 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο gov.gr, όπως γνωστοποίησε από το βήμα του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και τόνισε: «Στον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία έχουμε ένα πλήρως δομημένο οικοσύστημα καινοτομίας και είμαστε αφοσιωμένοι στο να κάνουμε την καινοτομία τον τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας μαζί με τουρισμό και πρωτογενή τομέα. η συνεργασία, οι συντονισμένες προσπάθειες μαζί με τους φορείς και τους θεσμούς του τόπου μας, με αποστολές στις ΗΠΑ και τη Silicon Valley, φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα, φέρνουν μεγάλες επενδύσεις από εταιρίες κολοσσούς που εμπιστεύονται την Κεντρική Μακεδονία, εμπιστεύονται το ανθρώπινο δυναμικό μας, φέρνουν πολλές καλές θέσεις εργασίας, αλλά και την επιστροφή νέων επιστημόνων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης – 16.000 μόνιμες θέσεις το 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σύντομα να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε με τα ζώα, λένε οι επιστήμονες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ