Άρπαξαν σχεδόν 2 εκ. από επιχειρηματίες: Έταζαν αναπτυξιακά προγράμματα

Ελλάδα Επιχειρήσεις

Η επισταμένη έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε πολυάριθμες περιπτώσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών.

Συνελήφθησαν δύο 64χρονοι ημεδαποί – ηγετικά μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος 48χρονου ημεδαπού συνεργού τους που αναζητείται, σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματική απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα απάτης, εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην ανωτέρω Υπηρεσία, οι προαναφερόμενοι από το 2013, προσέγγισαν συνολικά 13 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους απέσπασαν χρηματικά ποσά προκειμένου να τους βοηθήσουν να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Προκειμένου να γίνουν πιστευτοί, παρουσίαζαν εκτυπώσεις από δημόσια υπηρεσία στις οποίες εμφανιζόταν ως υπεύθυνος για τη διευθέτηση των υποθέσεών τους, ο 64χρονος κατηγορούμενος.

Η συνολική λεία που κατάφεραν και απέσπασαν από τους παθόντες ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.989.205 ευρώ, ενώ την 14-06-2023 επιχείρησαν να αποσπάσουν ακόμη 1.600 ευρώ, οπότε και συνελήφθησαν.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, γραφείο και όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος φακέλων με διάφορα έγγραφα (φορολογικά, τραπεζικά, τοπογραφικά), ψηφιακά αρχεία και έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ και ένα ρολόι μεγάλης αξίας.

Εις βάρος των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για: Απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού, οργάνωση για διάπραξη κακουργήματος.

Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον 4ο τακτικό ανακριτή.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν εξαπάτησαν κανέναν πάρα μόνο εισέπραξαν νόμιμες αμοιβές για την ένταξη επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κως: Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός για την εξαφάνιση της 27χρονης

Θεσσαλονίκη: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με ΙΧ στον Περιφερειακό-Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία (ΧΑΡΤΗΣ)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ