Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ορκίστηκε ο Ιωάννης Σαρμάς

Πολιτική

Λίγα λεπτά μετά τις 16.00 της Πέμπτης, 25 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας  Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στον κ. Σαρμά  έναν μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στο κράτος.

«Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.

»Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν.

»Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε», είπε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

«Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», συμπλήρωσε κατά τη σύντομη συνομιλία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει ο ορισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης (κατά πληροφορίες θα αποτελείται από είκοσι υπουργούς) που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Για εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης προαλείφεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τη σύνθεσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ