Ανδρουλάκης: Καμιά συνεργασία με τη ΝΔ, ακόμα και αν έχει 149 έδρες

Πολιτική

O Nίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε με κάθετο τρόπο την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και στην περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη εξασφαλίσει 148-149 έδρες, ευρισκόμενη πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, μετά τις νέες εκλογές.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ. Το λέω ξεκάθαρα».

Με τον τρόπο αυτόν προσδιόρισε ως στόχο του κόμματός του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως της αξιόπιστης δύναμης της αντιπολίτευσης.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ την Κυριακή θα αντιστοιχεί σε 171 έδρες.

«Είναι πιθανό το σενάριο ακυβερνησίας με την πρωτοφανή διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος;» διερωτήθηκε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου επισημάνθηκε μόλις μία ημέρα νωρίτερα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέπεμψε στην «αριθμητική της αυξημένης αναλογικής» και στην αυξημένη πιθανότητα να εισέλθουν περισσότερα κόμματα στη νέα Βουλή, προκειμένου να προειδοποιήσει για τις «περιπέτειες» στις οποίες θα μπορούσε να μπει η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση.

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε ότι δεν υπάρχει πια για το ΠΑΣΟΚ η γραμμή που αποκλείει τον κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Πρωθυπουργού, καθώς «ο λαός τον τίμησε και σεβόμαστε τη θέλησή του», όπως είπε.

«Ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και υποστήριξε ότι «η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξάλλου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί επιχείρησε να περάσει την εντύπωση, «τρομοκρατώντας τον κόσμο», ότι «το ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να συνεργαστεί με το κόμμα Βαρουφάκη, ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα μια ιστορική στάση στα πράγματα, δεν έπαιξε ποτέ με τη δραχμή, όπως άλλοι».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε προεκλογικά να τσουβαλιάσει το ΠΑΣΟΚ με όσους έπαιξαν με τη δραχμή, αλλά δεν τα κατάφερε. Η ΝΔ έκανε δημοσιονομικά “εγκλήματα” μέσα στην τετραετία και αυτά που έχει υποσχεθεί δεν θα μπορέσει να τα υλοποιήσει» προσέθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ο ισχυρός και ο αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πόλος», ενώ υπογράμμισε τις προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, καλώντας και όσους δεν το ψήφισαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Ζήτησε, τέλος, να οργανωθεί ντιμπέϊτ για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και των φορολογικών ανισοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ