Έκθεση Beyond: Οι ειδικοί προτείνουν εξέλιξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε επιχειρήσεις και πολίτες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ελλάδα Τεχνολογία

Συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια έλαβε χώρα τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (25/5) στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond που διεξάγεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση αφορούσε καλές πρακτικές αντιμετώπισης και προστασίας των επιχειρήσεων που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, αλλά και τους κινδύνους, ενώ διεξήχθη υπό την αιγίδα της αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes, Μαρία Σαμολαδά.

Σύμφωνα με έρευνα καθημερινά το 2022 πραγματοποιούνταν τρία περιστατικά υψηλής σοβαρότητας στην κυβερνοασφάλεια. Επίσης, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2015. Οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί το 50% των επιθέσεων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , ενώ στο 13% είναι η Ευρώπη.

Άγγελος Χαριστέας: «Όταν προσέχουμε τα μετόπισθεν έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε»

Τη συζήτηση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης για την κυβερνοεπίθεση, με τον πιο σημαντικό παράγοντα να είναι η επένδυση των εταιρειών σε τακτική και στους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η ΠΚΜ άλλαξε πάνω από 1.200 υπολογιστές, ενώ προχωρήσαμε και στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, «βάλαμε» τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα στα Πανεπιστήμια. Προέρχομαι από τον χώρο του αθλητισμού και σημαντικό για να πάρουμε το «Ευρωπαϊκό» ήταν η τακτική της άμυνας. Όταν προσέχουμε τα μετόπισθεν έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε. Μέσα από τη συνεργασία την ομαδικότητα πετύχαμε με την ομάδα μου. Πετύχαμε για τον άνθρωπο, εξυπηρετήσαμε τον πολίτη αλλά θέλουμε να νιώθει ασφάλεια και όταν θέλει να διεκπεραιώσει ζητήματα τα ψηφιακού μετασχηματισμού» συμπλήρωσε ο κ. Χαριστέας.

Η Cisco δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τους κινδύνους στις επιχειρήσεις και το επίπεδο εργαζομένων και πολιτών στην κυβερνοασφάλεια μίλησε ο Client Executive Dts, Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναγκαστικά εκθέτει με κινδύνους τις επιχειρήσεις. Όταν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και προϊόντα τόσο πιο ευάλωτος είναι κάποιος σε τέτοιες επιθέσεις. Επίσης, το ίδιο υφίσταται και με εφαρμογές» πρόσθεσε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Στη συνέχεια ο ο Client Executive Dts, Cisco τόνισε ότι εκτός από την αναβάθμιση των επιχειρήσεων στην κυβερνοσφάλεια, χρειάζεται να ανεβεί και το επίπεδο των υπαλλήλων, αλλά και των απλών πολιτών. «Εμείς στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούμε μαθήματα που αφορούν τις ψηφιακές δεξιότητες εκτός από επαγγελματίες και σε απλούς πολίτες».

Τέλος, στη συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης αναφέροντας τα εξής στο παρακάτω βίντεο:

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Specialist, Leader, Greece, Portugal, Cyprus, Malta, ο Δρ. Χάρης Στελλάκης, Διευθυντής, Διεύθυνση Διαχείρισης Έργων Υποδομών, Κοινωνία της Πληροφορίας και ο Δημήτρης Ζήσιμος, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Πληροφοριακών Συστημάτων, Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, Δ.ΥΠ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έκθεση BEYOND: Ενδιαφέρον από Ευρωπαίους Business Angels για ελληνικές start-ups

Καλαφάτης: «Η Beyond δείχνει τον δρόμο με εξωστρέφεια και δυναμισμό» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έκθεση BEYOND: “Τι ωραίο μέλλον έχουμε να ζήσουμε! ” – Στρατηγικός ο ρόλος της Πληροφορικής στην ελληνική οικονομία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ