“ThessINTEC”:Τον Οκτώβριο το Προεδρικό Διάταγμα – Εντυπωσιασμένοι από τη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί εταίροι

Ελλάδα Επιχειρήσεις Οικονομία Τεχνολογία

Τον Οκτώβριο αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για το Τεχνολογικό Πάρκο τέταρτης γενιάς “ThessINTEC”, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ThessINTEC Α.Ε., Νίκος Ευθυμιάδης, στο πλαίσιο του 10ου Τechnology Forum, που πραγματοποιείται στους κόλπους της Έκθεσης BEYOND στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού φορέα «BaseCamp Innovation», σημαντικού εταίρου στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς “ThessINTEC“, Roy Zwebner δηλώνει εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των ερευνητικών φορέων και των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

“Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) και τα Πανεπιστήμια και είμαστε εντυπωσιασμένοι με ό,τι βρήκαμε εδώ. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τέλεια σήμερα, γιατί η πόλη είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς τη νέα φάση της οικονομίας και της τεχνολογίας” τόνισε ο κ.Zwebner και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη ξεκινά από καλύτερο σημείο αφετηρίας, από εκείνο του ισραηλινού τεχνολογικού πάρκου της Beer Sheva, που αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, επισήμανε πως χωρίς τις σωστές συνέργειες είναι δύσκολο να δημιουργήσεις οικοσύστημα καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι στην περίπτωση του ThessINTEC έχουν αναπτυχθεί συνέργειες με το fund JTLV, που πραγματοποιεί στο “ThessINTEC” την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα.

Όπως διευκρινίστηκε σχετικά, από το σύνολο των 230.000 τ.μ. που προβλέπεται να δομηθούν στο “ThessINTEC”, οι Ισραηλινοί θα αναπτύξουν δόμηση στα 70.000 τ.μ. και εάν σε περίοδο 12 ετών από την εγκατάστασή τους έχουν αναπτύξει με επιτυχία το 80% του εν λόγω εμβαδού, θα μπορούν να ασκήσουν option για άλλα 40.000 τ.μ. Μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής πλευράς έχει υπογραφεί οριστικό προσύμφωνο, το οποίο θα καταλήξει σε συμβόλαιο, που υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους που έχουν τεθεί και για τις δύο πλευρές.

Σημειωτέον ότι στην ίδια εκδήλωση ο επίσης Ισραηλινός, Ελάντ Γκοζ, εταίρος της Aegean Gateway, που ήδη δραστηριοποιείται στην Αθήνα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει μελλοντικά στη Θεσσαλονίκη, την οποία όπως είπε επισκέφτηκε για πρώτη φορά και ανακάλυψε τη μεγάλη δυναμική της. “Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζει ότι είναι, ο ουρανός είναι το όριο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το επόμενο ChatGPT να μην προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Είναι η Ελλάδα ένα τεχνολογικό θαύμα υπό δημιουργία;” διερωτήθηκε στη συνέχεια, για να απαντήσει ο ίδιος από την πλευρά του: “Έχετε κυβερνητική στήριξη (του κλάδου), χρηματοδότηση από την ΕΕ, μια αμυντική βιομηχανία που μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα σαν “πανεπιστήμιο” και “sandbox” (χώρος πειραματισμού και ελέγχου) για τους ιδρυτές επιχειρήσεων, δημιουργική και ευέλικτη κουλτούρα και ταλαντούχο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Τι λείπει; Η κουλτούρα της καινοτομίας, περισσότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης πολυεθνικών εταιρειών – η Κυβέρνηση του Ισραήλ είχε καταβάλει δισ. δολάρια, για να φέρει το τμήμα R&D της Intel στη χώρα, αλλά αυτό απέδωσε τελικά με το παραπάνω – και η εκτεταμένη εμπειρία στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την ανάπτυξή τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ