Διαδικτυακή Ημερίδα στη Νανοσκοπία Σύγχρονων Υλικών

Επιστήμη Τεχνολογία

Το δίκτυο εργαστηρίων Nanoscopy-GR,το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Δομικού Χαρακτηρισμού Υλικών του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Ηλεκτρονική Νανοσκοπία και δομικός χαρακτηρισμός σύγχρονων υλικών: Προοπτικές και ευκαιρίες για την εφαρμοσμένη έρευνα» την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 12:10.

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε τομείς όπως η νανοηλεκτρονική, η φωτονική, τα ενεργειακά και τα έξυπνα υλικά, καθώς και η βιοτεχνολογία, έφεραν νέες προκλήσεις στην παρατήρηση και μελέτη των νανοϋλικών. Η ηλεκτρονική νανοσκοπία είναι η επέκταση της μικροσκοπίας στη νανοκλίμακα με ανάλυση πολύ καλύτερη από το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή δέσμη ηλεκτρονίων οι ερευνητές δημιουργούν εικόνες και χάρτες της δομής και των ιδιοτήτων του υλικού.

Η δέσμη των ηλεκτρονίων διέρχεται μέσα από το δείγμα, το οποίο τα διασκορπίζει (σκεδάζει) σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ελέγχοντας την ενέργεια και τη γωνία σκέδασης των ηλεκτρονίων, οι επιστήμονες παράγουν εικόνες με πολύ υψηλή ανάλυση μέχρι το επίπεδο των ατόμων. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται προηγμένα ηλεκτρονικά μικροσκόπια που είναι υποδομές υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων λειτουργίας. Αυτή η τεχνική έχει φέρει επανάσταση στην επιστήμη των υλικών και έχει καθοδηγήσει σημαντικές τεχνολογικές ανακαλύψεις στα νέα υλικάκαι τη νανοτεχνολογία.

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι τελευταίες πρόοδοι στην ηλεκτρονική νανοσκοπία για το δομικό χαρακτηρισμό καινοτόμων υλικών και να γίνει συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται για την εφαρμοσμένη έρευνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από ερευνητές τουΑΠΘ, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Centre for Materials Science and Nanotechnology, του University of Oslo. Η ημερίδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Συμπυκνωμένης Ύλης και της Ελληνικής Εταιρείας Μικροσκοπίας με την υποστήριξη του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ 2014-2021 (ΕΕΑ GrantsGreece). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν στη σύνδεση zoom: https://authgr.zoom.us/j/91810994295.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρονική νανοσκοπία και το δίκτυο Nanoscopy-GR, παρέχονται στην ιστοσελίδα https://nanoscopy.web.auth.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Η υποβολή της αίτησης βήμα-βήμα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ