Με καλύτερους οιωνούς σε σύγκριση με την περσινή χρονιά μπήκε το 2023 για την ελληνική ανθοκομία, που βίωσε το 2022 απώλειες πωλήσεων της τάξης του 25%.
Όπως επισημαίνει σχετικά στο GRTimes.gr ενόψει των φετινών Ανθοεκθέσεων στη Θεσσαλονίκη ο νέος πρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας , Ηπείρου και Νήσων, που λειτουργεί την «Ανθαγορά Θεσσαλονίκης» στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, Άγγελος Ντόρκος, το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την ελληνική ανθοκομία, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα κόστη τόσο των πλαστικών, όσο φυσικά των λιπασμάτων, καθώς και σε πρώτες ύλες όπως η τύρφη.
Οι ανατιμήσεις αυτές, μάλιστα, ανήλθαν σε ποσοστά 60%-70% στα πλαστικά (γλάστρες κ.ο.κ.) 100% στα λιπάσματα, 50% στην τύρφη, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής. Κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις τιμών με αποτέλεσμα τελικά να βγουν «εκτός παιχνιδιού» στις πωλήσεις και γενικότερα ήταν μια χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις τιμών και με μείωση πωλήσεων λόγω της γενικότερης αναστάτωσης που επέφερε η ρωσο-ουκρανικη σύρραξη, η οποία άγγιξε το 25%.
Το 2023, στον αντίποδα, ξεκίνησε καλύτερα οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, ο χειμώνας είναι πιο ήπιος από τον περσινό και κατά συνέπεια τα έξοδα των θερμοκηπίων είναι λιγότερα κ.ο.κ. και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού εκφράζει αισιοδοξία για μια καλύτερη χρονιά από την περσινή.
Προβλήματα
Παρά τις καλύτερες προοπτικές της φετινής χρονιάς, ωστόσο, ο κλάδος – όπως επισημαίνει ο κ.Ντόρκος – βρίσκεται αντιμέπωπος με δυο μείζονα προβλήματα:
-Απόφαση (ΦΕΚ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βγάζει επί της ουσίας στην παρανομία τα θερμοκήπια που κατασκευάστηκαν πριν το 2008 (σ.σ. τότε δεν χρειάζονταν τότε οικοδομική άδεια)
– Συσσώρευση πιστωτικού ΦΠΑ, λόγω της διαφοράς συντελεστή ΦΠΑ στις πρώτες ύλες και υλικά που αγοράζουν οι ανθοκόμοι και στα τιμολόγια πώλκησης των προϊόντων τους υλών και υλικών (ΦΠΑ 24%), που αγοράζονται από τους ανθοκόμους και στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους (ΦΠΑ 13%).
Η διαφορά αυτή εντείνεται μάλιστα πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι πωλήσεις είναι μειωμένες και οδηγούν σε συνεχείς αλλά περιττούς κατά τους ανθοκόμους ελέγχους. Αίτημα του Συνεταιρισμού είναι να πέσει ο ΦΠΑ σε όλες τις πρώτες ύλες-υλικά στο 6%.
Η Ανθαγορά Θεσσαλονίκης είναι οργανωμένη και λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα, bar codes κ.ο.κ. Έχει 24 μέλη-παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ο καθένας από τους οποίους προμηθεύει την Ανθαγορά με τα προϊόντα που ο ίδιος παράγει. Με τον τρόπο αυτό έχει γίνει εφικτή η πώληση προϊόντων χωρίς τη ύπαρξη μεσαζόντων. Η Ανθαγορά Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1985 και ουσιαστικά ξεκίνησε σαν μια ιδέα ορισμένων παραγωγών για μια μόνιμη και συγκεντρωμένη αγορά λιανικής. Σταδιακά έγινε η διαπίστωση πως εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της χονδρικής και έτσι άρχισε να παίρνει την σημερινή του μορφή.
Ανθοεκθέσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους Δήμους Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, το Μάιο θα πραγματοποιηθούν στην πλαζ Αρετσούς και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του στρατοπέδου Μ.Αλέξανδρος αντίστοιχα δυο Ανθοεκθέσεις.
Συγκεκριμένα:
-Από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Πλαζ της Αρετσούς η 35η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και η Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ).
-Από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 7 Μαΐου θα λάβει χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του στρατοπέδου Μ.Αλέξανδρος η «Ανθοέκθεση 2023», που υλοποιείται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (ΚΔΕΔΑΜ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Πρωτομαγιάτικο γλέντι στην Ανθοέκθεση στους Αμπελόκηπους
Η Ανθοέκθεση μεταμόρφωσε σε πολύχρωμο κήπο τη ΔΕΘ! (ΦΩΤΟ-VIDEO)