Ο Ζάκερμπεργκ απολύει άλλους 10.000 υπαλλήλους

Κόσμος

Στο πλαίσιο του «Ετους της Αποτελεσματικότητας», ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα έχει απολύσει συνολικά 21.000 υπαλλήλους της εταιρείας του μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο, κλείνοντας 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. Το 2022, η εταιρεία Meta είχε φτάσει να αριθμεί 87.000 εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους προσλήφθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως παρατήρησε σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

«Αυτό είναι δύσκολο και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε» δηλώνει στη σχετική δημοσίευσή του στο Facebook ο ιδρυτής του. «Αυτό σημαίνει ότι θα αποχαιρετήσουμε ταλαντούχους και παθιασμένους συναδέλφους, που έχουν συμβάλει στην επιτυχία μας».

Το πρώτο τμήμα της εταιρείας που θα επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές θα είναι η ομάδα προσλήψεων, μέλη της οποίας θα μάθουν από αύριο «αν έχουν επηρεαστεί». Οι περικοπές θα επεκταθούν στις τεχνολογικές και τις επιχειρηματικές ομάδες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ακόμα, στη δήλωσή του ο Ζάκερμπεργκ υπογράμμισε ζητήματα όπως την ύπαρξη διευθύνσεων με ολιγάριθμο προσωπικό, έργα που, όπως είπε, δεν δικαιολογούν τα οργανωτικά γενικά έξοδα για την υποστήριξή τους, ενώ ανακάλεσε την ενθάρρυνση των μηχανικών της εταιρείας να δουλεύουν απ΄ όπου θέλουν.

Αυτές οι κινήσεις της Meta δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό στις εταιρείες τεχνολογίας. Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το TechCrunch, έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 υπάλληλοι στον κλάδο της τεχνολογίας. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν σε εταιρείες Big Tech, όπως η Alphabet (μητρική της Google), η Amazon και η Microsoft, αλλά και σε εταιρείες όπως η PayPal και, φυσικά, το Twitter του Ελον Μασκ.

Εχει ενδιαφέρον πως, παρά το γεγονός ότι το «Ετος της Αποτελεσματικότητας» συνεπάγεται περικοπές πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό, δεν συνεπάγεται περικοπές και στο φιλόδοξο πρότζεκτ του Metaverse, βάσει του οποίου ο Ζάκερμπεργκ μετονόμασε την εταιρεία του.

Η Meta θα συνεχίσει να επενδύει δισ. δολάρια και το 2023 στη δημιουργία του κόσμου δυνητικής πραγματικότητας, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μετόχους της Meta είχαν ζητήσει από τον Νοέμβριο, από τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ, να εγκαταλείψει το έργο, δεδομένου ότι ακόμη και σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καμία επένδυση δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ