Pfizer: Σε εξέλιξη το πλάνο στελέχωσης του νέου παγκόσμιου Τμήματος για την ασφάλεια φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη

Επιστήμη Επιχειρήσεις Υγεία

Οι θέσεις εργασίας στο Safety Surveillance & Risk Management αφορούν γιατρούς όλων των ειδικοτήτων στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν για τον παγκόσμιο Οργανισμό της Pfizer.

Δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από τη λειτουργία, στη Θεσσαλονίκη, του πρώτου παγκόσμιου τμήματος φαρμακευτικής εταιρείας για την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση στην Ελλάδα. Το Safety Surveillance & Risk Management δημιουργήθηκε από τη Pfizer, έχουν ήδη προσληφθεί οι πρώτοι Safety Leads, ενώ το Τμήμα είναι σε φάση ανάπτυξης και νέων προσλήψεων.

Για το συγκεκριμένο project και για το πώς το υποδέχτηκαν η ιατρική κοινότητα και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης μίλησε στο GRTimes o κ. Giovanni Furlan, Safety Risk Lead Director, επικεφαλής του τμήματος Safety Surveillance & Risk Management της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Furlan εξήγησε πόσες είναι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ποιος είναι ο ρόλος του Safety Risk Lead ,αλλά και ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι γιατροί -και οι απόφοιτοι άλλων Σχολών- οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν στο νέο Safety Surveillance & Risk Management .

Επίσης, η ιατρός Πνευμονολόγος, Κορνέλια Μητράκου -η οποία ήδη εργάζεται ως Safety Risk Lead- μίλησε για την εμπειρία της στο νέο τμήμα της Pfizer, ενώ έδωσε και μια συμβουλή σε μελλοντικούς υποψηφίους της διαδικασίας επιλογής.

Ακολουθούν οι δύο συνεντεύξεις για το νέο Safety Surveillance & Risk Management της Pfizer στη Θεσσαλονίκη:

Συνέντευξη του κ. Giovanni Furlan στη Μαρία Σαμολαδά

-Το νέο παγκόσμιο τμήμα της Pfizer -Safety Surveillance & Risk Management- με αντικείμενο την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση έχει ήδη συμπληρώσει τους πρώτους δυο μήνες λειτουργίας του. Πώς προχωρά το συγκεκριμένο project και ποιο είναι το αντικείμενο του νέου Τμήματος;

Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρώτο παγκόσμιο τμήμα φαρμακευτικής εταιρείας για την ασφάλεια των φαρμάκων και τη φαρμακοεπαγρύπνηση στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Έχουν ήδη περάσει σχεδόν δυο μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του νέου τμήματος Safety Surveillance & Risk Management και το πλάνο στέλεχωσής του είναι σε εξέλιξη. Ήδη έχουμε προσλάβει τους πρώτους Safety Leads, οι οποίοι παρακολουθούν ένα εκτενές εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια αλλά και ειδικές δια ζώσης εκπαιδεύσεις από εκπαιδευτές και μέντορες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη από όλο τον κόσμο (π.χ. την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα).

Οι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στο νέο Safety Surveillance & Risk Management τμήμα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που έχουν να εργαστούν σε αυτό το παγκόσμιο τμήμα της Pfizer από τη Θεσσαλονίκη και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν ταλέντο και ιδιαίτερη όρεξη να εκπαιδευθούν. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι εντός λίγων μηνών θα είναι πολύ επιτυχημένοι σε έναν τόσο σημαντικό ρόλο για τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer!

-Ποιος είναι ο ρόλος του Safety Surveillance & Risk Management εντός του φαρμακευτικού κολοσσού και πώς «ακτινοβολεί» -μέσω αυτού του νέου Τμήματος- η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο «χάρτη» της υγείας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης;

Τα στελέχη που απαρτίζουν το Safety Surveillance & Risk Management τμήμα είναι οι “Safety Risk Leads”. Κάθε Safety Lead έχει την ευθύνη για το προφίλ ασφαλείας των φαρμάκων που του έχουν ανατεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως ο Safety Risk Lead λαμβάνει δεδομένα σχετικά με πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με φάρμακα της Pfizer που έχει στην ευθύνη του. Τα στοιχεία προέρχονται από όλο τον κόσμο και από πολλαπλές πηγές. Αυτές μπορεί να είναι, για παράδειγμα, αναφορές από ασθενείς που αναφέρουν ότι έχουν παρουσιάσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια η οποία αποδίδεται σε κάποιο φάρμακο, αναφορές από Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι μπορεί να αναφέρουν ότι ένας ασθενής τους παρουσίασε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, καθώς και αποτελέσματα από κλινικές μελέτες που χρηματοδοτεί η Pfizer, δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και προκλινικές μελέτες.

Οι Safety Risk Leads αναλύουν όλα αυτά τα δεδομένα, ώστε να εξακριβώσουν ποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες όντως προκλήθηκαν από το συγκεκριμένο φάρμακο της Pfizer που παρακολουθούν. Αν ένας Safety Risk Lead εντοπίσει ότι μια ανεπιθύμητη ενέργεια έχει προκληθεί από φάρμακο της Pfizer, το επόμενο βήμα είναι να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητης ενέργειας. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, μειώνοντας τη δόση του φαρμάκου, αντενδεικνύοντας το φάρμακο σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθολογίες ή παρακολουθώντας περιοδικά ασθενείς μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων. Τέτοιου είδους ενέργειες ελαχιστοποίησης κινδύνου προτείνονται στις ρυθμιστικές αρχές σε όλον τον κόσμο και στη συνέχεια εφαρμόζονται.

Συνεπώς, ο Safety Risk Lead παίζει κομβικό ρόλο στoν παγκόσμιo οργανισμό της Pfizer, καθώς συνεχώς διασφαλίζει ότι τα φάρμακα της Pfizer που χορηγούνται σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν θετική σχέση οφέλους-κινδύνου.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ήδη επιτυχημένη πορεία των δυο παγκόσμιων κέντρων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών.

Επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα έχουν ιδιαίτερα υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η παρουσία σημαντικών Ιατρικών Σχολών, όπως αυτή του ΑΠΘ αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη δημιουργούν μια σημαντική δεξαμενή ταλέντων που θα μπορούσαν να εργαστούν ως Safety Risk Leads στον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η γεωγραφική θέση της πόλης που βρίσκεται σε ζώνη ώρας που διευκολύνει την επικοινωνία με πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπως τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία.

Giovanni Furlan

O κ. Giovanni Furlan, Safety Risk Lead Director, επικεφαλής του τμήματος Safety Surveillance & Risk Management της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

-Πόσα άτομα απασχολεί το νέο Τμήμα και ποιες είναι οι προοπτικές εξέλιξής του;

Tο νέο τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2022 και στην παρούσα φάση είμαστε σε φάση ανάπτυξης και νέων προσλήψεων. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο τμήμα 4 γιατροί υψηλής εξειδίκευσης ως Safety Risk Leads και στο πλάνο μας είναι η άμεση πρόσληψη 10-12 επιπλέον ατόμων για αντίστοιχες θέσεις.

Μετά τη δημιουργία της ομάδας των Safety Risk Leads στη Θεσσαλονίκη ίσως να υπάρξει περαιτέρω επέκταση, με πιθανή εμπλοκή και άλλων κλινικών τμημάτων.

– Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτές θέσεις εργασίας και σε ποιους τομείς; Ποια προσόντα χρειάζεται κάποιος υποψήφιος για να εργαστεί στο νέο τμήμα;

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες 10 θέσεις εργασίας για τον ρόλο του Safety Risk Lead και αναζητούμε ιατρούς (MD) με κλινική εμπειρία και εξαιρετική γραπτή και προφορική χρήση της Αγγλικής γλώσσας.

Επίσης, στο νέο τμήμα μπορούν να εργαστούν απόφοιτοι και άλλων Σχολών Επιστημών Υγείας (π.χ. φαρμακευτική, βιολογία), αλλά είναι απαραίτητο να έχουν προηγούμενη εμπειρία στην φαρμακοεπαγρύπνηση. Και αυτό γιατί ο Safety Risk Lead θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει τα χαρακτηριστικά και τους παράγοντες κινδύνου της παθολογίας, καθώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μπορεί να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με οποιαδήποτε άλλη παθολογία.

-Γιατί ένας γιατρός να επιλέξει να εργαστεί στο νέο τμήμα;

Ο ρόλος του Safety Risk Lead διαφέρει σημαντικά από τον κλασσικό ρόλο του ιατρού που έχει περιορισμένο αριθμό ασθενών και είναι υπεύθυνος για την υγεία τους. Ο Safety Risk Lead είναι που είναι υπεύθυνος για το προφίλ ασφαλείας ενός φαρμάκου, και μέσω της εργασίας του μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλους τους ασθενείς που παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η δουλειά του μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια ασθενείς και το έργο του έχει παγκόσμιο αντίκτυπο όσον αφορά στη διατήρηση του προφίλ ασφαλείας των φαρμάκων.

-Πώς υποδέχτηκαν το νέο Τμήμα οι γιατροί του ιδιωτικού και του δημόσιου Τομέα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της χώρας; Και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Pfizer τόσο το επιστημονικό δυναμικό και τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας όσο και οι spin off και start up εταιρίες που «γεννιούνται» στη Θεσσαλονίκη;

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα, αλλά και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς που από την αρχή της λειτουργίας μας είχαμε την υποστήριξη του Προέδρου του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, των τοπικών Αρχών αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι συζητήσεις που έκανα με οδηγούς ταξί. Όταν τους εξηγώ πως προσλαμβάνουμε γιατρούς στη Pfizer και ποια θα είναι η δουλειά τους, χαίρονται πολύ και νιώθουν περήφανοι για την πόλη τους. Αυτό μου αποδεικνύει πως η Θεσσαλονίκη είναι ένα φιλικό περιβάλλον για να στηθεί ένα νέο παγκόσμιο τμήμα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης, οπότε δεν έχουμε ξεκινήσει να αναπτύσσουμε συνεργασίες. Όταν δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα, θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύναψης συνεργασιών με τα Πανεπιστήμια.

Συνέντευξη της Κορνέλιας Μητράκου στη Μαρία Σαμολαδά

-Ποιες ήταν οι προσδοκίες σας όταν αποφασίσατε να εργαστείτε στο νέο τμήμα;

Είδα τον ρόλο αυτόν ως ευκαιρία, σε μια περίοδο που αναζητούσα μια αλλαγή και βελτίωση στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας μου. Ο ρόλος αυτός μου δίνει τη δυνατότητα να εργάζομαι και να συνεργάζομαι με συναδέλφους από διάφορα τμήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μου επιτρέπει να συνδυάσω την εμπειρογνωμοσύνη, την κλινική πείρα και την κρίση που συσσώρευσα συν τω χρόνω, με τη διάθεση να συνεχίσω να μαθαίνω, να αποκτώ συγκεκριμένες γνώσεις και να αναπτύξω την κριτική μου σκέψη μέσα από τη συνεργασία μου με έμπειρους συναδέλφους σε αυτόν τον τομέα.

-Ποιες είναι οι διαφορές ενός γιατρού που έχει τους δικούς του ασθενείς και ενός γιατρού που εργάζεται ως a Safety Risk Lead σε μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία;

Μια από τις κύριες διαφορές είναι η πραγματική φυσική επαφή που έχει ο γιατρός με τον ασθενή και οι πρακτικές παρεμβάσεις. Κατά τα άλλα, υπάρχουν ομοιότητες σε πολλές πτυχές.

Ως Safety Risk Lead πρέπει συνέχεια να χρησιμοποιείς την κλινική σου κρίση για να αξιολογείς δεδομένα από διάφορες πηγές, καθώς και να διακρίνεις ποιες είναι ουσιώδεις και συναφείς με το θέμα. Η προσπάθεια να καταλάβεις το προφίλ ασφαλείας ενός φαρμάκου είναι σαν να ενώνεις τα κομμάτια ενός παζλ. Από αυτή την άποψη μοιάζει με τις προσπάθειες του γιατρού να καταλήξει σε σωστή διάγνωση λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, από το ιστορικό του ασθενή μέχρι τα συμπτώματά του και τα εργαστηριακά / απεικονιστικά ευρήματα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθώ στις προοπτικές και στις δυνατότητες που σου δίνονται για εξέλιξη σε μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία με διεθνές αποτύπωμα.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Pfizer στην Ελλάδα έχει πολύ ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα με σημαντική προσφορά στην χώρα μας ενώ έχει βραβευτεί ως BestWork Place για το εργασιακό της περιβάλλον, προσφέροντας μια εργασιακή κουλτούρα που δίνει τα εφόδια και τις ευκαιρίες για διαρκή ανάπτυξη των εργαζόμενων.

Κορνέλια Μητράκου

Η ιατρός Πνευμονολόγος, Κορνέλια Μητράκου, η οποία ήδη εργάζεται ως Safety Risk Lead στο νέο τμήμα της Pfizer

Ποια η εμπειρία σας από τη διαδικασία της επιλογής και τι θα λέγατε στους γιατρούς που θα ενδιαφερόντουσαν να εργαστούν το νέο τμήμα;

Η διαδικασία επιλογής ήταν πολύ καλά δομημένη και οργανωμένη, με στόχο να μάθουν περισσότερα για μένα ως άτομο, για την εμπειρία μου και τα προσόντα μου και τον τρόπο που μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες αυτού του ρόλου. Φυσικά υπήρχε ένα σχετικό άγχος, όπως σε όλες τις συνεντεύξεις, αλλά σταδιακά το ξεπέρασα μέσα από τις ανοιχτές συζητήσεις, τις ευθείς ερωτήσεις και τις ενημερωτικές και λεπτομερείς διευκρινίσεις που παρείχαν οι υπεύθυνοι της συνέντευξης.

Νομίζω ότι για να επιλεγεί κανείς για τη θέση του Safety Risk Lead, ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να εξερευνήσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει σε βάθος τι σημαίνει να αναλαμβάνει κανείς αυτή τη θέση. Για να είμαι ειλικρινής, όταν πρωτάκουσα για αυτόν τον ρόλο, δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων παρουσίασα την εμπειρία και τα προσόντα μου και τις προσωπικές μου δεξιότητες με απόλυτη ειλικρίνεια και παρείχα άμεσες και ευθείς απαντήσεις στα ερωτήματα που μου έθεταν.

Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή σε μελλοντικούς υποψηφίους της διαδικασίας επιλογής, θα τους πρότεινα να παρουσιάσουν τον πραγματικό τους εαυτό, να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς και να ακολουθήσουν τη διαδικασία επιλογής βήμα-βήμα.

Για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο νέο τμήμα Safety Surveillance & Risk Management της Pfizer στη Θεσσαλονίκη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες στα:

https://pfizer.wd1.myworkdayjobs.com/en-US/PfizerCareers/details/Safety-Risk-Lead–SRL–Senior-Manager–MD-_4875061?q=Safety%20Risk

https://gr.linkedin.com/jobs/search?keywords=Safety%2BSpecialist&location=Greece&geoId=104677530&f_C=1185&currentJobId=3484258164&position=1&pageNum=0

(Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα (VIDEO)

Γ. Μασούτης: Είμαστε ικανοποιημένοι με λιγότερα κέρδη – Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Γ. Βοϊδονικόλας: Στο Beverly Hills ο  Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στις μεταμοσχεύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO) 

Τηγανητές πατάτες στο Διάστημα με «σφραγίδα» ΑΠΘ – Το GRTimes στην «καρδιά» του Τμήματος Χημείας με «ξεναγό» τον Θ. Καραπάντσιο (VIDEO)

Λουκία Σαράντη: Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και προς την κοινωνία και προς τα μέλη μας (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Number one» η Ελλάδα στο ενεργειακό πακέτο μέτρων (VIDEO)

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Μ. Συρεγγέλα: Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ