Newsmoto
- Γιάννης Πετρόχειλος (gp@newsauto.gr)

Το 2024 πλησιάζει και οι αλλαγές στις προδιαγραφές ρύπων Euro5+ έρχεται να βάλει δύσκολα στους κατασκευαστές.
Η εμπειρία της αλλαγής στις προδιαγραφές ρύπων από το Euro4 στο Euro5 πίσω στο 2020 ήταν αρκετά επίπονη για τους κατασκευαστές καθώς έπρεπε να προβούν σε μια σημαντική σειρά αλλαγών για να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις τα εργοστάσια προτίμησαν να κατασκευάσουν καινούριους κινητήρες από την αρχή και να αφήσουν στις αποθήκες τους υπάρχοντες κινητήρες καθώς το κόστος εξέλιξης ήταν μεγαλύτερο από το να κατασκευάσουν ένα καινούριο σύνολο.
Έχουμε φτάσει πλέον στο 2023 και μένει λίγος καιρός πριν την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου προδιαγραφών ρύπων Euro5+ το οποίο έρχεται το 2024. Οι μοτοσικλέτες που θα κατασκευάζονται το 2024 θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ από το 2025 όλες οι μοτοσικλέτες στην γκάμα των εταιρειών θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές Euro5+.
Αυτή η αλλαγή για μια ακόμα φορά θα προκαλέσει πονοκέφαλο στους κατασκευαστές, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο που έγινε από τη μετάβαση Euro4 σε Euro5. Οι δύο λόγοι που η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή είναι ότι αφενός τα εργοστάσια είναι τεχνολογικά πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές και αφετέρου οι ίδιες οι αλλαγές Euro5+ δεν είναι τόσο ακραίες όσο ήταν στην προηγούμενη αλλαγή.
Το νέο φέρνει όμως ο κανονισμός Euro5+; Ας ξεκινήσουμε από αυτά που παραμένουν ίδια και αυτά είναι οι εκπομπές ρύπων και το ότι θα συνεχίσουν απλά να αναγράφονται σε γρ/χλμ. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά κυρίως όσον αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους της μοτοσικλέτας. Με το Euro5+ οι μοτοσικλέτες θα πρέπει να έχουν ένα αναβαθμισμένο σύστημα On Board Diagnostics 2 (OBD II) το οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί την ποιότητα καύσης, τις εκπομπές καυσαερίων, την ολοκλήρωση της διαδικασίας καύσης του μείγματος και την αποτελεσματικότητα του καταλύτη.
Σε σχέση με το Euro5, το νέο σύστημα θα είναι πιο… αυστηρό στους ελέγχους και θα ενημερώνει με ειδική λυχνία (Check Engine) τον αναβάτη για πιθανή δυσλειτουργία του συστήματος. Σε περίπτωση συγκεκριμένου αριθμού λανθασμένης ένδειξης στις μετρήσεις της OBD II η λυχνία θα μένει αναμμένη μόνιμα και η μοτοσικλέτα θα πρέπει να μεταφερθεί στο συνεργείο για να διαγνωστεί το πρόβλημα. Προφανώς, κάθε δίκυκλο με αναμμένη τη λυχνία δεν θα μπορεί να περάσει ΚΤΕΟ.
Κάπου εδώ μπαίνει ο παράγοντας «κόστος» το οποίο αναγκαστικά ανεβαίνει αρκετά. Η νέα μονάδα OBD II απαιτεί νέα ECU, νέο σύστημα ψεκασμού, νέο κλειστό κύκλωμα αναθυμιάσεων της βενζίνης στο ρεζερβουάρ, νέο σύστημα εξάτμισης και νέους αισθητήρες παρακολούθησης. Επιπλέον αυτού του κόστους έρχεται και ένα ακόμα σημαντικότερο κόστος το οποίο είναι οι πιο εντατικοί έλεγχοι ποιότητας από το εργοστάσιο.
Ενώ στην περίπτωση του Euro5 τα εργοστάσια καλούνταν να προβούν σε έναν θεωρητικό υπολογισμό ελέγχου της λειτουργίας του καταλύτη και των εκπομπών ρύπων για 35.000 χιλιόμετρα, πλέον αυτό αλλάζει δραστικά. Τα εργοστάσια καλούνται να αλλάξουν τη διαδικασία δοκιμών η οποία πλέον πρέπει να γίνεται σε πραγματικές συνθήκες για 17.500 χιλιόμετρα, αντί για το θεωρητικό των 35.000 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ένα επιπλέον κόστος σε τεχνολογικό και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ σίγουρα είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δυσκολέψουν τους κατασκευαστές, ωστόσο οι περισσότεροι έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους. Εκείνοι που σίγουρα θα έχουν πιο μεγάλο πρόβλημα είναι οι κατασκευαστές από την Κίνα οι οποίοι βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες. Ο καιρός πλησιάζει πάντως και έχει ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για να προλάβουν όλοι το 2025 να είναι έτοιμοι!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Moto Guzzi V7 Gucci/Palace: Σταυροδρόμι κουλτούρας και lifestyle
Νέο ρετρό scooter φέρνει η Keeway στην Ευρώπη
Τρεις ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία της Triumph (+video)
Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto