Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο

Οικονομία

Τις νέες κρατικές επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι οι χρεώσεις από τους παρόχους είναι μειωμένες έως και 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, τόνισε ότι οι επιδοτήσεις αφορούν το 90% των νοικοκυριών.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο έχουν ως εξής:

♦ Οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 Euro/MWh.

♦  Επαγγελματικά Τιμολόγια

Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 Euro/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 Euro/MWh.

Συνολικά η επιδότηση του κράτους θα φτάσει τα 95 εκατ. ευρώ.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός, βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, που είναι αποτέλεσμα και της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο.

«Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί, αλλά δεν έχει τελειώσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι δίπλα στους καταναλωτές για όσο διάστημα διαρκεί η αστάθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ