Αριστείδης Καμπανός: «Αλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρεση – Ας ζητήσουν συγχώρεση από τον Θεό»

Ελλάδα

Ηταν προσχεδιασμένο, οργανωμένο και ψυχρό έγκλημα: αυτό περιέγραψε το πρωί της Τρίτης ο πατέρας του Αλκιβιάδη Καμπανού, στην κατάθεσή του ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, με την οποία άνοιξε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων, στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου φοιτητή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.

Κάνοντας επίκληση στην ιδιότητά του ως πρώην στρατιωτικός και αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι δώδεκα χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που κατηγορούνται για τον φόνο του παιδιού του, ο Αριστείδης Καμπανός χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου», «φάλαγγα» και «σιγή ασυρμάτου».

«Ηθελαν να σκοτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπανός, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τη ζωή του Αλκη κατέστρεψαν τη ζωή όλης της οικογένειάς του.

Συγκινησιακά φορτισμένος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Αλκη, όταν ο άτυχος πρωτοετής φοιτητής, εκλιπαρώντας τους κατηγορούμενους, φώναξε «μη με χτυπάτε άλλο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πώς είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό».

Ανέφερε, δε, ότι ουδέποτε έχει πάει στο σημείο της δολοφονίας, ενώ για τη συγγνώμη που ζήτησαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, ο κ. Καμπανός τόνισε: «Αλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρεση. Ας ζητήσουν συγχώρεση από τον Θεό».

Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του γιου του, ο μάρτυρας είπε ότι ήταν ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο που δεν έκανε ποτέ φασαρίες και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. «Δεχόμασταν ευμενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του», κατέθεσε, αποκαλύπτοντας πως ο 19χρονος υπήρξε πνευματικός του πατέρας. «Πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό. Ηταν ο πνευματικός μου πατέρας, η φωνή της συνείδησης», ανέφερε και εξήγησε: «Εγώ ως στρατιωτικός συγχυζόμουν και θύμωνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου συνιστούσε να συμπεριφέρομαι φιλικά προς τους ανθρώπους, να μη συγχύζομαι, να μη θυμώνω».

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για το εάν ο γιος του ήταν οπαδός, ο κ. Καμπανός κατέθεσε: «Ηταν απλός φίλαθλος του Αρη, αγαπούσε τον Αρη. Ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο».

Χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει ούτε στιγμή τους 12 κατηγορούμενους, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον γιο του, λέγοντας τα εξής: «Η τελευταία επικοινωνία μας ήταν στις 31 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω εφαρμογής και μου είπε ότι βρισκόταν στη φοιτητική λέσχη και θα επέστρεφε για να συνεχίσει το διάβασμα, καθώς έγραφε την επόμενη μέρα μάθημα. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, βγήκε για βόλτα με τους φίλους του στη Χαριλάου. Ο αδελφός μου επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, για να μου πει για το περιστατικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ