Σταϊκούρας: Περίπου ένα δισ. ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους το 2024

Οικονομία

Το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Protagon, είχε κάνει λόγο για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε έναν χρόνο από τώρα, έπιασε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην ΕΡΑ, o κ. Σταϊκούρας είπε: «Στις αρχές του 2024, μόνιμα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μια βοήθεια της τάξεως αθροιστικά των 800-900 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δηλαδή 1 δισ.».

Σημειώνοντας πως φέτος για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια εντελώς καθηλωμένων μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μία αύξηση 200 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 80% από τη μη εισφορά 1% στο ταμείο τους. Αυτά είναι τα πρώτα 280 εκατ. ευρώ που φέτος, ήδη, οι δημόσιοι υπάλληλοι τα βλέπουν στο πορτοφόλι τους, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες μέσα στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι οι γιατροί, που «από φέτος μόνιμα βλέπουν σημαντική αύξηση των μισθών τους κατά 10%, που αυτό είναι άλλα 87 εκατομμύρια ευρώ». «Και έρχεται η κυβέρνηση με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα φτιάξουμε μέσα στο 2023, να προσθέσουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια αλλά και στις θέσεις ευθύνης και στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ, άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης για την οποία δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, όπως και για απόδοση των αναδρομικών και της αποκατάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά της αδικίας για την προσωπική διαφορά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν και τα δισεκατομμύρια τα οποία υπόσχεται ο κ. Τσίπρας σαν να είναι μια νέα “Θεσσαλονίκη”, την έχει βιώσει ο ελληνας πολίτης με το 3ο επώδυνο μνημόνιο. Συνεπώς, χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη». Συνολικά, αυτά για τα οποία δεσμεύεται ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που εκλεγεί, είναι μέτρα που ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί και μια σειρά από μειώσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που συνολικά σημαίνουν πολλά δις ευρώ.

«Κάθε μέρα ανακοινώνει και νέα μέτρα η αντιπολίτευση, πρόσθετες παροχές. Οι παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τρόφιμα που είχε πει τον Δεκέμβριο ήταν 3,5 δισ. ευρώ και το “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” ήταν 25 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα το 2023 θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την ελληνική οικονομία, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επενδυτική βαθμίδα και με ό,τι σημαίνει αυτό για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα υπάρχει στην Ευρώπη» προειδοποίησε ο κ. Σταϊκούρας.

Μόνο αναβαθμίσεις την τελευταία τετραετία

Αναφερόμενος, από την άλλη μεριά, στη φράση του Πρωθυπουργού, ότι «με πολιτική αστάθεια δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλια», ο κ. Σταϊκούρας υπερθέματισε λέγοντας πως «είναι πρόδηλο παγκοσμίως ότι όσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει και λιγότερες αβεβαιότητες στα εθνικά και τα διεθνή οικονομικά περιβάλλοντα, τόσο οι χώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναβαθμιστούν». Και συνέχισε λέγοντας «η ελληνική οικονομία, συνεπώς και κοινωνία, επειδή υπήρχε μια μεγάλη πολιτική σταθερότητα την προηγούμενη τριετία, αλλά κυρίως επειδή υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, ακολουθήσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική αναβαθμιστήκαμε 11 φορές, φτάσαμε συνεπώς ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα».

Είχαμε μόνο αναβαθμίσεις την τελευταία τετραετία και αυτό οφείλεται και στη σταθερότητα, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι, συνεπώς, η έλλειψη σταθερότητας στην Ελλάδα και οι αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά την επίτευξη αυτού του τελευταίου εθνικού στόχου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξημένων επιτοκίων, αποτέλεσμα της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απότοκο του υψηλού πληθωρισμού, ενώ θύμισε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαμε αρκετές υποβαθμίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ