Αγνώριστη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς το ενεργειακό κόστος και η ανοδική τάση των μισθωμάτων έχουν ήδη επιφέρει λουκέτο σε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λεωφόρο Νίκης και στην Κουντουριώτου, δηλαδή καθ’ όλο το μήκος της παλιάς παραλίας.
Οι εικόνες των ξένοιαστων φοιτητών αλλά και γενικότερα της νεολαίας -και όχι μόνο- της πόλης που ανταγωνίζονταν για τα καλύτερα τραπέζια στα παραλιακά καφέ κατά μήκος της παλιάς παραλίας, επί της Λ. Νίκης, για την άμεση θέα στον Θερμαϊκό, πλέον έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.
Μια περιδιάβαση στην περιοχή αφήνει γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς ο Θερμαϊκός μπορεί να συνεχίζει να δίνει εξαιρετικές εικόνες ιδιαίτερα στα ηλιοβασιλέματα, αλλά στην απέναντι πλευρά το μάτι συναντά άδειους χώρους, τζαμαρίες καλυμμένες με χαρτόνια κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα, κλειστά είναι τα καταστήματα στους αριθμούς 1, 7, 9, 31, 47 (δυο καταστήματα στο 47), 65, 69 και 77 στη λεωφόρο Νίκης και στον αριθμό 9 της Κουντουριώτου και τα εν λόγω λουκέτα έχουν μπει κατά κανόνα από το φθινόπωρο και εξής.
Φόβοι επέκτασης…
Μιλώντας, μάλιστα, στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Α.Σ.Θ.), Κωνσταντίνος Τζάρος, εκτιμά ότι θα προκύψει ανάλογο πρόβλημα και σε άλλα κομμάτια της πόλης με μεγάλες συγκεντρώσεις καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα. Από τη μια το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνει ο κ. Τζάρος, από την άλλη τα μισθώματα που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη απόσταση από εκείνα που μπορούν πλέον να δώσουν οι καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα τη θλιβερή αυτή εικόνα στο παραλιακό «φιλέτο» του κέντρου της πόλης.
Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις στο GRTimes.gr και του Ταμία της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Στέφανου Τσιακίρη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης στην περιοχή του Λευκού Πύργου.
Δεν βγαίνουν μόνο με καφέ…
Όπως αναφέρει ο κ. Τσιακίρης, μια επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να «βγει» πουλώντας μόνο καφέ λόγω του ενεργειακού κόστους, τα μεροκάματα έχουν ανέβει, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μεγάλος αριθμός καφετεριών έχει αρχίσει να σερβίρει πρωινό, brunch και γενικότερα κάποια πιάτα για να μπορέσουν να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων.
Μόνο με καφέ ασχολούνται πλέον επί το πλείστον μικρά μαγαζιά που δουλεύουν με take away και τα μεγάλα μαγαζιά δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν λόγω κόστους.
Χαρακτηριστικό του υπέρογκου ενεργειακού κόστους είναι το παράδειγμα εστιατορίου της περιοχής που στο παρελθόν είχε λογαριασμούς ρεύματος 2.000 ευρώ και φυσικού αερίου 500 ευρώ, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κατακόρυφης ανόδου των τιμολογίων έλαβε λογαριασμούς 8.500 ευρώ για το ρεύμα και 3.000 για το φυσικό αέριο και μπόρεσε με την αλλαγή εταιρείας να τους μειώσει σε 5.000 ευρώ για ρεύμα και 1.125 για αέριο.
Κατά κανόνα, επίσης, τα μαγαζιά δουλεύουν καλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ και ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες: Ενώ παλιά θα έβγαινε για φαγητό και μετά για ποτό τώρα έχει περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του και τις εξόδους του.
«Το καλοκαίρι είχαμε τουρισμό, δουλέψαμε μέχρι και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά ό,τι βγάλαμε πήγαν στους λογαριασμούς ενέργειας», τονίζει ο ταμίας της Ένωσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ακόμη ότι μία κάβα της πόλης δηλώνει ότι έχει ήδη χάσει 14 πελάτες στο κέντρο, λόγω λουκέτων….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καββαθάς: Πάνω από 3.000 λουκέτα στην Εστίαση μέσα σε μία διετία (VIDEO)
Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 6,1% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ-VIDEO)
Καραγιάννης: Μειώνεται το κόστος διέλευσης από τη Γέφυρα Χ. Τρικούπης – Στα 232 ευρώ το “e-pass”