Νέα Φωτοβολταϊκά Πάρκα στον θεσσαλικό κάμπο – Εντείνεται ο ανταγωνισμός ελληνικών, ισραηλινών, γαλλικών και γερμανικών εταιρειών

Ελλάδα Επιχειρήσεις Περιβάλλον

Σταθερά αυξανόμενο βαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών από το εξωτερικό για φωτοβολταϊκά έργα-πάρκα στον θεσσαλικό κάμπο.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών, ισραηλινών, γαλλικών και γερμανικών εταιρειών για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στη Θεσσαλία εντείνεται όλο και περισσότερο.

Ισραηλινοί

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την ισραηλινή Ashtrom Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε., μέλος του Ομίλου Ashtrom Group, που έχει υποβάλει αίτηση για πέντε φωτοβολταϊκά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικής ισχύος 474,9 MW.

Τα τρία εξ αυτών προβλέπεται να υλοποιηθούν στον Δήμο Κιλελέρ της περιφερειακής ενότητας Λάρισας (ισχύος 50 MW, 63,9 MW και 61 MW αντίστοιχα), το ένα στον Δήμο Αλμυρού στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας (ισχύος 153 MW) και το πέμπτο στον Δήμο Αγιάς στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας (ισχύος 147 MW). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική ισραηλινή εταιρεία διαθέτει δραστηριότητα σε υποδομές ΑΠΕ όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ και την Πολωνία, ενώ φέρεται να αποβλέπει στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και άλλων έργων, συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Στο μεταξύ, έχει ήδη εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 234,99 MW, της «Akuo Energy Greece A.E.», σε γήπεδα συνολικής έκτασης 1.910.190,91 τ.μ., στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Βόλου στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Γάλλοι

Και σε αυτήν την περίπτωση, η μητρική εταιρεία, δηλαδή η γαλλική «Akuo Energy» είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ παγκοσμίως και όσον αφορά στα σχέδια της για τη χώρα μας, διαθέτει ήδη άδεια από τη ΡΑΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 279,5 MW, στο Δήμο Φαρσάλων, άλλη μία άδεια για αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών, μέγιστης ισχύος 107,25 MW στη θέση «Αργυρόμυλος» του Δήμου Λαρισαίων, καθώς επίσης αντίστοιχες άδειες για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 25MW στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 49.9MW, στον Δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας και πάλι στη Θεσσαλία.

Έλληνες

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ελληνική Archirodon Enipeas, θυγατρική του μεγάλου διεθνούς εμβέλειας ελληνικού κατασκευαστικού Ομίλου Archirodon, έχει λάβει άδεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 700 MW σε δύο περιοχές στον Δήμο Φαρσάλων (σ.σ. η επένδυση εκτιμάται στα 350 εκατ.ευρώ), ενώ ο επίσης διεθνούς βεληνεκούς ελληνικός Όμιλος Καράτζη δρομολογεί από την πλευρά του επένδυση 310 εκατ.ευρώ για την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταϊκών σταθμών στη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 395 MW.

Γερμανοί

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 302,25 MW δρομολογεί στη Θεσσαλία, επίσης, και η Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ («CGD 1 M IKE»), η οποία αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα της ολλανδικής «Greencells Energy NL B.V.», που με τη σειρά της είναι μέλος του γερμανικού Greencells Group (Greencells GmbH), το οποίο διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2,4 GWp παγκοσμίως.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης το φέρετρο με τη σορό (ΦΩΤΟ)

Σύσκεψη για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας υπό τον Μητσοτάκη

Εργασίες συντήρησης στη δυτική εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από την ΠΚΜ σήμερα, Δευτέρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ